Här är de nya husbanden i ”På spåret”

Amason och Vaz nya husband i På spåret i SVT 2019/202.

Foto: TT/Shutterstock

När På spåret är tillbaka i tv-rutan i vinter är det inte längre hyllade Augustifamiljen som står för musiken. Nu presenterar SVT sitt nya koncept – var och en av de fyra tävlingsgrupperna får sitt eget husband. "Det ska bli väldigt spännande att se vad de hittar på", säger programledare Kristian Luuk i ett pressmeddelande.

Augustifamiljen, med Stefan Sporsén i spetsen, har varit en självklar del av svenskarnas fredagsmys under lång tid. I tio år var bandet husband i SVT:s fredagsunderhållning På spåret. Deras tolkningar av mer eller mindre välkända låtar tillsammans med mängder av gästartister har varit en framgångsfaktor i programmet.

Men tidigare i år meddelade SVT att förra säsongen var bandets sista. Ett av argumenten var att man ville få in fler kvinnor i programmet – Augustifamiljen består av sex manliga musiker.

Se också: De tävlar i På spåret 2020/2021

Här är alla deltagare i "På spåret"
0:54

Efter reklamen: Här är alla deltagare i "På spåret"

(0:54)

Slå på ljud

På spårets nya husband 2019

Nu presenterar SVT sitt nya koncept. Och det blir inte bara ett nytt husband – utan fyra. I ett pressmeddelande skriver SVT att varje tävlingsgrupp får sitt eget husband under den kommande säsongen.

– Det känns som en genial idé att ersätta den svåröverträffade Augustifamiljen med dessa fyra så olika konstellationer. Det ska bli väldigt spännande att se vad de hittar på, säger programledare Kristian Luuk.

På spåret har säsongspremiär fredagen den 6 december 2019 i SVT1.

Här är de nya husbanden i På spåret:

Lada Egolaeva & Svenska Grammofonstudion

Spelar samtidigt som grupp 1 tävlar, det vill säga under sändningarna den 6, 13 och 20 december.

Kapellmästare Lada Egolaeva är 23 år gammal och kommer ursprungligen från Umba på Kolahalvön, skriver SVT. Hon har studerat piano sedan fem års ålder. Sedan tio år tillbaka bor hon i Sverige och i bagaget har hon bland annat en examen från Musikhögskolan i Piteå. Numera jobbar hon som musiker vid Göteborgs stadsteater.

Nära Lada Egolaeva intar scenen i På spåret har hon fyra meriterade musiker från Svenska Grammofonstudien vid sin sida – Ellen Jerneholm på keyboard, Ian Person på gitarr, Kalle Gustafsson Jerneholm på bas och Fredrik Sandsten på trummor. De tre sistnämnda var grundare av och medlemmar i det internationellt hyllade rockbandet The Soundtrack of Our Lives.

Vaz

Vaz blir ett av husbanden i På spåret i SVT 2019/2020.

Systrarna Jenny Vaz och Cecilia Vaz bildar tillsammans duon Vaz. Foto: Pontus Lundahl/TT

Spelar samtidigt som grupp 2 tävlar, det vill säga den 27 december samt den 3 och 10 januari 2020.

Vaz är en artist- och producentduo som består av Jenny Vaz, 36, och Cecilia Vaz, 33. De kommer från Lilla Edet norr om Göteborg, där de började spela gitarr vid den lokala musikskolan redan i ung ålder.

Duon debuterade 2012 med singeln Miss Frost och debutskivan kom 2017. För den blev de nominerade till två Grammis.

2016 startade de sitt eget skivbolag och 2018 var duon gästartister i På spåret. I den kommande säsongen tar de med sig eget band.

Mando Diao blir husband i På spåret i SVT 2019/2020.

Mando Diao består i dag av Daniel Haglund, Jens Siverstedt, Björn Dixgård, Patrik Heikinpieti och Carl-Johan Fogelklou. Foto: Noella Johansson/TT

Mando Diao

Spelar samtidigt som grupp 3 tävlar, det vill säga den 17, 24 och 31 januari 2020.

Mando Diao bildades i Dalarna 1999 och har rönt stora framgångar under de två decennier som gått sedan dess. Bandet består av Björn Dixgård på sång och gitarr, Carl-Johan Fogelklou på bas, Jens Siverstedt på gitarr, Patrik Heikinpieti på trummor och Daniel Haglund på klaviatur. Tidigare var även Gustaf Norén en av bandets frontfigurer, men han hoppade av 2015. Mats Björke och Samuel Giers är två andra före detta medlemmar i bandet.

2002 kom Mando Diaos debutalbum, Bring ’em in. Skivan blev framgångsrik och öppnade upp för en internationell karriär. Sedan debuten har bandet släppt ett tiotal album. Bandet har nått stora framgångar och bland annat vunnit pris på Grammisgalan, P3 Guld och Rockbjörnen. De har också tilldelats regeringens musikexportpris.

2012 sjöng bandet för första gången på svenska, då de tolkade Gustaf Frödings Strövtåg till hembygden på albumet Infruset. Låten fick stort genomslag och låg på Svensktoppen i 167 veckor.

Amason blir husband i På spåret i SVT 2019/202.

Medlemmarna i Amason är Nils Törnqvist. Gustav Ejstes, Amanda Bergman, Pontus Winnberg och Petter Winnberg. Foto: Thomas Johansson/TT

Amason

Spelar under På spårets slutspel, det vill säga den 7, 14, 21 och 28 februari 2020.

Amason bildades 2012 som ett sidoprojekt för bandmedlemmarna som också ingår i andra popkonstellationer. Bandet har fem medlemmar:

Amanda Bergman, 31, har tidigare uppträtt under en rad artistnamn, som Hajen och Idiot Wind, och gör i dag även soloprojekt under eget namn. Hon har tidigare spelat som förband åt bland annat First Aid Kit. Hon var tidigare gift med artisten Kristian Matsson, mer känd under sitt artistnamn The Tallest Man on Earth. I dag lever hon och bandkollegan Petter Winnberg tillsammans på en gård i Dalarna med sina två barn.

Gustav Ejstes, 39, är frontfigur i bandet Dungen sedan slutet av 1990-talet. Han spelar gitarr, flöjt, klaviatur, fiol och piano och är dessutom sångare.

Pontus Winnberg, 44, är en del av duon Bloodshy & Avant tillsammans med Christian Karlsson. 2004 skrev och producerade de Britney Spears hit Toxic som bland annat vann en Grammy och blev en av världens mest sålda singlar det året. Sedan dess har duon också samarbetat med andra världsartister som Madonna och Kylie Minouge.

Petter Winnberg, 39, är bror till Pontus Winnberg. Han bodde under många år på Island där han också spelade i band. Hemma i Sverige igen grundade han indiepopbandet Little Majorette och har sedan dess arbetat som låtskrivare och musikproducent. Han har samarbetat med artister som Eva Dahlgren och Veronica Maggio och har även producerat reklammusik för stora varumärken som Ikea och Volvo.

Nils Törnqvist är trummisen från Gävle som turnerat med artister som Laleh och Markus Krunegård.

Medlemmarna i Amason har alla andra projekt på gång samtidigt, de bor i olika delar av landet och har sammanräknat elva barn. Därför tog det fyra år mellan debutalbumet Sky City, som gavs ut 2015, och uppföljaren Galaxy I, som gavs ut 2019.