Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Josefins man Kim dog på jobbet: ”Förstod att han var död”

28 feb, 2019 
Henrik Högström
När skyddsräcket gav vika störtade takläggaren Kim, 34, mot sin död. I ett slag förlorade Josefin sin man och Acke och Ebbe sin pappa. ”Han fattas oss”, säger Josefin i Sofias änglar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under förra året dog 50 svenskar på sina arbetsplatser. Det är den högsta siffran på flera år. En av dem var takläggaren och tvåbarnspappan Kim, 34, från Kungsbacka. Nu berättar änkan Josefin om förlusten och livet efteråt i Sofias änglar i Kanal 5.

Beskedet kom en dag i januari. Josefin satt hemma och pluggade när hon fick ett samtal från en vän. Josefin fick veta att Kim skadats på arbetet, ett bygge i Hjällbo, och att hon skulle komma dit. Hon borde ta med sig en anhörig.

– Och då förstod jag att han var död, berättar Josefin i Sofias änglar på Kanal 5.

Takläggaren Kim dog på jobbet
Skyddsräcket gav vika och takläggaren Kim föll 16 meter. Foto: Montage

Kim hade fallit 16 meter från ett tak efter att skyddsräcket av oklar anledning gett vika. Fallet blev dödligt. Plötsligt stod Josefin ensam med sönerna Acke, 7, och Ebbe,3. Alla planer som det unga paret gjort upp grusades i ett slag. Både de stora och de små.

Annons

De hade bland annat planerat att renovera lägenheten i Kungsbacka, sälja och flytta till hus.

– Vi letade efter hus i Kungsbackaområdet och pratade om att vi skulle försöka få ett barn till, säger Josefin.

Änkan Josefin berättar om saknaden efter maken Kim i Sofias änglar
Josefin har behövt hjälp men också fått mycket stöd efter Kims död. Foto: Kanal 5

Planerna handlade också om mindre saker närmare i tiden. En bilsemester till Tyskland på våren och en vandring upp till Trolltunga i Norge på sommaren.

Kim gillade skogen och friluftslivet. Han var mentalt och fysiskt stark och gillade att utmana sig själv, berättar Josefin.

Se också: Karin blev änka när hon var 33 år – förlorade sin man i cancer

Karin blev änka vid 33 år - förlorade sin man i cancerBrand logo
Karin blev änka vid 33 år - förlorade sin man i cancer

Väjer inte för att prata om känslorna

Paret möttes när de båda jobbade på Friskis & Svettis och hade intresset för ett aktivt liv tillsammans. Josefin lyckades dock aldrig få Kim intresserad av skidåkning som hon älskar. Men Kim och sonen Acke tränade MMA tillsammans. Ett intresse som Josefin hoppas att sonen vill hålla fast vid trots att Kim inte finns med dem längre.

Annons

– Kim satte alltid familjen i första rummet. Han var principfast och traditionell samtidigt som han var en väldigt omtänksam och kärleksfull man och pappa. Han älskade att läsa och intresserade sig för samhällsfrågor, historia och filosofi.

Familjen i Kungsbacka berättar om saknaden efter Kim som dog i en arbetsplatsolycka
Livet går vidare för familjen i Kungsbacka. Men saknaden efter maken och pappan Kim är stor: Foto: Kanal 5

Sorgen och saknaden efter livskamraten är djup både för Josefin och för barnen. Josefin väjer dock inte för att prata om känslorna.

– Jag har haft stort behov av att prata om olyckan, om Kim och om alla känslor som framkallats i och med det. Jag är en reflekterande person, vilket både har sina för och nackdelar. Ibland hade det varit skönt att bara kunna stänga av alla tankar som kommer, men jag tror också att dessa tankar har hjälpt mig framåt, säger Josefin.

Annons

– Jag är en positiv person i grunden och har för det mesta landat i tacksamhet över att jag fått ha Kim i mitt liv, snarare än bitterhet över att han togs ifrån oss alldeles för tidigt.

Samtidigt har omgivningen stöttat henne och pojkarna. Både hennes egna vänner och Kims kolleger till exempel. Josefin har insett att hon behöver hjälp och att det finns många människor som vill hjälpa.

– Att våga ta hjälp och be om hjälp har varit en utmaning för mig, men också något som varit nödvändigt för att få vardagen att fungera.

Utredning pågår om dödsolyckan

En del av hjälpen i Sofias änglar är rent praktisk så att Josefin ska slippa oroa sig över vattenskador till exempel. Josefins vänner får också tillfälle att rå om henne under en spa-kväll. Så här i efterhand ser hon det som att insatsen frigjort mycket energi. Josefin slipper oroa sig över saker som kan gå snett i lägenheten och kan fokusera på familjen.

Annons

– Nu finns mer kraft och energi, vilket såklart bidrar till att barnen får gladare och ”starkare” mamma.

Arbetsplatsolyckan som kostade Kim livet är fortfarande under utredning. Josefin kommer antagligen aldrig att få veta exakt vad det var som hände men är fast i sin övertygelse att det inte ska få hända igen.

– Jag tycker att utredningen är viktig för att jag önskar att det leder till att något liknande inte kan hända igen. Ingen ska behöva gå igenom det vi varit med om, säger Josefin.

– Det jag vet idag räcker för min egen del, men för branschens skull hoppas jag att så mycket fakta som möjligt framkommer. Man ska inte kunna förolyckas i arbete på detta sätt.

Så många förlorade livet i arbetsplatsolyckor 2009-2018:

2009: 41

2010: 54

2011: 58

2012: 45

2013: 35

2014: 41

2015: 34

2016: 37

2017: 44

2018: 50

Källa: Arbetsmiljöverket

Sofias änglar sänds i Kanal 5, onsdagar 21.00 och finns också på Dplay

Annons