Hilda Kirkhoff vann Hela Sverige bakar 2020

Delad bild. Till vänster en bild på Hilda Kirkhoff i ett solrosfält med en picknickkorg i famnen ur hennes receptbok. Till höger en bild henne från inspelningarna av Hela Sverige bakar 2020 som hon vann.

Foto: Frida Wismar och Cecilia Möller/TV4/C More

Med hembakta vaniljhjärtan, imponerande kunskaper och en vinnande personlighet tog sig Hilda Kirkhoff, 26, hela vägen till finalen i Hela Sverige bakar. Och när hon ropades upp som vinnare kunde hon knappt fatta att det var sant.
– När de sa mitt namn bröt jag ihop, det kom tårar och det sprutade champagne överallt, säger hon.

I säkerhetskontrollen på flygplatsen slog den första nervositeten till. Hilda Kirkhoff, som var på väg till castingen av Hela Sverige bakar i Stockholm, drabbades plötsligt av en tanke. Tänk om hennes fem omsorgsfullt bakade vaniljhjärtan, som hon planerade att charma produktionen med och som låg varsamt nedpackade i handbagaget, inte skulle släppas igenom? Tänk om drömmen skulle gå i kras innan den ens hade fått en chans att börja?

Hilda Kirkhoff under inspelningarna av Hela Sverige bakar 2020, som hon också vann.

Hilda Kirkhoff förberedde sig minutiöst inför sin medverkan i Hela Sverige bakar.

Foto: Cecilia Möller/TV4/C More

– Jag hade också med florsocker i en tesil, som jag skulle pudra vaniljhjärtana med när jag kom fram. Jag har verkligen ingen aning om vad killen i säkerhetskontrollen tänkte om det, men han släppte i alla fall igenom mig och sen bar jag den där väskan som om det var det dyrbaraste jag hade, säger Hilda med ett skratt.

Hilda Kirkhoff förlorade jobbet under coronapandemin

Det var efter ihärdiga påtryckningar från familj, vänner och bekanta som Hilda till sist bestämde sig för att söka till programmet i början av året. Och de där vaniljhjärtana hon bjöd produktionen på gjorde visst susen, för snart fick hon veta att hon var en deltagarna. Bara veckor innan samtalet från produktionen hade hon fått ett betydligt dystrare besked – till följd av coronapandemin hade hon förlorat jobbet som koordinator på Falkenbergs strandbad. I dag kan hon se att det trots allt kom något gott ur det.

– I efterhand har jag tänkt att det nog var meningen att det skulle bli så. Jag hade inte hunnit med ett heltidsjobb och programmet samtidigt. Det jag gör nu är min passion och jag har kunnat lägga all min tid på det. Det är jag väldigt tacksam över.

Hilda Kirkhoff lägger sista handen vid en tårta i semifinalen av Hela Sverige bakar 2020.

Hilda gick från klarhet till klarhet i programmet.

Foto: TV4/C More

Hilda Kirkhoff om inspelningarna av Hela Sverige bakar

När det väl blev dags för inspelningarna i tältet utanför Taxinge-Näsby slott, gick Hilda från klarhet till klarhet och flera veckor var det hon som tog hem den åtråvärda guldstjärnan på förklädet. Men hon erkänner att det tog ett tag att vänja sig vid att kamerorna följde hennes minsta rörelse. Den första inspelningsdagen lärde hon sig vad som krävdes för att få ett gäng kameror riktade mot sig.

Se också: 3-årige Elliots bakfilmer gör succé på nätet

– Jag lyckades bränna mina kolor i det första programmet, men förstod inte att det var jag så jag gick runt bland de andra deltagarna och sa att det luktade bränt. När jag sen öppnade min ugn kom det världens rökmoln ur den. Det tyckte ju produktionen var väldigt roligt. Efter det lärde jag mig att lite diskret gömma det som gick fel, annars hade man genast en kamera där.

Hilda Kirkhoffs familj väckte matintresset

Hilda berättar att hon förberedde sig noga inför programmet. Hon provbakade och tog tiden, och alla anteckningar samlade hon metodiskt i en pärm. Hon tror att det hjälpte henne en bra bit på vägen. Men allt kunde hon inte förbereda sig på, och i överraskningsmomenten fick hon lita på den kunskap hon samlat på sig sedan barnsben. Hon har en examen från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, och redan under uppväxten hemma i Båstad präglades mycket av tillvaron av matlagning och bakning.

