Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2021

10 feb, 2021 
https://image.allas.se/image-204999?imageId=204999&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Johanna Svan
Mästarnas mästare 2021 och Micke Leijnegard.
Årets säsong av Mästarnas mästare spelades in i Sverige.
Mästarnas mästare, denna långkörare på SVT, är inne på sin trettonde säsong, som spelades in på, och omkring, Bjärehalvön i Sverige på grund av pandemin. Här är alla deltagare!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Tidigare års tävlingar i Mästarnas mästare har spelats in runt Medelhavet, exempelvis i Grekland, Spanien och Kroatien men 2020 satte coronapandemin stopp för resandet. Istället spelades årets säsong in i Sverige, på och omkring Bjärehalvön.

Väder och vind var såklart inte lika fördelaktiga som i Grekland, där de tre senaste säsongerna spelats in men SVT ville garantera tittarna en ny säsong av det populära programmet, trots att tävlingarna fick specialanpassas efter rådande väderförhållanden.

Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2021Brand logo
Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2021

– Vår förhoppning är att tittarna ska tycka att säsongen 2021 är lika spännande och vacker som de tidigare säsongerna, säger Anders Wistbacka, projektledare för Mästarnas mästare.

Annons

Fick hoppa av Mästarnas mästare

Uppställningen såg lite annorlunda ut inför årets säsong men i början av september kom beskedet att tidigare backhopparen Jan Boklöv tvingades hoppa av programmet, på grund av sin epilepsi, efter samtal med läkare. Han ersattes istället av den tidigare skidskytten Fredrik Lindström.

En annan som fick hoppa av var den förre hockeyspelaren Anders Hedberg, som hade för lite röda blodkroppar och inte fick vara med för läkarna. På hans plats hoppade istället fyrspannskusken Tomas Eriksson in.

Anders Hedberg lämnar nästa års "Mästarnas mästare" av hälsoskäl. Den förre hockeyspelaren skulle ha varit på plats på inpelningarna av SVT:s succéprogram redan på torsdagen men tvingades alltså hoppa av.

Deltagare i Mästarnas mästare 2021:

Grupp 1 i Mästarnas mästare:

Bengt Gustafsson, 57 år, volleyboll

Volleybollspelaren Bengt Gustafsson i Mästarnas mästare 2021.
Volleybollspelaren Bengt Gustafsson i Mästarnas mästare 2021.

För första gången finns en volleyspelare i startfältet. Bengt Gustafsson är en av svensk volleybolls största spelare genom tiderna. 233 landskamper, silver och utsedd till bästa spelare vid EM på hemmaplan 1989, uttagen i världslaget 1989 och mängder av mästartitlar från en internationell karriär långt utöver det vanliga.

Annons

57 år fyllda har han nu som första volleybollspelare valts ut som deltagare i SVT:s Mästarnas mästare.

Frida Östberg, 43 år, fotboll

Frida Östberg med Zlatan Ibrahimovic på Fotbollsgalan 2008.
Frida Östberg med Zlatan Ibrahimovic´ på Fotbollsgalan 2008.

Frida Östberg började spela fotboll i Hägglunds IoFK men värvades 1995 till Umeå IK, som det året vann division 1 norra och gick upp i Damallsvenskan. Under åren i Umeå IK var Frida Östberg med om att vinna Damallsvenskan tre gånger, Svenska cupen tre gånger samt UEFA Women's Cup två gånger.

Frida var också mer eller mindre bofast i svenska landslaget – där hon spelade sin första landskamp mot Norge 2001 och var bland annat med i VM 2003 och 2007, samt OS 2004 och 2008.

Annons

Frida Östberg hade bestämt sig för att avsluta sin karriär efter säsongen 2008 men fick sedan Diamantbollen på Fotbollsgalan 2008, och efter att ha fått ett bra erbjudande från WPS-ligan i USA fortsatte hon. 2010 lade hon fotbollsskorna på hyllan i samband med en graviditet.

Johan Olsson, 40 år, längdskidor

Längdskidåkaren Johan Olsson i Mästarnas mästare.
Johan Olsson slutade åka skidor 2017.

Johan Olsson har tävlat på elitnivå sedan 2001. Han har vunnit två OS-guld i stafett samt två VM-guld. Två gånger har Johan Olsson fått Svenska Dagbladets guldmedalj, både efter OS-guldet 2010 och VM-guldet 2013. I april 2017 meddelade Johan Olsson att han skulle avsluta sin elitkarriär inom längdskidor.

Annons

Johanna Larsson, 32 år, tennis

Den högerhänta tennisspelaren Johanna Larsson som bor i Helsingborg skulle egentligen varit med i grupp 2 av Mästarnas mästare 2021 men fick byta grupp på grund av de två avhoppen.

Johanna blev proffs 2006 och uppnådde sin hittills bästa rankning som 45:a i världen den 2016. Hon avslutade sin karriär i början av 2020.

Tennisspelaren Johanna Larsson i Mästarnas mästare 2021.
Tennisspelaren Johanna Larsson under inspelningen av Mästarnas mästare 2021.

