Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Karl Fredrik om julen, nyårslöftena och varför han föll för nya huset: "Finns en mystik där"

07 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, Karl Fredrik och Petter Kjellén på Eklaholm med hunden Hamlet, till höger, julros i en stenurna i gårdens foajé.
Att intervjua Karl Fredrik är som att fånga en virvelvind i en flaska. Det går undan. Vi fångade honom under en hemlig tv-inspelning för ett samtal om julen, nya huset, bröllopsplanerna och vad han tänker avge som nyårslöfte.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Karl Fredrik Gustafsson tar sig tid för Allas.se i pausen av en tv-produktion i Stockholm. Det är något helt nytt, säger han. Mer kan inte sägas i nuläget.

– Tyvärr. Även om jag gärna vill. Inspelningarna pågår hela veckan, det kan jag säga.

Hemlighetsmakeriet är stort. Han har även andra projekt igång som lyder under samma sekretess. Men allt kommer berättas när tiden är rätt, lovar Karl Fredrik.

Se också: Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Han pratar minst dubbelt så fort som en genomsnittlig människa. Han svarar på varje fråga – via utsvävningar – med samma entusiasm som vi är vana vid att se i "Karl Fredrik på Österlen". Inspelningarna av en tredje säsong är avslutade.

Annons

Finns premiärdatum?

– Jag har inte fått något ännu, men det blir någon gång under våren. Vad jag fått höra är att många tittare längtar efter det.

Karl Fredrik på Österlen – en tittarfavorit

De tidigare säsongerna har lockat storpublik. I den tredje kommer trogna tittare att känna igen sig. Men denna gång får vi även få se renoveringsarbetet av 30-talshuset som Karl Fredrik och sambon Petter Kjellén köpte i somras. Under hösten har det varit på plats under en stor del av sin lediga tid för att få det precis som de önskar.

– Vi har satt in kakelugnar, en vedspis och en kamin. Huset gick från inga eldstäder alls till fyra. Skorstenen är renoverad och fått nya kanaler. Taket är omlagt med ny isolering, men vi behöll en del av de gamla takpannorna eftersom jag ville ha kvar den gamla patinan. Hela övervåningen är utblåst och fixad.

Karl Fredrik Gustafsson i sitt nya hus som just nu renoveras.

Jag hörde något om poolhus och spa?

– Det kommer. Vi har långt kvar. Det blir spa, gym och vinkällare längst ner. Ett handslaget mässing-badkar. Det gamla garaget på 100 kvadrateter görs om till ett poolhus.

Annons

Trädgården?

– Där blir det en örtagård och ett tomathus i två nivåer. Och jag tänker mig massor med hortensior, rosor, buxbom och gångar. Det kommer föra tankarna till en engelsk trädgård eller möjligtvis en fransk sådan.

Var huset ligger vill han och Petter hålla för sig själva. Det är en privat bostad och ska inte vara öppen för allmänheten som Eklaholm. Men han säger att det ligger i skånska böljande landskap. En plats omgärdad av alléer och stenhusgårdar.

Karl Fredrik berättar att han föll för platsens härliga "Morden i Midsomer"-känsla. Det finns en mystik där, säger entreprenören och låter fantasin skena lite.

– Byn ger känslan av att anordna paj-tävlingar på torget. Runt om hörnet kan vad som helst hända. Och det är inte perfekt. Jag gillar när det är mer avslappnat.

Från början panerades ett husköp i Italien. Karl Fredrik hade hittat ett objekt och blivit eld och lågor. Hörde av sig samma kväll till mäklaren och bokade en visning.

– Ett 1700-talshus på 700 kvadratmeter. Med tiotusen kvadratmeter trädgård och en tomt på hundratusen kvadratmeter. Kan du tänka dig?

Annons

I köpet ingick en panoramavy över Amalafikusten.

– Jag ville åka ner dagen efter. Hade redan gjort stora planer. Jag såg citrongångar i huvudet.

Men pandemin kom emellan och blickarna vändes istället åt närmre håll. Det vill säga mot 30-talshuset som ligger en knapp timmes bilfärd från Eklaholm.

Hur känner du nu kring beslutet?

– Petter brukar säga att jag alltid drömt om ett slott. Och nu säger han att objektet i Italien hade blivit en kompromiss, berättar Karl Fredrik och skrattar till.

Han fortsätter:

– Jag känner mig väldigt trygg i det här. Hade vi orkat med en renovering på så lång distans? Nej, men en timme bort klarar vi det bättre. Vi kan åka dit över dagen eller stanna flera nätter. Vi kan också pendla periodvis. Det är perfekt. Och vi kan ta Medelhavskänslan till Österlen istället.

Under sommaren 2022 är målsättningen att renoveringen av huset ska vara slutförd. Men innan dess händer massor. Näst på tur: julen.

Den 24 december kommer 28 gäster till Eklaholm.

Annons

– Om inte pandemin sätter käppar i hjulet så kommer Petters föräldrar, syskon med respektive och deras barn. Även hel del nära och kära. Vi dukar långbord i matsal och i förmaken. Tanken är knytis.

På bordet kommer Karl Fredrik sätta fram sin inlagda sill, hemmagjorda köttbullar och Janssons frestelse. Men han måste givetvis ha julost, vörtbröd och gärna lax, både gravad och varmrökt.

– Sen har Petters släkt alltid med sig något. Det är väldigt kul.

Han ser framför sig en riktig "Fanny och Alexander"-jul. Barn i röda klänningar och lackskor. Små ivriga steg som far runt och hjälper till med dukningen och klär granen. Kanske lite stimmigt från och till.

– Jag kan vanligtvis ha lite svårt för höga barnskrik, men på julen hör det till. Det är barnens högtid. Man minns ju själv den här glädjen och förväntan från barndomen under juletiden. Det handlar inte bara om julklapparna utan att man tar sig tid för varandra. Slår sig ner och har roligt och trevligt tillsammans.

Annons

Vad betyder julen för dig i dag?

– Den innebär förväntningar och önskningar. Framför allt är det en tid som efter en lång tid av jobb går i något slags mål. Jag brukar vara ganska trött då. Men alltid glad.

Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 35.

Från: Örebro.

Familj: Sambon Petter Kjellén, 39. Paret är förlovade.

Bor: På gården Eklaholm som ligger lite utanför Löderup på Österlen.

Gör: Floristinspiratör, tv-personlighet och entreprenör. Driver Eklaholm som är öppet för allmänheten. Har inredningsbutik, blomsterbutik, trädgårdsbutik med en plantskola. Har spelat in två säsonger av Karl Fredrik på Eklaholm som sänts på TV4. En tredje säsong har spelats in och sänds till våren. Premiärdatum är inte satt.

Har släppt två prosecco-viner som enligt Karl Fredrik blivit "totala succéer" på Systembolaget. Det ena kom i mars och det andra i oktober. "En tredje produkt är på gång men det är fortfarande lite hysch-hysch med det".

Om favorit-jullåten: "Peter Jöback väldigt många fina. Jag kommer hem till jul, bland annat. Sen tycker jag särskilt om en duett med Christer Sjögren och Carola som heter Juletid.

Han ser lite extra fram emot egentiden med Petter på julaftonens morgon. Då vill han att det bara ska vara dem, hunden Hamlet och katterna JC och Leopold.

På juldagen åker han med Petter till föräldrar och äter vi grönkålsoppa med ägg och skinkstek med klassiska tillbehör.

Huset är julpyntat

Adventspyntet är givetvis uppe sedan länge. Just nu går färgerna mycket åt vitt och grönt. Mossa är en favorit.

Annons

– Sen blir rödare och ju närmre vi kommer julafton. Jag dekorerar olika för varje rum. I salongen passar det klassiska. Där står julgranen och finns julstjärnorna. Det blir även mycket grönt. I biblioteket har jag mycket champagnetoner. Bland annat en amaryllis i den färgen. Även hyacinter. Det passar så fint till väggarna där.

Eklahorm har redan börjat kläs i julskrud.

Förra året dekorerade Karl Fredrik även trappan utanför huset. I år har han inte hunnit med. Men det gör inget.

– Jag tycker det är roligt att dekorera när man har tid och möjlighet. Man får vara lite snäll mot sig också. Säga "då sparar jag det till nästa vecka".

Har du hunnit köpa en julklapp till Petter?

– Jag ringde honom igår (läs: måndagen) härifrån Stockholm och frågade: "Vad önskar du dig i julklapp älskling?" Han hade inte hunnit fundera över det. Inte jag heller. Men jag skulle nog behöva någon ny stekpanna. Ibland bestämmer vi att ger varandra något planerat. Ofta en upplevelse. Vi behöver inte överösa varandra med 10-20 olika paket. Så jobbar inte vi. Hellre något utvalt med tanke.

Annons

Har ni kommit fram till något ni ska ge er tillsammans?

– Vi ska nog suga på den karamellen lite. Vi älskar att resa men läget är ju fortfarande osäkert. Fokus nu är julfirandet som inte blev av förra året. Det blev bara litet med mig Petter och våra goda vän Lena. Sen skjutsade jag hem henne igen och träffade några kunder på vägen som vi visste satt ensamma. Det kanske vi gör i år igen. Det är lite trevligt att överraska.

Pandemin har fått paret att skjuta upp bröllopsplanerna som var tänkta att bli av under år 2022. De vill inte forcera en stor fest i rådande läge. Det är dessutom mycket annat som står på programmet. Nytt hus, nya projekt och inte minst den dagliga ruljansen på Eklaholm.

Men giftemål, det blir det. När allt har lugnat ner sig lite. Tidigast 2023. Det gör inget, understryker Karl Fredrik.

En lyckoskål efter att nya huset var köpt.

– Vi är förlovade och det är härligt att kunna njuta av det lite till. Det är kärleken mellan oss som är det viktiga. Planen är Italien och Micael Bindefeld (känd festfixare, reds anm) har erbjudit sig att hjälpa till. Han sa att vi skulle höra av sig när det var dags.

Annons

Året går mot sitt slut

Karl Fredrik kan summera sitt mest händelserika år hittills. Det ser ut att bli mer av samma vara framöver. Han är snabb med att svara på frågan om vad han ser mest fram emot med 2022.

- Livet. Det är ju en härlig sak. Att få lov att fortsätta. Jag har mycket roliga projekt som jag skrivit på, men som jag inte heller kan säga något om i nuläget.

Nyår närmar sig, har du hunnit tänka ut något nyårslöfte?

- Året började bra med träning. Jag körde på från januari till april. I maj fick vi så otroligt mycket jobb. Men jag tycker det är kul att träna. Jag älskar spinning och höll pass med schlagertema under våren. Min plan är att ta upp det igen. Petter säger att jag inte behöver gå all in och köra fem gånger i veckan. Det räcker ju med två. Han har rätt – då kan jag göra det i många år. Och då kan också livsnjutaren Karl Fredrik fortsätta att äta och dricka gott.

Han funderar ett varv. Kommer på ett annat tänkbart nyårslöfte.

– Att ha lite mer egentid. Det kan vara lite mer i trädgården. Helt kravfritt.

Se också: Så firar Karl Fredrik nyår

Karl Fredriks nyårBrand logo
Karl Fredriks nyår
Annons