Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Leif GW om fallet Linda Chen: Kan ha börjat med bröllopsbråk

18 apr, 2017 
Henrik Högström
Bara veckor före sitt eget bröllop försvinner Linda Chen spårlöst. Kort därefter hittas hon död och hennes sambo blir misstänkt för mordet. Nu ger Leif GW Persson sin syn på det uppmärksammade fallet i nya serien GW:s mord.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fallet med den försvunna Linda Chen från Falun var ett av de mest omskrivna brottsfallen i svensk press sommaren 2009. Sambon och pojkvännen slog larm om att Linda försvunnit spårlöst en vecka innan deras planerade giftermål i augusti. Det sista livstecknet är från en övervakningskamera på en stormarknad när hon handlat med sambon.

Under veckorna efter att hon anmälts försvunnen hördes 50 personer och ingen hade sett skymten av henne.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Bilden som börjar träda fram är illavarslande, hon är en skötsam person, summerar Leif GW Persson i programmet.

Efter försvinnandet träder sambon fram i media och berättar om sin förtvivlan. Han är också med i en bandad intervju i TV-programmet Efterlyst som Leif GW Persson medverkar i.

Och polisprofessorn reagerar på mannens tårfyllda vädjande. En iakttagelse som han delger kollegan Hasse Aro när de tittar på intervjun i kontrollrummet.

Annons

– Det fattar du väl att det är han som har gjort det. Skulden formligen lyser om honom. Det är dessutom väldigt dåligt skådespeleri.

Leif GW Persson uttalar sig i tidning om mordet på Linda Chen.
GW gav inte mycket för sambons berättelse. Foto: TV4

Fick ”kinesmat” i bagageluckan

GW uttrycker också sina misstankar i intervjuer och krönikor vid den här tiden. Han ville, som han uttrycker det i programmet, få lite fart på utredningen. Och det verkar som att den taktiken ger utdelning. I den vevan försvinner sambon mystiskt och dyker upp vid en sommarstuga i skogen på vägen mellan Falun och Rättvik.

Sambon är då brännskadad och uppger att han vaknat bredvid Lindas döda kropp i skogen.

Annons

När sambon kommit under vård berättar han om hur han kidnappats under knivhot i lägenheten av några mystiska kineser. Kidnapparna ska ha tvingat honom ta några piller och fört bort honom i bakluckan på en bil. Där ska han dock ha utfodrats med klassisk kinesmat.

– Strimlad biff och räkor, säger GW i programmet.

Kidnapparna ska därefter ha tagit ut sambon i skogen, lagt honom bredvid den döda Lindas kropp och tänt på.

– Hela den där historien är ju så dum att du skäms lite å hans vägnar, konstaterar GW.

Kan ha börjat med bröllopsbråk

Sambon håller fast vid berättelsen trots att det finns tydlig teknisk bevisning, till exempel bilder och mobiltrafik, som placerar honom i Stockholm under kidnappningen.

– Det visar sig att hans dator och mobiltelefon klivit på en buss och åkt till Stockholm.

I programmet befinner sig GW ute vid den sommarstuga där man redan tidigt letade efter Linda. Professorn beskriver det som att han får olustiga vibbar av platsen och målar upp ett scenario av vad som kan ha hänt.

Annons

Paret har, vilket sambon berättat i förhör, varit ute och kört på vägen mellan Falun och Rättvik. Gräl har uppstått i bilen med anledning av det stundande bröllopet. Festen är en dryg vecka bort och sambon har ändå inte tagit tag i de delar som varit hans ansvar. Mat, dryck och så vidare.

– Han har ju inte gjort ett pillekvitt åt den saken. Inte ens beställt mat. Det skulle kunna vara en anledning till att de ryker ihop och börjar bråka. Att hon plötsligt upptäcker att det här bröllopet kommer inte att bli av.

Sommarstugan ligger precis vid en p-ficka. Enligt det tänkta scenariot kan paret alltså ha stannat bilen för att fortsätta gräla. Grälet har sedan eskalerat till bråk och slutat med handgripligheter.

– Sen så börjar hon skrika. Då sätter han händerna runt strupen på henne och trycker till. Då stryper du henne för att få tyst på henne.

Annons

Enligt GW:s scenario har kroppen dock dumpats i skogen några hundra meter bort där den senare upptäcktes av sambon.

Leif GW Persson nära den plats där Linda Chens kropp hittades.
Leif GW Persson nära den plats där Linda Chens kropp hittades. Foto: TV4

Sambon har avtjänat straff

Linda Chens död har redan fått ett juridiskt efterspel. Åklagaren valde att åtala sambon för mord och brott mot griftefriden. Men eftersom Lindas kropp legat flera veckor ute i skogen finns det inga säkra bevis på hur hon dött. Sambon frikändes i maj 2010 från misstankarna om mord men dömdes till 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden. Ett straff som han, för övrigt, har avtjänat.

Annons

Leif GW Persson återger en scen från rättssalen efter att domen fallit. Hur sambon och hans pappa ger varandra en high-five medan Linda Chens släktingar sitter tysta.

– Det var väldigt olustigt.

GW:s mord: 18 april i TV4, kl 21.00

Av Henrik Högström

Läs också:

Leif GW om Knutbydramat: ”En stark doft av sexualitet”

Leif GW om mordet på Catrine da Costa: ”Värsta rättsövergreppet i modern tid”

GW om mordet på Engla,10: ”Sinnebilden av polisiärt misslyckande”

Annons