Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Shima Niavarani spelar i biofilmen ”En del av mitt hjärta”

18 dec, 2019 
amanda taawo
Bioaktuella Shima Niavarani berättar om karriären och filmen En del av mitt hjärta.

Redan som barn hade Shima Niavarani siktet inställt på en skådespelarkarriär. Mot alla odds.
–Jag satt mest hemma på kammaren och gillade inte att umgås socialt.
Något som är svårt att tro när man ser henne på scen och i tv-rutan i dag. Och snart på bio igen.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Säg Shima Niavarani, och inte många nappar direkt på vem hon är. Visa en bild och då låter det annorlunda “Ah, det är ju hon som är så härlig!”.

Faktum är att Shima, 34, varit artist och skådespelare i 15 år. Vi har sett henne i tv-serier som Boymachine, Sjölyckan och SVT:s julkalendrar Tusen år till julafton och Storm på Lugna gatan, för att nämna några. Plus i filmer som She´s wild again tonight, för vilken hon även blev Guldbaggenominerad 2016.

Nu ska vi få mer av Shima när hon spelar Molly i årets stjärnspäckade romantiska musikalkomedi En del av mitt hjärta, baserad på Tomas Ledins musikskatt. Filmen har premiär på bio den 25 december.

Shima är självlärd skådis

Vi ses på Grand hotel i Stockholm och Shima byter snabbt gympaskorna mot ett par högklackade.

– Det går ju inte att springa runt i stan i högklackat, konstaterar hon praktiskt.

Annons

Hon är en av de artister och skådespelare som alltid gått sin egen väg. Scenskolan valde hon bort, även om hon visste att hon ville bli skådespelare. Hon är helt självlärd, autodidakt. Och redan på gymnasiet såg hon till att ”köra” i matte.

Filmen ”En del av mitt hjärta” bygger på Tomas Ledins låtar. Här är han på bild ihop med skådespelarna Malin Åkerman och Shima Niavarani. Foto: TT
Filmen ”En del av mitt hjärta” bygger på Tomas Ledins låtar. Här är han på bild ihop med skådespelarna Malin Åkerman och Shima Niavarani. Foto: TT

– Jag var en jättehögpresterande unge, det enda jag kunde var att läsa och skriva. Men jag ville inte vara bra i matematik, för då visste jag att min familj skulle bli glada över att jag kunde bli läkare. Så då bestämde jag mig för att ”flunka” i matte. Helt medvetet.

Annons

Brodern Shebly i Gåsmamman

För Shima visste att hon ville satsa på artisteri och skådespeleri. Förebilden var delvis brodern Shebly som också ville bli skådespelare. Och det blev han. Honom har vi bland annat sett i Johan Falk-serien på tv och i Gåsmamman.

Som barn spexade syskonen mycket och filmade sina hemmagjorda filmer. Konstnärskapet fanns tidigt där.

– Vi spelade in kortfilmer i skogen med våra vänner och klippte ihop dem analogt, jag skrev dikter och låtar. Vi flyttade runt mycket, så det här var ett sätt för mig att interagera med omvärlden.

Shima tillsammans med Lars-Åke Babsan Wilhelmsson, Rickard Söderberg och Sissela Kyle på QX-galan 2018. Foto: TT
Shima tillsammans med Lars-Åke Babsan Wilhelmsson, Rickard Söderberg och Sissela Kyle på QX-galan 2018. Foto: TT

Svenska humorpriset 2017

Det finns en bakgrund hos Shima som kanske har gjort henne till den där kavata, men ödmjuka person, som gärna läxar upp Anders Arga snickaren Öfvergård i tv-programmet Anders knackar på, när han ska göra om hennes hem – men samtidigt kramar om honom.

Annons

Hon vill gärna ha kontroll och inte bli mästrad. Och det var inte för inte hon vann Svenska humorpriset 2017. Humor, allvar och bildning med en stor dos av empati är viktigt för Shima. Och hon väljer själv vilken ton livet ska ta, hon är som sin egen orkester kan man säga.

Hon pendlar mellan berörande skratt och allvar när vi pratar och kastar sig mellan författare och filosofer som betytt mycket för henne, som Strindberg och Nietzsche. Det var sådant hon förkovrade sig i som tonåring:

– Jag var inte alls social. Jag gillade att sitta på kammaren och läsa och skriva, minns hon.

Flydde från Iran

Shima föddes i Teheran och familjen levde övre medelklassliv, pappa Bijan var ingenjör och mamma Azam barnmorska. Men när Shima var fyra år flydde familjen från Iran, i slutet av 1980-talet, som en följd av kriget mellan Iran och Irak. Shima flydde med sin pappa.

Annons

Men först hade hennes bror Shebly flytt med deras mamma. Det var så klart en dramatisk flykt för dem alla. Familjen återförenades i Sverige, hamnade på flyktingförläggning, bodde i Örnsköldsvik och hamnade efter några år i Upplands Väsby utanför Stockholm där Shima och familjen kom att rota sig.

En gång var hon tillbaka och besökte Teheran:

– Då var jag tio år gammal, det var väldigt främmande. Eller inte främmande men man har ju vissa minnen som spelar upp sig. Ett minne var att något hände i en trappa, men det var inte i en trappa, för det finns inte en trappa i vardagsrummet.

