Gammal dalahäst visar sig vara dyrgrip: ”Visst är världen märklig?”

Gammal dalahäst visar sig vara dyrgrip: ”Visst är världen märklig?”
1947 fick hans svärfar ge 5 000 kronor för hela gården. Men när gårdens nuvarande ägare tar med sig den gamla slitna dalahästen som fanns i härbret till Antikrundan får han sig en ordentlig chock. “Det skulle naturligtvis få en del samlare att bli lite småsvettiga”, säger experten och antikhandlaren Bo Knutsson i programmet.
Annons

När Antikrundan besöker Skeer Folkets park i Orsa i veckans avsnitt, vimlar det självklart av gamla dalahästar på platsen. En man har med sig ett ovanligt stort och väldigt gammalt exemplar.

– Min svärfar köpte gården här ovanför Skeer och i härbret där stod den här, säger mannen i programmet.

Annons
Bo Knutsson värderar en gammal Dalahäst
Bo Knutsson värderar en gammal Dalahäst i veckans avsnitt av Antikrundan. Bild: SVT

1947 fick hans svärfar ge 5 000 kronor för hela gården – en summa som ska visa betala tillbaka sig med råge tack vare den gamla dalahästen. Genom årens lopp har barnen på gården lekt med hästen och den är charmigt sliten.

Bo Knutsson: ”Vad är normalt”

Antikrundans expert, antikhandlaren Bo Knutsson, funderar på om hästens tagelsvans verkligen har funnits med hästen hela tiden eller om den tillkommit senare.

– Normalt sett hade de här trähästarna inga tagelsvansar, men vad är normalt? Den här är ju onormal i allra högsta grad, för den är så stor, säger han.

Bo Knutsson bedömer utifrån hästens målningar att den är tillverkad någon gång i slutet av 1800-talet. Och priset då? Det finns flera parametrar att väga in i bedömningen.

– Med hänsyn till alla skador och slitaget så påverkar det negativt. Sedan är det storleken som påverkar positivt, det skulle naturligtvis få en del samlare att bli lite småsvettiga.

Dalahäst detaljbild
Hästens vackra målningar gör att Bo Knutsson bedömer att den är från slutet av 1800-talet. Bild: SVT

Ägaren själv tror inte att hästen har något större värde och drar till med en gissning på några tusenlappar. Men där har han fel.

– Med dagens marknad vill jag nog påstå att den här hästen skulle kosta någonstans mellan 80 000 och 100 000 kronor, säger Bo Knutsson.

”Tur jag gifte mig med henne”

För ägaren kommer värderingen som en chock. Och Bo Knutsson kan inte låta bli att fundera över det lustiga i den stora skillnaden mellan priset på gården och värdet på hästen.

– 5 000 kostade gården, med härbre och häst. Och i dag – med lite annat penningvärde i och för sig, men ändå – så får man tillbaka en bra del av gårdens värde bara på grund av hästen som fanns i härbret. Visst är världen märklig?

Dalahästens ägare är naturligtvis nöjd och glad över värderingen. Bild: SVT

Det håller ägaren med om. Och nu vill han genast berätta nyheten för sin fru.

– Det var verkligen en överraskning. Nu får man gå hem och tala om det för hustrun. Det var ju tur jag gifte mig med henne!

Antikrundan sänds torsdagar klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play. 

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Mer nöjesinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar