Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Masked Singer – Kan du lista ut vem som gömmer sig bakom maskerna?

06 apr, 2022 
Johanna Svan
Alla maskerna i Masked Singer Sverige 2022.
Alla maskerna i Masked Singer Sverige 2022.
12 nya masker. 12 nya kändisar. Vem gömmer sig bakom maskerna i den andra säsongen av Masked Singer Sverige? Och vem i expertpanelen gissar rätt?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Masked singer Sverige är inne på sin andra säsong. Förra året stod Godisautomaten Daniel Norberg som segrare. Tvåa kom Voodoodockan Hans Rosenfeldt och tredjeplatsen kneps av Enhörningen Ellen Bergström.

Se också: Masked singer Sverige 2022: Här är första ledtrådarna om deltagarnaBrand logo
Se också: Masked singer Sverige 2022: Här är första ledtrådarna om deltagarna

Expertpanelen i Masked Singer 2022

Premiären av succéprogrammet Masked Singer Sverige hade premiär våren 2021 på TV4. Expertpanelen är samma som förra året, med Måns Zelmerlöw, Pernilla Wahlgren, Nour el Refai och Felix Herngren.

Programledare är David Hellenius.

12 nya kändisar är med 2022 och12 nya masker har skapats. Nu är det upp till expertpanelen att gissa vilka som döljer sig bakom!

Här är deltagarna i säsong två och vad som framkommit om dem efter de två första veckorna. Kan du lista ut vem som gömmer sig bakom maskerna?

Annons

Alla som är med i Masked Singer Sverige 2022

Sagoträdet

Lokatten

Karusellen

Mjukglassen

Fru Kanin

Trollkarlen

Nallen

Sjöjungfrun

Astronauten

Cyberninjan

Riddaren

Spelmannen

Vem är Sagoträdet i Masked Singer?

Sagoträdet i masked singer 2022.
Sagoträdet i Masked Singer 2022.

Möjliga ledtrådar:

Pappersbruk, nedhuggna träd, bok med samma typsnitt som En man som heter Ove men det står Ett träd som heter?, en känguru, siffran ett, en skylt med texten ”kara-’oak’-bar. Lisa Nilssons Himlen runt hörnet.

Så säger Sagoträdet själv:

– Det är jag som är Sagoträdet, jag kanske ser ståtlig ut, men jag känner mig lite som en blyg viol. Vad är det jag har gett mig in på? Man måste nog säga att jag är en late bloomer men när jag fick chansen att skriva ett nytt kapitel i min liv så såddes det verkligen ett frö. Jag knackade på dörren och blev insläppt i en helt ny värld, där allt var möjligt. Det var verkligen stolpe in. Jag vet inte vilket träslag jag består av men det kanske borde vara bok, eller en. Visst har jag hörts, dock aldrig i den här sortens show. Här är jag helt grön, även om jag har musikaliska rötter. Och familjen har hängt med en riktig kung. Jag är stolt över min stamtavla. Men jag vågar ta mig an stora utmaningar även om det så klart kan sluta med en kraschlandning, eller en sågning, det kan också göra ont. Fast om jag nu misslyckas, då är det väl bara att vända blad.

Annons

Panelen gissar vem Sagoträdet är:

David Lagercrantz, Viktor Frisk, Fadde Darwich, Gustav Lindh, Jonas Hassen Khemiri, Mauro Scocco, Kristoffer Triumf, Lasse Kronér.

Den extra ledtråden:

En radiostyrd bil rullar in med en mobiltelefon, där David Hellenius går igenom kontakterna: Camilla Läckberg, Lars Lerin, Stina Wollter, Niklas Ekstedt, Björn Ranelid och Bonniers förlag. När han ringer upp kontakten ”My löv” svarar Renée Nyberg.

– Varför har du Renées nummer?

– Jag minns inte riktigt, jag var nog lite bladig.

Vem är Mjukglassen i Masked Singer?

Mjukglassen i Masked Singer 2022.
Mjukglassen i Masked Singer 2022.

Möjliga ledtrådar:

Helikopter och topphemliga mappar, matlagning, rysk kaviar och skaldjur, mycket bakverk, En glad smiley, ABBA sjunger Waterloo.

