Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Petter och Amanda lever på att sälja gamla möbler och prylar: ”Second hand är en livsstil”

21 feb, 2022 
ANNA SMEDBERG
Petter Nubert och Amanda Alskog driver företaget Folk interiör där de köper in begagnade möbler och föremål som de fixar till det och säljer till människor som är intresserade av loppis, antikt och second hand.

Amanda Alskog och Petter Nubert brinner för hållbarhet och design. De köper in begagnade möbler som de gör i ordning och säljer vidare. Kunderna finns över hela landet och även utomlands. – Om du handlar begagnat är det hållbart för miljön, människan och plånboken, säger Amanda.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I en lagerlokal i Kalmar står vintagemöbler och retroprylar, i väntan på att få nya ägare och hem. Det är Ikea-soffor från 1970-talet, kvalitetsmöbler ritade av kända formgivare, udda och roliga prylar. Allt är utvalt av paret Amanda Alskog och Petter Nubert som tillsammans driver företaget Folks interiör. De vill bidra till en hållbar konsumtion genom att ta tillvara på gamla möbler och annan begagnad inredning som de säljer.

– Om du handlar begagnat är det hållbart för miljön, människan och plånboken, säger Amanda där hon sitter bland möbler från olika årtionden.

Maken Petter dyker upp efter att ha varit ute på några ärenden. Han hälsar på hundarna Jocke och Selma och slår sig ned bredvid Amanda. Paret har svårt att se hur folk oroar sig för miljön och klimatförändringar och samtidigt shoppar och slänger möbler efter bara några år för att köpa nytt.

Annons

– Vi påfrestar vår jord, genom att producera nytt, och dessutom till så låga priser att vi tycker att det är något vi kan slita ut med gott samvete och kasta på tippen när du känner att du är klar, säger Amanda och fortsätter:

– Om man är självkritisk, inspirerar vi också till konsumtion. Vi vill så klart att folk ska handla av oss och vi kan verkligen jobba med att försöka att förmedla hållbarhetstänket till våra kunder, säger Amanda.

Hur konsumerar vi?

Hon säger att var och en kan fundera på sin konsumtion och att handla begagnat för att spara pengar och vår planet. De är kritiska till att det produceras sämre kvalitet, för att trender kommer och går, och att möbler därmed slits ut efter bara några år.

– Jag är inte anti ny- och massproduktion om man har valt rätt material eller rätt tekniker, så att det går att återanvända produkten, eller att den är organiskt nedbrytbar, säger Petter.

En begagnad affisch med köksväxter står framför förvaringshyllor med möbler och prylar på lagret på Folk interiör.

Amanda plockar upp mobilen och letar upp information från Naturskyddsföreningen om att det går flera begagnade soffor på en nyproducerad, med tanke på den miljöpåverkan som blir med material, tillverkning och transporter.

Annons

Det är upp till var och en, men vad ska man med 40 par skor till eller en ny vinterjacka varje år

– Shopping är en nationalsport. Idag väljer man att konsumera så mycket man bara kan. Det är upp till var och en, men vad ska man med 40 par skor till eller en ny vinterjacka varje år. Det är samma sak med möbler, att man köper en dålig produkt för att den är billig, men som går sönder – och sedan slänger man den, säger Petter.

Köper lokalt och fixar till

Amanda och Petter köper in möbler och föremål lokalt. De gör i ordning möblerna själva eller lämnar till tapetserare, möbelsnickare och sadelmakare. En del saker behöver grundlig renovering, andra behöver bara en ytbehandling och ibland görs ingenting alls. Målet är aldrig att få sakerna att se nya ut.

Amanda och Petter driver Folks interiör

Namn: Amanda Alskog och Petter Nubert.

Åldrar: Amanda är 32 år och Petter är 38 år.

Familj: Sonen Folke, 10 år, och dottern Vira, 8 år.

Bor: I lägenhet i Kalmar.

Gör: Driver Folks interiör, en butik som säljer vintagemöbler och inredningsdetaljer.

– Vi är inte ett företag som topprenoverar. Jag gillar att det syns att det är använt, säger Petter.

Annons

Likaså vill paret inspirera till att vi tar hand om våra saker. I stället för att slänga möbler som har fått skavanker, kan de gå att fixa.

– Är det någonting med lädret, hör med din lokala skomakare eller sadelmakare. Om klädseln är smutsig, testa att hyra en textiltvättmaskin och tvätta den innan du väljer att tapetsera om eller kasta, säger Amanda.

Du kan också låta dina möbler vandra vidare genom att sälja, ge bort till någon du känner eller skänka till en välgörenhetsorganisation. Du kanske har tröttnat på möbeln, men den kan komma till glädje hos någon annan.

