Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Grynet Molvig om Stjärnorna på slottet: ”Fick den här människan en syl i vädret?”

27 dec, 2021 
Johanna Svan
Lina Lund
Grynet Molvig på Stjärnorna på slottet 2022.
Vem är Grynet Molvig från Norge? Här är allt du behöver veta om sångerskan som är med i Stjärnorna på slottet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Grynet Molvig, 79 år gammal, slog igenom som jazz- och popsångerska hemma i Norge i början av 1960-talet.

– När jag var 15 år spelade jag in min första skiva och den gick rakt in på den norska topplistan, säger hon i Stjärnorna på slottet.

Se också: Grynet Molvig om medverkan i Stjärnorna på slottet

Grynet Molvig om sin medverkan på Stjärnorna på slottetBrand logo
Grynet Molvig om sin medverkan på Stjärnorna på slottet

Grynet Molvig i Sverige

I Sverige slog Grynet Molvig igenom i pjäsen En flicka på gaffeln med Lars Ekborg. Grynet hade sedan långa och fruktbara samarbeten med Hasse och Tage, Povel Ramel och Cornelis Vreeswijk.

Annons

Hon har medverkat i flera musikaler, revyer och filmer, bland annat i filmen Mannen som slutade röka, i revyn Spader, Madame! och i tv-serien Gåsmamman.

Var kommer namnet Grynet ifrån?

– Jag döptes egentligen till Anna Kristin men fick snart smeknamnet Grynet efter ett dilamm på familjens gård på norska landsbygden, har Grynet tidigare berättat för Hemtrevligt.

Och nu kan vi se Grynet i Stjärnorna på slottet, även om det inte var helt självklart att hon skulle ställa upp.

– Det var väldigt intressant och roligt att träffa de här människorna, det var ett bra beslut, säger Grynet när vi träffar henne på en pressträff inför premiären av Stjärnorna på slottet.

– Jag tvekar länge innan jag säger ja till saker. Men när jag säger ja, då är det ingen väg tillbaka. Då kan man inte ta tillbaka det. Då får man bara köra och ge järnet.

Annons

Att spela in tv efter covid-19

Många har tvekat att ställa upp på saker med tanke på pandemin. Men det var tvärtom för 79-åriga Grynet Molvig, som spenderade 14 dagar på sjukhus sommaren 2020, när hon fick frågan om att vara med i Stjärnorna på slottet.

– Det var därför jag tackade ja. Efter ett och ett halvt år i karantän längtade jag ut för att träffa någon och prestera och göra någonting. Så det var mycket karantänen och pandemin som gjorde att jag tackade ja.

Socialt otränad

Men det är inte helt lätt att börja umgås med kollegor efter så lång tid i karantän.

– Man blir så socialt otränad när man sitter i karantän så när man väl träffar människor så pratar man alldeles för mycket, säger Grynet.

– Man kommer hem och frågar sig om den där människan fick en syl i vädret, eller pratade jag sönder den människan? Under min dag på slottet pratade jag sönder alla, haha.

Annons

Var gift med Noppe Lewenhaupt

1983 gifte sig Molvig med greve Carl Adam Lewnhaupt, mer känd som ”Noppe” och avslutade sin scenkarriär tillfälligt.

– Vi träffades där de flesta träffades på den tiden, på Alexandras. Och blev kära och gifte oss.

– Plötsligt så satt jag på en väldigt vacker herrgård och klev in i ett lite annorlunda liv, berättar Grynet i tv-programmet.

– Vi var gifta i ungefär 13 år och det var en häftig, hetsig, rar och märklig upplevelse.

Grynets avsnitt i Stjärnorna på slottet

Så här skriver SVT om programmet som sänds den 22 januari kl 20.00:

”Sångerskan och skådespelerskan Grynet Molvig hamnade mitt i den svenska nöjesvärldens centrum på 70- och 80-talet tillsammans med Povel Ramel, Hasse & Tage och Monica Zetterlund.

De andra stjärnorna imponeras av att Grynet tackat ja till i stort sett allt - utom erbjudandet från Hollywood om att bli Bondbrud.

Annons

Carola Häggkvist inser att hennes och Grynets bakgrund och genombrott är överraskande lika. David Lagercrantz tar mod till sig och frågar om Grynets omtalade affär med brottaren Frank Andersson.

I köket förbereder Tareq Taylor dagens måltider.”

Fakta om Grynet Molvig

Född: 23 december 1942 i Råde, Norge.

Familj: Särbon Douglas von Sydow, sonen Teodor Janson (51).

Bor: Lägenhet i Stockholm och i Oslo.

Intressen: Teater och människor. Träna pilates, stavgång och simma.

Grynet Molvig medverkar i den 16:e säsongen av Stjärnorna på slottet på SVT, som spelats in på Bäckaskogs slott i Kristianstad. Övriga deltagare är Carola Häggkvist, Per Andersson, Marika Carlsson och David Lagercrantz, och första avsnittet sänds på nyårsdagen. Grynet är också aktuell i rollen som Klara Nordin i tv-serien Gåsmamman på C More och TV4 – samt i föreställningen Hasse & Tage i Uppsala den 8 januari. Där ska hon sjunga låtar av duon med Fredrik Lycke och Stockholm Voices.

Annons