Annons

Så säger Mjukglassen själv:

– Visst älskar jag att softa, men jag är också full av energi, en riktig sockerchock. Med cherry on the top. En del tror kanske att jag är dålig på att bevara hemligheter, men jag har skrivit såna kontrakt förut och jag älskar att veta saker som ingen annan vet. Jag är här för att bjuda er på en smakupplevelse med extra allt och för att kolla vad ni ser hos mig utan att ni ser mig. Är det här fortfarande mitt game efter alla år, eller borde jag satsa på en annan talang. Min stora dröm var att bli konstnär eller astronaut, men jag ville också synas och höras. Jag showade loss för alla som ville se mig, och alla som inte ville. Självklart övade jag också på min autograf och den fick jag användning för. En musikalisk mentor spelade gitarr, men han vägrade lära mig så jag fick ta reda på hur det gick till på egen hand, ungefär som när jag lärde mig att att sy på maskin. Men jag behöver ingen instruktionsbok. Jag har Mellon på mitt cv, och har även jobbat med Abba. En av mina hits var jag tvungen att framföra varje gång jag var med på tv och jag har delat scen med nån i panelen. Nu borde ni kunna lista ut vem jag är. Jag är faktiskt inte så komplicerad. Och om ni fortfarande inte har koll så är det faktiskt inte mitt fel.

Annons

Panelen gissar vem Mjukglassen är:

Tina Nordström, Gina Dirawi, Anna Book, Leila K, Ebba Busch.

Den extra ledtråden:

En man i skyddsdräkt kommer in på scenen och mäter någon sorts strålning. David frågar om Mjukglassen har en karriär som går strålande?

– Absolut David, det är inte första gången jag hörs i det här programmet.

Vem är Trollkarlen i Masked Singer?

Trollkarlen i Masked Singer 2022.
Trollkarlen i Masked Singer 2022.

Möjliga ledtrådar:

Klassrum, foto som föreställer trollkarlen och en person i svart kappa utan ansikte framför en stor herrgård. Gul fjäder. Han gör en tumme upp. Han sitter och dribblar med en guldig fotboll.

Så säger Trollkarlen själv:

– Mitt namn är trollkarlen. Att skapa magi är inget nytt för mig. Trollkarlen står för erfarenhet och visdom. Jag ser mig som en lagkapten, någon som ser till att alla har samma mål. Även om vägen är viktigast. Jag bestämde mig tidigt för vad jag ville göra i livet och tränade redan som litet barn flera gånger i veckan för att komma dit. Men inte till vilken allmän förening som helst. Jag kände att jag äntligen passade trots en viss brytning – eller tack vare den? Tänk om jag anat då att jag skulle få spela internationellt och till och med på en av mina stora idolers hemmaarena. Min dröm i den här tävlingen är att visa en sida som inte alla sett av mig. Att jag får visa framfötterna utan att använda fötterna. Och såklart hoppas jag också att ni kommer att bli helt förtrollade och tro på det ni ser.

Annons

Panelen gissar vem Trollkarlen är:

Kevin Walker, John Guidetti, Eric Saade, Simon Sköld.

Den extra ledtråden:

Efter framträdandet kom en läkare in på scenen och visade en röntgenplåt på ett benbrott. Sedan tog han fram ett recept på medicin mot förslitningsskador.

Vem är Sjöjungfrun i Masked Singer?

Sjöjungfrun i Masked Singer 2022.
Sjöjungfrun i Masked Singer 2022.

Möjliga ledtrådar:

Filmaffischer som hintar om filmerna Sommaren med Göran, Micke och Veronica och Ingen kan älska som vi. Lilla sjöjungfrun. Snubblar in på scenen som i en amerikansk sitcom, med inspelat jubel och publikskratt.

Så säger Sjöjungfrun själv:

– Mitt namn är Sjöjungfrun, det här är hennes värld, nu ska jag snart besöka er. Men jag har pendlat mellan olika världar förut. Att gå in i den här rollen har jag verkligen sett fram emot. Jag har alltid skapat karaktärer och jag vill göra nåt som ingen i hemlandet förväntar sig av mig. Hemlighetsfull har jag alltid varit. Vem jag är bakom maskeringen är det inte många som vet, det har ibland skapat drama. Jag har alltid simmat lite mot strömmen och jag är inte rädd för att ta till stora bokstäver. Men jag är faktiskt ingen diva. Även om jag har tillhört kungafamiljen. Jag vet inte alls vad jag ger mig in på, men mitt mål är att vara med ända till slutet, till det som är vackert, finalscenen. Jag älskar att utmana mig själv. En del ser mig som en superhjälte. För mig passar det perfekt att vara på riktigt djupt vatten. Om de vill skratta, så låt dem, den här showen har bara börjat.

