Filmstadens omtalade förbud: Så tycker våra läsare

Till vänster, en kvinna som köpt popcorn och läsk på Filmstaden, till höger, Filmstadens logga.

Foto: Till vänster, Christine Olsson/TT, till höger, Jeppe Gustafsson/TT

"Fjantigt", "girigt" och "orimligt". Beskedet att Filmstaden förbjuder medhavda snacks har inte gått biografgästerna obemärkt förbi. Så här kommenterade ni nyheten i våra sociala medier.

Filmstadens beslut att förbjuda medhavd läsk, godispåsar och andra snacks väckte starka reaktioner i sociala medier under gårdagen. Biografkedjan fick själv se sitt senaste Facebook-inlägg, som egentligen handlade om nya premiärer, förvandlas till en klottervägg med klagomål.

I skrivande stund har nästan 600 personer luftat sin åsikt och det går att skönja ett mönster. Majoriteten är emot beslutet att endast tillåta egen dryck, mat, snacks, godis och popcorn i biografen.

Se också: Biofilmerna du inte vill missa 2022
2:21

Efter reklamen: Se också: Biofilmerna du inte vill missa 2022

(2:21)

Slå på ljud

Allas skrev också om förbudet och publicerade nyheten i våra sociala medier-konton. Även där gick upprördheten inte att ta miste på. Vi presenterar reaktionerna nedan.

Kritiken mot Filmstaden – ett axplock

"Det vore bättre om de om de konkurrerade med kvalité. Erbjöd bättre sortiment och priser."

"Skall de kolla folks väskor då?"

"Tänk på de som är allergiska mot gluten, laktos och färgämnen och annat. Ska de diskrimineras?"

"Det får bli kroppsvisitering. Helt i polisstatens anda. Bojkotta Filmstaden."

Filmstaden förbjuder medhavt godis – biografgäster rasar i sociala medier

"Inte tar man väl med sig egen mat/desserter in på restaurang eller på andra matställen...så förstår deras tankesätt men då måste de även utöka sitt sortiment samtidigt."

"Skulle säga att FILMSTADEN är de som snart är ett minne blott om det är så här de välkomnar sina besökare igen efter restriktionerna."

"Men ni kanske ska utöka sortimentet så det finns mer att välja mellan."

"Blir ju väldigt osmidigt för oss som är eller har multiallergiska barn. Det blir ju inga biobesök på Filmstaden."

"Rimligt om de sänker sina priser rejält, annars totalt orimligt och jag hoppas det blir sånt liv att de tvingas backa."

"Det måste vara ett aprilskämt. Ska de titta efter vad jag har i mina fickor? Jag brukar ha Läkerol. Ska jag inte kunna ta en Läkerol för att de inte är köpta på Filmstaden?"

Filmen Spencer om prinsessan Diana – då har den svensk biopremiär

"Visst, men då får se sänka priserna lite så det inte kostar lika mycket att köpa snacks/godis som biobiljetterna."

"Fjantigt."

Förståelse från några

Alla är dock inte emot Filmstadens nya förbud. En person skriver: "Men gå inte dit då om det inte passar sig. Det är ju deras biografer och får bestämma själv om och vad de vill ta betalt för. Så enkelt är det."

Fri rörlighet för popcorn i biosalongen-det blåvita arvet

En annan undrar: "Vem f-n tar med sig eget godis till bion..?". Denna fråga får dock ett snabbt svar i form av en motfråga: "Barnfamiljer med flera barn?"

En tredje person undrar helt sonika följande: "Men måste man oavbrutet tugga och äta….?" vilket genererar en del skratt-emojis i kommentarsflödet.

Filmstaden besvarar kritiken

Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, säger till Aftonbladet att det är väntat att få reaktioner på förändringar som görs. Beslutet är taget för att Filmstaden har ett eget erbjudande till gästerna.

– Vi har sett att många evenemangsaktörer som arenor och liknande har samma policy, säger hon till kvällstidningen.

Hon berättar att det inte kommer att bli aktuellt med visitering. Hon tror istället att de flesta kommer att följa uppmaningen som nu har gått ut.

– Men ser man något är det klart att man säger att vi har de här reglerna.

Ertappas man med godis ska man inte behöva slänga det. Istället blir man i så fall ombedd att konsumera det senare

Allergiker undantagna

Vid en punkt väljer Filmstaden att göra ett undantag. Folk med allergier, som har med sig snacks och kan förklara sig, kommer att få ta med sig detta.

I intervjun med Aftonbladet uttrycker Helena Eklund ingen farhåga om att folks vilja att gå på bio kommer att gå ner på grund av beslutet. Detta trots att det är billigare att ha en streamingtjänst i en månad än att gå på bio en gång.

– Jag tror att de flesta kommer att fortsätta. Man konsumerar film hemma och man konsumera film på bio men det är två olika upplevelser. Precis som man äter hemma ibland och så unnar man sig att gå ut på restaurang ibland.

Se också: 5 imponerande saker skådespelare lärt sig
0:56

Efter reklamen: Se också: 5 imponerande saker skådespelare lärt sig

(0:56)

Slå på ljud