– Jag kan inte minnas när intresset för bakning började, för det har alltid varit en så stor del av mitt liv. Mina föräldrar har alltid låtit mig vara med och jag är inte uppvuxen med halvfabrikat, utan vi har gjort allting själva. Min pappa är trädgårdsmästare, så mina föräldrar odlar mycket och det ligger en kärlek i att ta tillvara på det.

Hilda Kirkhoffs vaniljhjärtan på ett skärbräde i trä.

Receptet på Hildas vaniljhjärtan, som spelade en stor roll när hon blev antagen till Hela Sverige bakar, finns i hennes bok.

Foto: Frida Wismar

Finalen i Hela Sverige bakar 2020

Tack vare sin breda kompetens lyckades Hilda också ta sig till final i Hela Sverige bakar. I det sista avsnittet lyckades hon än en gång imponera på juryn, och hon minns stunden då det stod klart att det var hon som skulle ta hem titeln som Sveriges bästa hemmabagare.

Fakta: Det här är Hilda Kirkhoff

  • Namn: Hilda Kirkhoff
  • Ålder: 26 år
  • Bor: I Göteborg, men är uppvuxen i Båstad.
  • Gör: Jobbar för tillfället med hotellbokningar, men har nyligen startat ett eget företag och hoppas kunna ägna sig åt bakning på heltid.
  • Familj: mamma Ingela, pappa Håkan, systern Judith med familj.
  • Bakgrund: Har studerat på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet, med campus i Grythyttan. Har tidigare jobbat på bland annat Falkenberg strandbad.
  • Aktuell: Som vinnaren av Hela Sverige bakar och med egna bakboken Hildas drömmar och andra bullar.
  • Bakfavoriter: Vaniljhjärtan, lion house rolls (ett bröd som finns med i boken) och kardemummabullar.
  • Smakfavoriter i bakverk: Choklad, vanilj och citron.

– Jag ville inte på förhand leka med tanken på att det skulle kunna bli jag, eftersom jag var rädd för att bli besviken. Sen sa juryn att de hade tittat på den som hade presterat bäst under hela tävlingen, och då kände jag att jag hade varit ganska jämn hela tiden. När de sa mitt namn bröt jag ihop, det kom tårar och det sprutade champagne överallt. Det ska bli väldigt roligt att se programmet, för just nu känns det så luddigt. Men det var ren glädje.

Hilda Kirkhoff ger ut bakbok efter vinsten

Att hålla vinsten hemlig under hösten har varit jobbigt och nu ser Hilda fram emot inte bara att vinsten ska bli offentlig, utan också att få lansera sin bakbok som hon har arbetat hårt med sedan tävlingen avgjordes. Den har fått titeln Hildas drömmar och andra bullar och innehåller såväl gamla älskade familjerecept som mer nyskapande kreationer.

Hilda Kirkhoff i ett solrosfält med en picknickkorg i famnen. Bilden finns i den bakbok hon ger ut efter att ha vunnit Hela Sverige bakar 2020.

I sin bok bjuder Hilda på både enkla och lite mer avancerade recept – och många vackra bilder.

Foto: Frida Wismar

– Jag vill att det ska vara en bok för alla, så det är både väldigt enkla och lite mer avancerade recept. Här finns recept man kanske inte har hört talas om tidigare och så en del släktrecept, som rullrånen och kringlorna min mormor alltid bakade. Det är mycket jag i boken, den är väldigt personlig. Jag är inte puttinuttig eller elegant, utan lite mer rustik och lantlig.

Nu har Hilda siktet inställt på att kunna försörja sig på sin passion och att få ägna sig helt åt att baka, ta fram recept, föreläsa och framför allt inspirera. Att vinsten i Hela Sverige bakar har gjort gott för självkänslan går det inte att ta miste på.

– Jag har alltid haft svårt att säga att jag är bra på något och har ganska dåligt självförtroende. Men att vinna blev ett kvitto på att jag kan det här. Jag måste sluta säga att jag inte kan – nu är det dags att ta över världen med det jag älskar!

Tina Nordström firar 20 år i tv-rutan: ”Bättre på att jobba än att vara ledig”
Hon är den nya jurymedlemmen i Hela Sverige bakar