Annons

Panelen gissar vem Sjöjungfrun är:

Izabella Scorupco, Hannah Graaf, Alicia Vikander.

Den extra ledtråden:

En handväska rullas in, och den innehåller en nackkudde, öronproppar och en sovmask. Sjöjungfrun säger

– Sverige är inte längre hemma för mig.

Vem är Cyberninjan i Masked Singer?

Cyberninjan i Masked Singer 2022.
Cyberninjan i Masked Singer 2022.

Möjliga ledtrådar:

Min sanning (neonskylt där det står "My truth"), en fågel och en fisk på en kudde som Cyberninjan tar sig fram till.

Så säger Cyberninjan själv:

– Det är jag som är Cyberninjan. Ni kanske vill veta vem jag är, men det är inte många jag låter komma riktigt nära. Jag är oväntat privat, trots att jag har växt upp i offentligheten. Jag är en fighter som alltid vill prestera och jag vet inte alltid mina begränsningar. Ibland känner jag mig lite som en karaktär i en Disneyfilm. Jag förnekar inte att det här är ett svårt företag för mig, som för alla andra. Men jag har visat tidigare att jag inte backar för stora utmaningar. Är det här kanske min dolda talang? Jag borde veta, så många som jag har visat, även på bästa sändningstid. Att känna skam är ett passerat kapitel för mig. Jag står upp för det jag har gjort, även när jag har tagit mig vatten över huvudet. Jag tycker om att gå över gränser. Jag är gärna varken eller, eller varför inte både och. Jag kan vara både ung och gammal, både yin och yang, både fågel och fisk. Kanske kommer ni upptäcka vem jag verkligen är. Det är dags för mitt första uppdrag.

Annons

Panelen gissar vem Cyberninjan är:

Mimi Sandén, Clara Henry, Malin Berghagen, Prinsessan Sofia, Bianca Ingrosso, Margaux Dietz

Den extra ledtråden:

Du vet att vi redan filmar allting som händer här i programmet?

– Jag har egna och andras kanaler där jag visar min värld.

Vem är Spelmannen i Masked Singer?

Vem är spelmannen i Masked Singer Sverige?
Vem är spelmannen i Masked Singer Sverige?

Möjliga ledtrådar:

Fotboll, Paris, fotbollsspelaren Ronaldo, el eller ström, åskledare, Felix Herngren, Jesus, Justin Bieber, Babar.

Så säger Spelmannen själv:

– Hej, det är jag som är Spelmannen. Och spelat har jag gjort i hela mitt liv. Visst har jag sjungit också. Jag drömde om att bli stjärna på en annan arena. Det här är verkligen inte min hemmaplan, jag vill prova på något jag aldrig gjort förut. Jag har mött många storheter och den största stal showen av mig, men det här motståndet liknar inget jag ställts inför förut. Jag vet att jag måste ge allt och till och med gå över gränsen. Men tur att jag har en hemlig superkraft. Mitt mål i den här tävlingen är som alltid, att ta hem segern. Och inte bli utvisad. Men också att gå emot strömmen och visa en ny sida. Och såklart vill jag finta bort panelen. Det är inte bara jag som ska stå för underhållningen här. Jag ser verkligen fram emot att höra Felix tänka högt.

Annons

Panelen gissar vem Spelmannen är:

Adam Pålsson, Zlatan, Felix Sandman, Armand Duplantis, Tommy Körberg.

Den extra ledtråden:

Skåp från ett omklädningsrum rullades in på scenen. I skåpen fanns en fotbollströja från Manchester United med siffran 2 på ryggen, en bild på Ronaldo och en gammal ost. David Hellenius frågar Spelmannen om fotboll och ost är dennes passioner och får till svar:

– Ja, i alla fall det ena, men båda.

De har åkt ut ur Masked Singer 2022

Varje vecka röstas en av deltagarna i Masked Singer ut och blir då tvungna att ta av sig masken och visa vem de är. Här är de som åkt ut än så länge!

Anna Lindberg var Karusellen

Karusellen var den första som fick lämna tävlingen. Och bakom den masken hittade vi simhopperskan Anna Lindberg. Vilket också Måns Zelmerlöv gissade på.

– Det här är det absolut knasigaste jag gjort. Det finns inget som ens är i närheten, säger Anna.

Marianne Mörck var Nallen

Den andra som fick lämna Masked Singer var Nallen, som innehöll Marianne Mörck. Felix Herngren, som jobbat ihop med Marianne, gissade på henne först. Men när han sedan skulle låsa in sin röst valde han istället Börje Salming. Något som väckte reaktioner.

