Här är skådespelarna i Sjölyckan i TV4

Malin Cederbladh, Henrik Schyffert, Shima Niavarani, Hans Mosesson och Gustaf Hammarsten utgör ensemblen i Sjölyckan

Foto: TV4

I nya serien Sjölyckan i TV4 får vi träffa familjen Kling som ska tillbringa hela semestern tillsammans under ett tak ute i skärgården. Flera bekanta ansikten dyker upp i serien. Här är skådespelarna i Sjölyckan!

Fredagen den 6 april klockan 21.30 – precis mittemellan Let’s dance och nyheterna – har TV4:s nya serie Sjölyckan premiär.

Serien, som har regisserats av Felix Herngren, Emma Bucht och Eddie Åhgren, beskrivs av TV4 som en relationskomedi. Handlingen kretsar kring familjen Kling – pensionären Berndt och hans två barn Klara och Tomas samt deras respektive Rille och Lily och deras barn.

Handling i Sjölyckan

Det är sommar och hela familjen, tre generationer, befinner sig på Sjölyckan i Stockholms skärgård. Stället har Berndt ärvt av sin pappa och när alla är på plats samtidigt är det fullt hus.

Just den här sommaren är lite speciell, eftersom det är den första sedan mamma Maud gick bort. Klara och Tomas har bestämt sig för att stanna på Sjölyckan hela sommaren för att stötta sin pappa. Att bo så många under ett och samma tak brukar gå fint när det handlar om några dagar, men frågan är hur bra det går i hela fem veckor.

Serien sänds i tio avsnitt.

Här är skådespelarna i Sjölyckan i TV4:

Hans Mosesson

Hans Mosesson som Berndt i Sjölyckan i TV4

Hans Mosesson som Berndt i Sjölyckan. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Hans Mosesson föddes den 1 augusti 1944 i Stockholm. Han växte upp på Lidingö och valde så småningom att studera i Lund. Planen var att på sikt utbilda sig till läkare, men väl i Lund började han i stället intressera sig för studentteater.

Snart avbröt hans studierna och blev en av medlemmarna i det kultförklarade proggbandet och teatergruppen Nationalteatern. Sitt politiska intresse fick han när han seglade runt med skolfartyget ”Älvsnabben” under lumpentiden.

Se också: Hör Suzanne Reuter och Björn Kjellman om sina nya roller

Hör Suzanne Reuter och Björn Kjellman om sina nya roller i Icas reklamfilmer
1:19

Efter reklamen: Hör Suzanne Reuter och Björn Kjellman om sina nya roller i Icas reklamfilmer

(1:19)

Slå på ljud

– Jag hamnade då i slumområden i Afrika och i Latinamerika, men också på fina ambassadörsmiddagar. Och den här kontrasten, jag fick inte ihop det där. Mellan den rika sidan som Sverige företrädde i länderna och så åkte man hiss ner i slumområdena. Det kändes naturligt att ta ställning. Där växer ett politiskt frö fram, har han berättat för Göteborgs-Tidningen.

Efter 15 år i Nationalteatern, valde Hans Mosesson att lämna gruppen. Sedan mitten av 1980-talet har han jobbat som frilansande skådespelare, med varierande framgång. Under 90-talet fick han varva skådespelarjobben med att köra taxi för att försörja familjen.

”Ica-Stig”

Men 2002 blev Hans Mosesson ”Ica-Stig” med hela Sverige, när han fick en av rollerna i Icas reklamfilmer. Trots att han först var ytterst tveksam till att medverka i reklamsammanhang, tackade han till sist ja och i hela 13 år var han sedan en självklar frontfigur i de populära reklamfilmerna.

2015 gick ”Ica-Stig” i pension och Hans Mosesson lämnade över stafettpinnen till efterträdaren Loa Falkman.

I Sjölyckan spelar Hans Mosesson pensionären Berndt.

Malin Cederbladh

Malin Cederbladh som Klara i Sjölyckan i TV4

Malin Cederbladh som Klara i Sjölyckan.

Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Malin Cederbladh föddes den 29 januari 1966 i Täby utanför Stockholm. Hon slog igenom som en av karaktärerna i Killinggängets tv-serie NileCity 105,6 på 1990-talet.

Genom åren har hon framför allt spelat mycket teater, bland annat på Göteborgs stadsteater, Stockholms stadsteater och Unga Klara. Men hon har också hunnit med en rad filmroller, bland annat i Låt den rätta komma in, Patrik 1,5 och Livet är en schlager.

Men allra mest känd för den svenska publiken är hon nog ändå som Annette Sundberg i tv-serien Solsidan, som senare också blivit långfilm. Annette Sundberg är gift med karaktären Ove Sundberg, spelad av Henrik Dorsin.

Sommarpratade

Malin Cederbladh sommarpratade i Sveriges radio sommaren 2017. Hon berättade där bland annat om hur det var att förlora sin pappa, som gick bort för över 30 år sedan, bara 48 år gammal.

– Du var stark, trygg och fnissade mycket. Sedan blev du som förkyld. De hittade inget fel på dig. Alla värden var bra. Sedan en dag var du bara borta. 48 år. Det gick så fort, sa hon i programmet.

I Sjölyckan spelar Malin Cederbladh Klara, dotter till Berndt och syster till Tomas.

Henrik Schyffert

Henrik Schyffert som Tomas i Sjölyckan i TV4

Henrik Schyffert som Tomas i Sjölyckan. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Henrik Schyffert föddes den 23 februari 1968 i Ronneby, men växte upp i Rosersberg i Sigtuna kommun.

Under gymnasietiden hoppade han av skolan för att jobba på musikkanalen MTV. Därifrån gick han vidare till Sveriges radio, där han jobbade med humorprogrammet Hassan. Efter jobb på ZTV, bildade han humorgruppen Killinggänget som ursprungligen bestod av honom själv, Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Martin Luuk, Andres Lokko och Jonas Inde.

I tv-serien I manegen med Glenn Killing spelade han huvudpersonen, och därefter fortsatte gruppen att göra succé med bland annat NileCity 105,6 , Torsk på Tallinn och Percy tårar. 2004 producerade Killinggänget filmen Fyra nyanser av brunt, som belönades med fyra Guldbaggar.

Stå upp-komiker

Förutom Killinggänget, har Henrik Schyffert också arbetat som stå upp-komiker och turnerat med bland annat Fredrik Lindström som han skapat showerna Ljust & Fräscht och Ägd – pengarna eller livet? tillsammans med.

Henrik Schyffert har medverkat i en rad tv-program, som Parlamentet, Alla är fotografer, Landet Brunsås och Allt faller. Under 1990-talet var han en av medlemmarna i popbandet Whale och han har också regisserat en rad reklamfilmer.

Henrik Schyffert var gift med läkaren och författaren Bea Uusma mellan 1996 och 2012. Paret har två barn tillsammans. Numera är han i ett förhållande med komikern och skådespelaren Nour El Refai.

I Sjölyckan spelar Henrik Schyffert Tomas, son till Berndt och bror till Klara.

Gustaf Hammarsten

Gustaf Hammarsten som Rille i Sjölyckan i TV4 som har premiär den 6 april 2018.

Gustaf Hammarsten som Rille i Sjölyckan. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Gustaf Hammarsten föddes den 2 september 1967 i Stockholm.

Gustaf Hammarsten har ett förflutet inom reklambranschen, innan han beslutade sig för att satsa på skådespeleriet. Han är utbildad vid Calle Flygares teaterskola och Teaterhögskolan i Stockholm.

Han debuterade i en mindre roll i tv-serien Den goda viljan av Ingmar Bergman och Bille August 1991. Han har sedan dess medverkat i en rad filmer, som Lukas Moodysons uppmärksammade Tillsammans och The Girl With the Dragon Tattoo. Han har också gjort roller i bland annat filmerna om Beck och Wallander.

Var med i julkalendern

Under julhelgen 2017 syntes han i den fjärde och sista säsongen av den hyllade SVT-serien Fröken Frimans krig.

Gustaf Hammarsten har också spelat teater. 2014 hade han en av rollerna i det årets julkalender, Tjuvarnas jul, i SVT. 2011 var han sommarpratare i Sveriges radio.

Han är sambo med Jessica Liedberg och pappa till döttrarna Edit, 15, Ella, 12, och Märta, 7.

Förutom Sjölyckan är Gustaf Hammarsten dessutom aktuell som en av deltagarna i ”Let’s dance” i TV4.

I Sjölyckan spelar Gustaf Hammarsten Rille, make till Klara och svärson till Berndt.

Shima Niavarani

Shima Niavarani som Lily i Sjölyckan i TV4 som har premiär den 6 april 2018.

Shima Niavarani som Lily i Sjölyckan Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Shima Niavarani föddes den 7 juli 1985 i Teheran men växte upp i Upplands Väsby efter att familjen tvingats fly de irakiska bombningarna av den iranska huvudstaden.

Bioaktuella Shima Niavarani: ”Alla blev chockade när jag slog igenom”

Första gången hon uppträdde offentligt var som nioåring, då hon sjöng Mariah Careys Without you inför 200 personer hemma i Upplands Väsby. Under uppträdandet kastade någon ett äpple i huvudet på henne, vilket fick henne att tänka ”okej, 199 personer har i alla fall inte kastat ett äpple i huvudet på mig”, har hon berättat för Dagens Nyheter.

Som 19-åring slog hon igenom, med den egenskrivna och egenproducerade enmansshowen Autodidakt i enmansakt på Riksteatern.

Varit nominerad till Guldbaggen

Sedan dess har hennes karriär gått spikrakt uppåt. Hon har medverkat i en mängd tv-serier (som Boy Machine, Allt faller och 30 grader i februari) och filmer (som Nånting måste gå sönder, She’s wild again tonight och Hundrettåringen som smet från notan och försvann). Hon har stått på en mängd teaterscener runt om i landet och 2009 satte hon upp soloshowen Shima Niavarani är en Übermensch på Södra Teatern.

2015 var hon konferencier för ståuppgalan Stand Up for Stockholm, där bland annat den brittiske stå upp-komikern Eddie Izzard medverkade. Hon har även gett ut ett musikalbum och har även studerat operasång.

Shima Niavarani har varit nominerad till en Guldbagge och har fått motta Stockholms stads hederspris. Hon ledde QX-galan både 2017 och 2018. Hon är lillasyster till skådespelaren Shebly Niavarani.

I Sjölyckan spelar Shima Niavarani Lily, Tomas flickvän.

Övriga roller

I övriga roller ses Polly Albinsson som Rut, Jona Waldfogel som Noah och Frank Fogelström som Ludvig. Också Marianne Mörck har en roll i Sjölyckan.

Sjölyckan sänds fredagar klockan 21.30 i TV4, med start den 6 april 2018.

Läs också:

Här är alla deltagare i På spåret 2018 i SVT

Gustaf Hammarsten i Let’dance ”Jag har träningsvärk i stortån”