Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Historien rör Antikrundans expert till tårar: ”Väldigt gripande”

23 feb, 2017 
Minna Wallén-Widung
Hon tvingades fly från nazisterna och en stor del av hennes polska släkt försvann spårlöst. Men en morbror lyckades ta sig till USA och blev en känd konstnär. I Antikrundan visades hans porträtt upp av kvinnans barnbarn – och hennes historia rörde konstexperten Andreas Rydén till tårar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det blev känslosamt för konstexperten Andreas Rydén SVT:s Antikrundan, då en kvinna visade upp två porträtt med en mycket speciell historia.

– Det här är min farmor som föddes 1899 och porträttet är väl gjort när hon är fyra år skulle jag tro. Och det här är min pappa, och den tavlan är gjort 1935. Han är född 1927, så han är med andra ord åtta år där, sa kvinnan i programmet.

Utdrag ur Antikrundan
Bild: SVT

Farmodern föddes i Polen, men flyttade till Berlin innan andra världskriget.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Innan kriget hade de det hur bra som helst, de ägde ett tegelbruk utanför Berlin. Så de tillhörde väl överklassen. När kriget väl kom var de tvungna att fly ut till tegelbruket och gömma sig där.

Annons

Riskerade böter eller fängelse

Med sig till programmet har kvinnan också ett papper med förordningar och regler som alla judar i nazisternas Tyskland tvingades leva efter.

– ”Judestjärnan måste bäras av alla judar som är över sex år när de går utanför sina hem”. Om man inte hade den så riskerade man böter på 150 reichmark eller upp till sex veckors fängelse, berättar kvinnan.

Ur Antikrundan
Bild: SVT

Hennes farmor och pappa klarade sig undan Hitlers förintelseläger, men stora delar av släkten i Polen försvann. Bara två klarade sig.

Annons

– Och det är dels mannen som har målat de här tavlorna och som var min farmors morbror, Eugen Spiro, och dels hans son, Peter Spiro, som fortfarande lever.

Smugglades med hembiträdet

I USA fick Eugen Spiro en framgångsrik karriär som konstnär och mest känd är han för just sina porträtt. De två som visas upp i programmet bevarades för eftervärlden tack vare familjens hembiträde som reste till Polen där målningarna rullades ihop och sedan smugglades tillbaka till Berlin.

Bild: SVT
Bild: SVT

I programmet var det tydligt att historien bakom porträtten väcker starka känslor hos konstexperten Andreas Rydén.

Annons

– Det är en väldigt gripande historia. Jag tycker att man känner historiens vingslag, särskilt med tanke på den värld vi lever i med alla flyktingar som finns runtom i världen, sa han i programmet.

”Fick tårar i ögonen”

Han avslöjade att tavlorna och dokumenten berörde honom starkt.

– När du kom hit i dag och packade upp tavlorna och dokumenten som ligger här på bordet, och jag skulle visa dem för vår producent så fick jag nästan tårar i ögonen.

Konstverken som visas upp i Antikrundan.
Bild: SVT

Att sätta en prislapp på den här typen av konst kan i sammanhanget kännas oväsentligt, konstaterar Andreas Rydén.

Annons

– När man tittar på de här porträtten är det ju nästan som att se sina egna barn och man tänker på vad de här personerna har gått igenom i sitt liv. Det känns nästan onödigt att värdera dem, för det finns så otroligt mycket annat som ligger bakom här.

Han lyckas trots allt värdera tavlorna – och prislappen överraskar ägaren.

– Är du sann? Oj, det trodde jag verkligen inte, utbrast hon i programmet.

Av Minna Wallén-Widung

Annons