Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Favorit i repris – Rederiet tillbaka i rutan

07 dec, 2018 
Henrik Högström
Rederiet var en av de första svenska såporna och fångade en stor publik i tv-sofforna. Nu gör långköraren comeback i rutan, skriver Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mellan 1992 och 2002 sändes 318 avsnitt av Rederiet. Och tittarna var med ombord hela vägen och följde intriger och förvecklingar från maskinrummet på Freja till redarfamiljen Dahléns direktionsrum. Med karaktärer som Joker (Johannes Brost), Renate Dahlén (Suzanne Reuter) och inte minst förstemaskinisten Gustav Sjögren (Bert-Åke Varg) blev det dramatik längs hela färden.

”Det var helt hysteriskt”

Här fanns tydligt utmejslade figurer som tittarna kunde både känna sympati med, några man kunde skratta åt och de som var genuint otrevliga. Under säsongerna hann 350 skådespelare dyka upp ombord. Många av dem är namn som man numera förknippar med något helt annat.

Som till exempel Mikael Persbrandt som fotografen Ola Simonsson och Per Morberg som gjorde den labile och obeveklige maskinisten Viggo Streiber.

Skådespelerskan Regina Lund fick till exempel sitt publika genombrott som Mona Kjellgren i Rederiet. Ett genombrott som tragiskt nog ledde till att Regina Lund blev förföljd av fans som inte kunde skilja rollen från verkligheten.

Annons

– Det blev ju helt hysteriskt, jag hade människor som ringde på dörren, jag hade människor som stalkade mig, berättade hon i förra säsongen av Stjärnorna på slottet.

Johannes Brost som Joker i Rederiet. Foto: IBL Bildbyrå

Sänds efter Morgonstudion

Även om det är 16 år sedan serien lade ner så lever den och skådespelarna starkt i det allmänna medvetandet. Och nu gör SVT åter plats för Rederiet i tablån, skriver Expressen.

– Vi tror att det är många som gillar nostalgikänslan av att titta på Rederiet, säger SVT:s planeringschef Susanna Balsvik till tidningen.

Än så länge är det klart att de två första säsongerna kommer att sändas varje vardag efter Morgonstudion. En tid då SVT har många tittare men där man hittills sänt repriser från dagen före.

– Vi tyckte det skulle vara roligt att ha en långkörare vid den tiden, så därför börjar vi med Rederiet, som vi vet är poppis, efterfrågad och en serie som kan sändas under en längre tid, säger Susanne Balsvik.

Rederiet visas i SVT1 på vardagar kl 09:10 med start den 7 december.

Läs också:

Skådespelare och fakta om tv-serien Rederiet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons