Nostalgi: Fem svenska reklamfilmer vi minns

Carlshamns mejeri och Ipren – reklamfilmer vi aldrig glömmer.

Foto: TT

Det är inte all annonsering man tycker om, men viss reklam har ändå etsat sig fast i våra minnen. Här kommer några svenska reklamfilmer som gjort både avtryck och intryck på alla som minns dem. Kanske ekar någon av dessa fortfarande i ditt huvud?
Se också: Här är godissorterna vi minns från förr
1:09

Efter reklamen: Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

1. Ipren mannen

Reklamfilmen om Iprenmannen

Är du också en av dem som fortfarande kan rabbla Ipren-hiten i sömnen? Det är du inte ensam om. Trots att det gått snart gått 25 år sedan reklamfilmen kunde ses för första gången, är det fortfarande en av de reklamfilmer som har lyckats trollbinda ett helt land.

”Jag är Ipren — den intelligenta värktabletten. Mot värk och feber är jag en effektiv en. Smärtstillande, febernedsättande jag är Ipren, de e helt enkelt intelligent..”

Filmen var speciell för sin tid i eftersom tabletten fick vara subjektet i stället för den som hade ont. Iprenmannen förekom i företagets reklam under flera års tid.

2. Gott-gotti-gott-gott – Carlshamns mejerier

"Gott-gotti-gott-gott" reklamen har etsat sig fast i den svenska folksjälen.

Skånska tvilling-bröderna Torsten och Tore Jeppsson blev kända för hela svenska folket genom reklamfilmerna för Carlshamns-mejeriet när de lanserades 1994.

Reklamen blev en folklig favorit och bröderna Jeppsson gick rakt in i våra hjärtan. Så sent som 2008 hade varumärket fortfarande 96 procents kännedom, en illustration över vilket avtryck konceptet hade i folkdjupet. Begreppet ”Gott-gotti-gott-gott” lever vidare hos svenska folket även om bröderna Jeppsson tyvärr båda två gick bort under 2015.

3. Lotto-Åke

En och annan finns det nog som hade önskat att de kunde göra som Lotto-Åke i den älskade reklamfilmen från Svenska Spel.

En av Svenska Spels mest ikoniska reklamfilmer från slutet av 1990-talet. Än idag ligger vi dubbelvikta av skratt när Lotto-Åke härmar sin chef och gör grimaser när chefen ber honom att jobba över helgen. Har du problem eller? – det har inte Lotto-Åke i alla fall. Han skrattar hela vägen in i en lååång semester efter sin lottovinst. Men även vi som suttit lottlösa efter mer än 20 års lotto-spelande får oss ett gott skratt.

4. Heej Kaj, hallåååuuu Börje - Scandlines

Att hälsa som Kaj och Börje blev helt normalt efter reklamfilmen för Scandlines.

Färjebolaget Scandlines reklam med de två pratande fiskmåsarna blev otroligt populär och det finns de som ännu idag hälsar på varandra med ett ”Heeej Kaj, Hallååååuuu Börje”

Filmstadens omtalade förbud – så tycker våra läsare: "Hoppas de backar"

5. Var är brudarna? - OLW

Där chipsen finns, där finns också brudarna enligt den gamla reklamfilmen från OLW.

Uttrycket ”var är brudarna” hänger med än idag. Nörden får inte hänga med de coola killarna i läderjacka, men det gör inget för brudarna vill hellre hänga med honom eftersom han käkar chips från OLW.