Många gånger köper Amanda och Petter möbler som folk har varit väldigt rädda om och som kan användas i många år till.

Om man köper något, vårdar det ömt och sedan säljer vidare, blir det en cirkulär ekonomi. Det är ett hållbart tänk

– Om man köper något, vårdar det ömt och sedan säljer vidare, blir det en cirkulär ekonomi. Det är ett hållbart tänk. Om man vill ha förändring oftare, handla begagnat. Köp en fåtölj och ha den ett tag. När du vill byta ut den, får du ofta igen pengarna för det är säkert någon annan som är intresserad av den. Då kan du sälja den och sedan konsumera någonting annat gammalt. På så sätt cirkulerar möblerna runt, säger Amanda.

Annons

Klimatkompenserar frakten

De har kunder runt om i landet och även utomlands. Därför behöver saker transporteras, vilket har en miljöpåverkan.

– Transporter har blivit lite av ett nödvändigt ont, för att vi ska kunna driva den här verksamheten. Vi skickar med en fraktmäklare som har 100 procent klimatkompenserad frakt. Det känns bra. Sedan gäller det också att man packar allting på ett sådant klimatmässigt sätt som möjligt, berättar Amanda.

De försöker att minimera användningen av plast, även om de självklart ser till att förpacka varan för att den ska komma fram utan att förstöras under resan.

– Vi packar också så kompakt som möjligt. Om man packar för luftigt, är det luft som går i transporterna, säger Amanda.

Hunden Jocke vilar i en orange Ikeasoffa från 1979.
Hunden Jocke vilar i en Ikeasoffa från 1979.

Få kunder returnerar köpta varor. Amanda tror att det beror på att kunden verkligen har bestämt sig för köpet. Utebliven retur kan också vara av miljöskäl.

Annons

– I stället för att skicka tillbaka, som inte är bra för miljön, kan de faktiskt sälja det där de bor och få igen pengarna.

Möttes i Oslo

Amanda och Petter möttes när de båda bodde i Oslo. Han var där för att jobba ihop pengar. Hon gick en stylistutbildning.

– Det var dyrt att bo i Oslo. Alla andra svenskar var där för att tjäna pengar och spara, så jag var säkert den fattigaste svensken i hela Oslo. Jag handlade begagnat och gick i alla second hand-affärer som fanns, säger Amanda.

10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

När Petter vill flytta tillbaka till Sverige och Kalmar hakade hon på. När de skulle sätta bo tyckte de helt enkelt att de fick mer för pengarna på begagnatmarknaden – och mer udda och kul prylar. Det växte till en samling av möbler och inredning. Till slut var hela vardagsrummet fyllt från golv till tak.

Annons

När vår son började krypa stod bord staplade på varandra i vardagsrummet och vi tänkte att det kanske var bra att avyttra

– När vår son började krypa stod bord staplade på varandra i vardagsrummet och vi tänkte att det kanske var bra att avyttra. Vi hyrde en bil och körde till ett auktionsverk i Malmö, berättar Amanda.

Det visade sig att paret haft näsa för att hitta eftertraktade designprylar och attraktiva begagnade möbler. De tjänade en hacka på sakerna i släpet.

– Vår kompis som är revisor sa att vi inte kunde tjäna så mycket pengar privat utan behövde ha ett bolag. På den vägen är det, säger Petter.

Hållbarhet, design och form

Sedan år 2013 har de drivit Folks interiör. Förutom ett hållbarhetstänk har paret också sedan barnsben intresse för design och form. Petter åkte som barn med sin pappa och mormor på otaliga loppisar och auktioner. Det var deras stora hobby. Han gillade att spara på saker och att återanvända dem.

Annons

– Jag hittade konstiga saker, som jag samlade i en stor låda.

Han gillar också att få veta bakgrunden och historien om äldre saker.

Jag har aldrig missat ett avsnitt av Antikrundan sedan jag var liten

– Jag har aldrig missat ett avsnitt av Antikrundan sedan jag var liten.

Amanda kommer från en familj och släkt med intresse för form och design. Morfar var arkitekt. Farfar jobbade med Wilhelm Kåge på Gustavsbergs porslinsfabrik.

– Vi har varit esteter i släkten och alla har haft speciella och unika hem, säger Amanda.

Möbler från 1970-talet populärt

Sin näsa för udda prylar och kunskap om design använder paret när de köper in delar av bohag. Ser vi oss omkring på lagret är det lite allt möjligt som de ser potential i. En äldre gunghäst i trä. Lampfötter i keramik. En svart snurrfåtölj i skinn. Det är främst möbler och design från 1900-talet och framåt. Idag är det stor efterfrågan på möbler och saker från 1970-talet.

Amanda och Petter säljer begagnade iordninggjorda kvalitetsmöbler. Den flätade korgstolen, ritad av den kände arkitekten Le Corbusier.

– Det är plastmöbler, fluffiga skrikiga soffor, manchester-klädda stålrörsfåtöljer, kitschiga små sidobord med smarta tidningshållare, lackerat i brunt eller orange. Det får gärna ha en rolig twist, se udda ut, ha karaktär. När vi började var det svårt med 70-talsmöbler, men idag är det superhett. Det gör det möjligt för oss att köpa in möbler som vi tidigare var tvungna att tacka nej till i och med att vi inte skulle kunna sälja det vidare. Då finns alltid risken att den som inte säljer det till oss kanske kör det till tippen i stället, säger Amanda.

Annons

Amanda sköter företagets marknadsföring. Hon fotograferar möbler och prylar och lägger bilder på hemsidan. Petter ägnar dagarna åt att hämta allt som de köper in. Även Amanda är med ibland hos folk.

Amanda fotograferar en vas som står på ett bord och i bakgrunden syns möbler och föremål.
Amanda sköter företagets marknadsföring och tar bilder på saker som ska säljas.

– Det är ofta vi är i privata hem. Folk vill inte slumpa bort möblerna, utan vill att de ska komma vidare. De som säljer till oss vill verkligen att det ska komma till ett hem där någon uppskattar det. Ofta är det äldre människor som ska flytta till mindre och har jättemånga bra grejer, berättar Petter.

Annons

Även om de jobbar med möbler och föremål innebär jobbet till stor del möten med människor, personer som kan ha något intressant att berätta om sakerna.

– Det är trevligt, vi får träffa många människor. När vi kommer och hämtar något är det inte alltid att det ska gå så fort som möjligt. Det är ofta det bryggs kaffe, man tar en fika, pratar och det är väldigt mysigt. Det är nästan det roligaste med jobbet, säger Amanda.

Äkta makar och kollegor

Petter och Amanda jobbar ihop hela dagarna och är gifta. Det låter som att det kan vara en utmaning, men på frågan om hur det är att kombinera skiner de spontant upp i leenden.

– Det är jättebra. Vi har definitivt vant oss vid det och man blir bästa kompisar, säger Amanda.

– Sedan kan man gå varandra på nerverna också. Vi är inte långsinta, så man får fräsa och sedan är det bra, säger hon och får medhåll av Petter.

Annons

När de är lediga fylls livet av att vara med barnen, köra dem till olika aktiviteter och att rasta hunden. Nu när restriktionerna släpper drömmer Petter om att resa utomlands.

– Gärna en resa där man kan shoppa begagnat också, för det är väldigt smart att åka till ett land där man kan handla saker och få hem. Då har man unika objekt att sälja och resan är betald. Det finns begagnade saker i alla länder i hela världen, säger Petter.

Ibland har de kunder som är på jakt efter något speciellt och då håller de ögonen öppna. Amanda visar en flätad korgstol i rotting, ritad av den franske kände arkitekten Le Corbusier. Hennes mormor hade två som hade gått sönder och var svåra att laga.

– De hade spruckit och de är jättesvåra att göra iordning.

Amanda sprang på ett exemplar i gott skick på en second hand-affär. Hon slog till direkt.

Annons

– Jag hittade den på mormors födelsedag och skickade en bild till henne, säger Amanda och ler åt minnet.

Många efterfrågar begagnat

Amanda och Petter hoppas att fler ska vilja och våga satsa på att sälja begagnat i olika former. Samtidigt vet de att det kan vara en svår bransch.

– Jag vet många som har startat sådana här företag, men gett upp eller inte orkat efter 1–2 år, för att det är ekonomiskt utmanande. Säljer du något nyproducerat, kan du beställa hem mer av den produkten som det säljer bra av. Det kan vi inte göra. Köper du nyproducerat behöver du inte göra något med varan. Du kan ställa fram den och sedan sälja den. Vi måste lägga ned mycket tid och arbete i genomsnitt på allt, säger Amanda.

De märker att kunderna efterfrågar begagnat och har tankar om hållbar konsumtion. Det glädjer paret.

En begagnad gunghäst i rött, vitt och guld och med en svans av vitt rep.
En begagnad gunghäst kan komma till glädje för många barn

– Jag blir väldigt hoppfull när jag ser den yngre generation där många uteslutande handlar second hand. Jag tror att den generationen har fötts in i ett hållbarhetstänk. Det har till och med blivit trendigt. Trender kan vara negativa ur den aspekten att trender kommer och går, men second hand känns som en trend som har fått rötter. Det har övergått i en livsstil som inte är förhandlingsbar. Det känns bra och jag hoppas att det fortsätter, säger Amanda.

Annons