– Då blev jag lite paranoid för jag började inse att det jag hade hållit fast vid, minnen och de filmer jag hade rullat upp i huvudet, att det kanske inte har hänt eller om någon återberättat. Så jag var tvungen att tänka till över vad som egentligen hade hänt.

Annons

Uppväxten i Norrland, med pulka, skidåkning och grillning som hon älskade, kontra överklassen i Iran de fått lämna och livet i Upplands Väsby – det lärde henne att kliva in i vilka miljöer som helst, säger hon:

Shima tar emot det svenska humorpriset 2017.
Shima tog emot det svenska humorpriset 2017. Foto: TT

– De kanske inte är mina skor alltid, men jag vet vilka människorna är. Så kan det kännas.

Skickade in manus till Riksteatern

Kanske var det därför hon som 19-åring tog för sig, vilken värld hon än mötte, och helt resolut skickade ett manus till Riksteatern och bad dem läsa det.

– Jag skrev att jag gärna ville ha svar vad det än blev och de hörde av sig. De tänkte väl att de hörde av sig och gjorde en god gärning till en väldigt entusiastisk framtida manusförfattare och regissör. Vi kan träffa dig, skrev de i svaret.

Annons

På den vägen fick hon som 19-åring kontrakt med Riksteatern. Shima fick åka ut på turné med sin enmansshow:

– Jag var helt chockad, ska jag få lön för det här? Men så åkte jag ut på turné och den gick jättebra. Mina föräldrar trodde inte att det här kunde bli ett yrke för mig. Ingen trodde riktigt det.

– Jag kommer ihåg hur det stod på Dagens Nyheters omslag något typ: ”Underbarnet Shima”. Min mamma var så stolt. Hon jobbade på sjukhus då och gick dit och visade: ”Titta, min dotter är ett underbarn!”. Ingen hade ju trott det. Jag hade bara suttit i ett rum i alla år och inte umgåtts med någon så där socialt. Så alla var jättechockade.

En scen ur ”En del av mitt hjärta”, som har premiär på bio 25 december. Foto: TT
En bild från inspelningen av ”En del av mitt hjärta”, som har premiär på bio 25 december. Foto: TT

Sedan dess har hon jobbat. Med både för- och nackdelar:

– Mellan 19 år och 30 år stod jag på scenen jämt. Jag repeterade och spelade på kvällen. Jag miste väldigt många år privat bara av att stå på scen.

Annons

Sjöng på sjön för att träna

Att hon valde bort att söka in på Scenskolan var en del i att hon redan fått sin scenskola, menar hon. Men tränat hade hon hon gjort långt innan. Som när hon var ute med pappa Bijan och fiskade. Då blev det en typisk ”lär dig själv metod” á la Shima:

– Titta, se och öva, det är så jag har testat. Vissa saker måste också bara komma, som tajming. Empati och medkänsla och att sätta in sig in någons annans situation, det tror jag är något man måste ha. Man kan säkert lära sig sådant men det är ändå det som är grunderna till allt.

Malin Åkerman om Tomas Ledin

Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"Brand logo
Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"

Men sjöfisket: Ja, det kan låta som att man kan ta till enklare metoder. Men Shima går till botten med allt, menar hon. Hon lär sig av urgamla metoder.

Hon skrattar när hon berättar, men det var faktiskt så det gick till när hon tränade rösten:

Annons

– När jag var med pappa och fiskade så tänkte jag på hur man jobbar upp ett stöd i magen, när man sjunger eller pratar. Jag hade läst att den första retorikern hade stenar i munnen och skulle tala ut över havet. Jag satte inga stenar i munnen men jag sjöng när vi fiskade. När det blåser, det är vågor och man är på en båt då är det väldigt svårt att höras. Tänkt dig då om du står på en scen och ska höras över en orkester. Eller stå på en scen och nå ut till översta publikraden, fast du viskar. Hur kommer det ut? Så jag testade det så.

Beröm från Tomas Ledin

Och sjunga kan hon med stark stämma. Det får hon visa i musikalkomedin En del av mitt hjärta. Mannen bakom låtarna, Tomas Ledin, har berömt henne för hennes sångröst och biopubliken får ta del av både Shimas dans och sång i rollen som Molly:

Annons

Så skapade Tomas Ledin En del av mitt hjärta:

Så skapade Tomas Ledin "En del av mitt hjärta"Brand logo
Så skapade Tomas Ledin "En del av mitt hjärta"

– Jag blev jätteglad när de ville ha med mig. Molly är en småstadstjej som kanske har varit lite mer kufig. Mer den underfundiga kanske inte så populära tjejen. Mer nörden som står vid sidan av vid skolans snygga tjej Isabella.

Isabella, spelad av Malin Åkerman, lämnar orten men kommer tillbaka och upptäcker att Molly ska gifta sig med hennes ungdomskärlek. Och då blir inget sig likt:

– Det är en väldigt rolig och mångfacetterad roll att spela, säger Shima.

Vem är Shima Niavarani?

  • Ålder: 34 år.
  • Född: I Teheran, 7 juli 1985.
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Mamma, pappa, brodern Shebly.
  • Gör: Skådespelare, manusförfattare, låtskrivare, regissör (bland annat).
  • Aktuell: Som Molly i musikal- filmen En del av mitt hjärta som bygger på Tomas Ledins låtar. Spelar här mot bland andra Pernilla August, Johan Ulveson, Jonas Karlsson, Marie Richardson och Johan Rheborg. Premiär 25 december.
Annons