Annons

– Var fick han det ifrån? Sjunger jag som att jag har testosteron i mig i kroppen?, sade Marianne Mörck i programmet.

Mona Sahlin var Fru Kanin

Nästa att åka ut var Fru Kanin och bakom den masken gömde sig vår tidigare vice statsminister Mona Sahlin.

– Jag är van att uppträda på stora arenor men ikväll ska jag göra något jag aldrig gjort förut. Och det gör jag för min egen skull, men också för den nya generationen, har kaninen sagt.

Mona Sahlin i masked singer som fru kanin.
Mona Sahlin var Fru Kanin.

Och med den nya generationen menade Mona Sahlin sina barnbarn.

– Det här är en kärleksförklaring till mina två barnbarn Tyra och Vinnie, de älskade Masked singer förra säsongen och då gissade du Måns på mitt namn och de var så besvikna att det inte var jag. Så då tänkte jag att frågar nån nu så gör jag det här. Så jag hoppas de tycker att de har en hyfsat häftig mormor, sa Fru Kanin efter att masken lyfts av.

Annons

Två jurymedlemmar lyckades gissa rätt på Mona Sahlin och det var Felix Herngren och Pernilla Wahlgren.

Lasse Holm var Astrounaten

I det fjärde programmet var vi många som hade svårt att gissa vem Astronauten var. Efter att han tagit av sig masken visade det sig att det var den legendariske låtskrivaren Lasse Holm som gömde sig där.

– Det här är once in a life time, civilt skulle jag kanske inte vågat hålla på så som jag gjorde men det vågar jag nu, sade han när han hade tagit av sig koalamasken i Masked singer.

Pernilla Wahlgren hade en gissning där hon gissade rätt, de har dessutom stått på samma scen ihop, vilket var en av ledtrådarna.

Riddaren var Peter Magnusson

I det femte programmet möttes Riddaren, Spelmannen, Trollkarlen och Cyberninjan när den första gruppen återigen tävlade i Masked singer. Och det var riddaren som fick lämna. Och bakom Riddaren på sin påfågel var det ingen mindre än David Hellenius parhäst Peter Magnusson som gömde sig.

Riddaren masked singer 2022.
Peter Magnusson gömde sig bakom Riddarens mask.

– Jag skäms mest för jag hade ingen aning, jag har ändå känt den här mannen i 20 år, stått så här nära ibland, hade ingen aning. Har du haft nån taktik här Peter? Ingen gissade rätt, det är första gången den här säsongen, sade Davin Hellenius i programmet.

Annons

I programmet berättar Peter Magnusson också om åtgärderna han tog till för att försäkra sig om att David inte skulle känna igen honom:

– Vi har ändå umgåtts en del, så jag har tänkt till lite, jag har bytt parfym, jag har smörjt in mig med en annan typ av hudkräm än jag brukar ha och jag har rakat mig för säkerhets skull, säger han i programmet.

Ingen i panelen hade gissat rätt, även om Nour El-Refai hade nämnt Peter Magnusson tidigare under säsongen – men om fel figur.

Lokatten var Malin Berghagen

Lokatten i masked singer 2022
Lokatten i Masked Singer 2022.

Lokatten tvingades lämna Masked singer – efter att ha blåljugit för såväl vänner som sin kända pappa, Lasse Berghagen.

– Jag har verkligen fått tänka mig för hela tiden, säger Malin Berghagen i programmet.

Annons

Speciellt orolig var hon för att Pernilla Wahlgren skulle avslöja henne, eftersom de känt varandra sedan de var barn och spelade barnteater tillsammans på Folkan i Stockholm.

– Jag har verkligen fått tänka mig för hela tiden, framför allt eftersom jag vet att Pernilla är grym på att ta reda på saker och ting. Så jag har tänkt mig för i alla sammanhang på Instagram och sociala medier, och jag har ljugit och lagt ut bilder på att nu är jag i Dalarna. Jag tänkte att hon går säkert ut och kollar, letar.

I klipp bakom kulisserna får man se hur Malin Berghagen tvingas ljuga för sin pappa under förberedelserna. Lasse Berghagen ringer via Facetime och dottern skyler sina kläder och får ur sig en snabb nödlögn:

– Jag gör en liten reklamfilmsgrej bara.

Pernilla Wahlgren kunde stoltsera med att återigen ha gissat rätt.

Annons