Sanna Tidstrand, 35 år, speedski

242,59 kilometer i timmen. Så löd tiden när Sanna Tidstrand satte sitt världsrekord i speedskiing den 20 april 2006 i den klassiska speedskitävlingen Pro-Mondial i franska Les-Arcs. Därmed blev hon också världens snabbaste kvinna på skidor genom tiderna.

Annons

Speedski är en form av alpin skidåkning där man åker nerför specialpreparerade backar för att uppnå en så hög hastighet som möjligt.

2014 avslutade Sanna sin karriär inom speedski.

Sanna Tidstrand i utrustningen som krävs för speedski.
Sanna Tidstrand har världsrekordet för kvinnor i speedski.

Grupp 2 i Mästarnas mästare:

André Myhrer, 38 år, alpint

Slalomåkaren och den olympiske mästaren André Myhrer från Bergsjö är också med i Mästarnas mästare 2021.

André tävlade i slalom och storslalom. Hans främsta meriter är guld i slalom under OS i Pyeongchang 2018, brons i slalom under OS i Vancouver 2010 och vinst i slalomvärldscupen säsongen 2011/2012.

Annons

Och han är inte den första alpina åkaren som hoppas på bra resultat i Mästarnas mästare.

– Både Frida och Stenis (Ingemar Stenmark) har gjort det bra tidigare. Fridas rekord i Jägarvilan är det sjukaste jag sett. Nu ska det bli kul att själv få vara med och det blir roligt att träffa de andra deltagarna. Det är en bra blandning, har André sagt till SVT inför tävlingarna.

André Myhrer under inspelningarna av Mästarnas mästare.
André Myhrer under inspelningarna av Mästarnas mästare 2021.

Fredrik Lindström, skidskytte

Skidskytten Fredrik Lindström är 31 år gammal och en av de deltagare som fick rycka in med kort varsel när det blev avhopp från Mästarnas mästare 2021.

Annons

Lindström ingick i det svenska lag som vann guld i herrarnas stafett vid vinter-OS i Pyeongchang 2018.

Efter en lång karriär som skidskytt där han även har två VM-brons på meritlistan blev säsongen 2018/2019 sjukdomsdrabbat för Lindström då han drabbades av körtelfeber och endast deltog i två individuella tävlingar. Han deltog i VM i Östersund 2019 med en sjunde plats i herrarnas stafett som bästa resultat.

2019 meddelade Fredrik Lindström att han avslutar skidskyttekarriären. Sedan dess har han bland annat jobbat som expert hos SVT. Nu läser Fredrik Lindström till läkare.

Skidskytten Fredrik Lindström i närbild.

Linnea Torstenson, handboll

Linnea Torstenson är 37 år gammal och hela 1,86 cm lång och utsågs till Årets handbollsspelare i Sverige 2010 och 2011.

Annons

Under flera år var Linnea, som spelade västernia, en stomme i det svenska landslaget. Sin sista säsong tillbringade hon i Rumänien med CSM Bukarest.

Efter 12 år som utlandsproffs, spel i fem olika länder och ligaguld i fyra olika länder slutade Linnea med handbollen 2020.

Linnea Torstenson spelar handboll.
Linnea Torstenson avslutade sin handbollskarriär i CSM Bukarest.

Therese Alshammar, simning

Therese Alshammar, 43 år gammal, är en av Sveriges största simstjärnor genom tiderna.

Sammanlagt har Therese Alshammar tagit 72 internationella mästerskapsmedaljer, vilket gör henne till den europeiska simmare som tagit flest internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna.

Annons

Alshammar var först specialiserad på ryggsim, innan hon i slutet av 1990-talet gick över till frisim och senare även fjärilsim.

Therese var 39 år när hon slutade simma på elitnivå. Hon är sambo med Johan Wallberg som hon har två barn ihop med.

Therese Alshammar, simmerska, utanför ett hus på Bjärehalvön.
Therese Alshammar simmade på elitnivå tills hon var 39 år.

Tomas Eriksson, fyrspann

I sista stund öppnades en plats för fyrspannskusken Tomas Eriksson, 59 år, – som väntat på samtalet i flera år.

– Jag tycker att jag gjort mig förtjänt av en plats i Mästarnas mästare med den meritlista jag har. Sen är fyrspann en udda sport så det är ingen som känner till mig, säger Tomas Eriksson till SVT.

Annons

Tomas Eriksson, bror till ryttaren Peter Eriksson, började sin karriär redan på 80-talet och har 17 SM-guld. Han har tagit medalj på åtta internationella mästerskap och är en av världens mest framgångsrika fyrspannskuskar.

Tomas Eriksson avslutade sin karriär 2014.

Kusken Tomas Eriksson i Mästarnas mästare.
Tomas Eriksson hade väntat på att få vara med i Mästarnas mästare.

Mästarnas mästare 2021 har premiär den 16 mars på SVT och SVT Play.

Källor: Wikipedia, volleyboll.se, freeride.se, svt.se

Annons