Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Dramatiska historien bakom smyckena i Antikrundan: ”Mormor smugglade ut dem”

24 feb, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster ett halsband och ett armband som visas upp i Antikrundan. Till höger syns ägarinnan till smyckena.
Ett diamantbestrött halsband och ett matchande armband dyker upp i Antikrundan. De vackra smyckenas resa till Sverige visar sig ha varit minst sagt dramatisk.
– Min mycket hederliga mormor smugglade ut dem på klassiskt manér i kjolsfållen, säger ägarinnan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I veckans avsnitt av Antikrundan är det återigen Borgvik i värmländska Grums som står värd, för andra gången den här säsongen. Och som vanligt är det en mängd spännande föremål som besökarna har tagit med sig. Bland ljusstakar, gamla medicinböcker, en leksaksbuss och en stor golvurna är det ett par smycken som sticker ut lite extra.

6 saker du inte visste om antikrundanBrand logo
6 saker du inte visste om antikrundan

Det är en kvinna som har tagit med sig ett vackert halsband ett matchande armband med pärlor och diamanter för en värdering. Och när hon börjar berätta om de gamla smyckena visar det sig att de bär på en dramatisk historia.

Smyckesexperten Carolina Jüür bedömer ett halsband och ett armband i Antikrundan. Mittemot henne sitter smyckenas ägare.
Smyckesexperten Carolina Jüür tar sig en titt på smyckena tillsammans med deras ägare.

– Min mormor kom från Tyskland och gifte sig med min morfar, som hette Moses Pergament och var en ganska känd tonsättare. Och det var inte så lätt i början av seklet och kriget att få ut smyckena från Tyskland, så min mycket hederliga mormor smugglade ut dem på klassiskt manér i kjolsfållen. Och de här är en del av dem.

Annons

Smyckena går i arv från mor till dotter

Moses Pergament var en finlandssvensk tonsättare som bosatte sig i Sverige år 1915. Enligt Riksarkivets hemsida gifte han sig 1923 med Ilse Kutzleb, som föddes 1905 i Berlin. Parets barnbarn berättar i Antikrundan att smyckena hon nu har med sig har gått i arv från mor till dotter och att det är därför hon har dem i sin ägo.

Halsband och armband med pärlor och diamanter som tagits med till Antikrundan.
Smyckena är tillverkade i guld och silver, med pärlor och diamanter som utsmyckning.

Antikrundans smyckesexpert Carolina Jüür tar upp halsbandet och visar att det förmodligen är konstruerat så att det också ska gå att använda som ett diadem. Hon bedömer att både det och armbandet är tillverkade i slutet av 1800-talet.

– Jag har inte hittat några stämplar egentligen, men jag är ganska säker på att det är guld, 18 karat, och silver. Jag skulle tro att den här är gjord någonstans runt 1880 eller 1890, när man fortfarande hade silver som vit metall, säger hon i programmet.

Annons

Orientaliska pärlor och rosenslipade diamanter

Diamanterna som sitter runt om halsbandet har två olika slipningar.

– Det är både gammalslipade och rosenslipade diamanter. Och det är inte heller vilka pärlor som helst, det är vad vi brukar kalla för orientaliska pärlor, säger Carolina Jüür.

Det visar sig att ägarinnan har med sig ett gammalt värderingsbevis som utfärdades på 1960-talet till programmet. Enligt det skulle halsbandet då vara värt 15 000 kronor och armbandet 6 000 kronor. Men i dag har värdet gått upp – rejält.

– I dag tror jag på ungefär 120 000 kronor, säger Carolina Jüür.

Det är en glad överraskning för smyckenas ägarinna.

– Vad spännande. Det var över förväntan!

Antikrundan sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Annons