Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Hittade flaska nedgrävd i trädgården – chocken i Antikrundan när värdet avslöjas

24 mar, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster Fredrik Knutsson som värderar en flaska i Antikrundan. Till höger flaskans ägare som blir glatt överraskad av dess värde.
En flaska som hittades hemma i trädgården, kan den verkligen vara värd någonting? I veckans avsnitt av Antikrundan bjuder experten Fredrik Knutsson på en rejäl överraskning.
– Det här är jätteovanligt måste jag säga, säger han i programmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibland kan det enkla vara det som är värt mest. Trogna följare av Antikrundan i SVT har med åren lärt sig att allt inte är vad det ser ut att vara – vissa saker som ser dyra ut visar sig vara massproducerade och så gott som värdelösa medan, bortglömda föremål hittade på vinden är riktiga dyrgripar.

Se video: 6 saker du kanske inte visste om AntikrundanBrand logo
Se video: 6 saker du kanske inte visste om Antikrundan

I veckans avsnitt, som sänds från Luleå, är det en gammal grön glasflaska som står för en av de större överraskningarna. Ett par visar bilder på ett tiotal flaskor de hittade i samband med att de röjde i trädgården.

– Vi skulle elda ris och sånt och under torvlagret upptäckte vi att det fanns något. Det visade sig vara en flaska och sedan blev det arkeologisk utgrävning, alla ungar hängde med, säger mannen i programmet.

Annons

Flaska i Antikrundan från 1700-talet

Av de tiotal flaskor de hittade har de tagit med sig en till programmet för en värdering. Den är bastant och har en vacker grön färg. Experten Fredrik Knutsson kan ge ytterligare information.

– Den är från mitten av 1700-talet och den är nordeuropeisk. Den kan mycket väl vara gjord här i Sverige men det kan även vara Tyskland eller liknande. Men! Här står det ju någonting också, säger han i programmet.

Grön glasflaska som visas upp i Antikrundan.
”Färgen är magisk”, som Fredrik Knutsson uttrycker det.

I botten på flaskan hittar han en inskription. Det är de tre bokstäverna HND som någon ristat in. Fredrik Knutsson har en teori om vad de står för – och blir överraskad över att de finns där.

– Det skulle kunna vara en ägarsignatur. Det här är jätteovanligt måste jag säga. D står för dotter i det här fallet, så Helena Nilsdotter eller något sånt där kan det stå för.

Annons

Chock när Antikrundans expert avslöjar värdet

I början av inslaget skojar de om att flaskan kanske får åka till återvinningen – eller pantas – efter programmet. Fredrik Knutsson spinner vidare på skämtet innan han avslöjar vad den gamla flaskan är värd.

Fredrik Knutsson värderar en gammal flaska i Antikrundan.
Fredrik Knutsson kan berätta att flaskan har en väldigt sällsynt signatur i botten.

– Vill du veta någonting mer? Vad man få i pant kanske? De stora flaskorna ligger ju på två kronor, men den här är värd lite mer, säger han och fortsätter:

– Jag skulle säga att den här flaskan, med den signaturen, är värd 15 000 kronor.

Kan användas till midsommar

Ägaren till flaskan blir märkbart chockad över den höga prislappen och börjar skratta. Att det gamla trädgårdsfyndet skulle visa sig vara så dyrbart hade hon ingen aning om.

En kvinna som får en gammal flaska värderad i Antikrundan blir chockad och glad över värdet.
Flaskans ägare blir glatt överraskad av värdet.

– Näe! Åh herregud!

Fredrik Knutsson tycker att flaskan borde åka fram på bordet lagom till midsommar.

– Visst är det coolt? Och färgen är magisk. Den här är någonting till midsommar nästa gång. Den går ju att använda.

Antikrundan sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Annons