Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Leif GW om Knutbydramat: ”En stark doft av sexualitet”

21 aug, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Vintern 2004 skakas lilla Knutby av ett mordfall som ska skriva sig in i svensk kriminalhistoria, "Knutbyhändelsen. Knutbyförsamlingen och de liv som de inblandade tycks ha levt – det är mer snaskigt än den mest devote kvällstidningsredaktör kan önska sig", säger Leif GW Persson i säsongspremiären av GW:s mord.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Den 10 januari 2004 hittas en man skjuten i sitt hem i Knutby utanför Uppsala. Några hus bort hittas en kvinna död, också hon skjuten.

Flygbild över Knutby.
Knutby från ovan. Foto: TV4

Mordet och mordförsöket blir startskottet på en lång följetong i svenska medier. I säsongspremiären av GW:s mord är det Knutbydramat som fångat polisprofessorns intresse.

– Fortfarande vet folk vad Knutby handlar om. Det är nämligen ett mord och ett mordförsök under nästan gangsterliknande former. Knutbyhändelsen, Knutbyförsamlingen och de liv som de närmast inblandade tycks ha levt – det är mer snaskigt än den mest devote kvällstidningsredaktör kan önska sig, säger Leif GW Persson i programmet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Leif GW Persson.
Leif GW Persson tar upp Knutbydramat i säsongspremiären av GW:s mord. Foto: TV4

Barnflickan misstänkt

Händelserna den där vinternatten 2004 är kulmen på ett drama som har pågått kring den lilla frikyrkoförsamlingen Knutby Filadelfia en längre tid.

Annons

– Huvudpersonen i det här är pastor Helge Fossmo. Han är själva navet och drivmotorn i de brott som senare inträffar, säger Leif GW Persson i programmet.

Helge Fossmo är vid den här tidpunkten gift med en 23-årig kvinna, Alexandra. Hon är i sin tur syster till en av församlingens andra pastorer, Åsa Waldau (som senare i kvällstidningarna ska komma att kallas ”Kristi brud”). Waldaus man har en syster, som i sin tur är gift med en man vid namn Daniel.

En annan central person i den här historien är en 26-årig kvinna, som sedan två år tillbaka jobbat som barnflicka hemma hos paret Fossmo. Det är hon som snart blir misstänkt för mord på pastor Fossmos fru Alexandra och för mordförsök på grannen Daniel några hus bort.

Pixlad bild på barnflickan i Knutby-fallet.
Helge Fossmos barnflicka blir snabbt misstänkt för mord och mordförsök. Foto: TV4

”Avsikten är ju att döda honom”

Den 10 januari vaknar Daniel tidigt på morgontimmarna av att någon står och knackar på hans sovrumsdörr.

Annons

– Han öppnar dörren. Där står en maskerad person och i nästa stund blir han skjuten. Ett skott träffar i ansiktet, så avsikten är ju att döda honom. Han trillar ihop men lyckas kravla sig till telefonen när gärningspersonen springer ut, säger Leif GW Persson i programmet.

Strax efter att polis och räddningstjänst kommit till platsen, hittas också Alexandra skjuten till döds i sitt hem bara ett stenkast bort.

Tidningssida rörandes Knutby-fallet.
Alexandra dödades när hon låg och sov i sin säng. Foto: TV4

Helge Fossmo förhörs nu i egenskap av vittne. Snart framkommer det att den före detta barnflickan har attackerat Alexandra med en hammare drygt tre månader tidigare, med följd att hon fick flytta från huset. Dagen efter skotten i Knutby grips hon i sitt barndomshem i Småland.

Annons

– Det dröjer inte många timmar förrän hon erkänner. Hon tar på sig hela gärningen, säger Leif GW Persson i programmet.

Första frun hittades också död

Men polisen är inte övertygad om att hon är den enda skyldiga i den här historien. Kriminalteknikerna känner nämligen igen pastor Fossmos hus – de har varit där drygt fyra år tidigare med anledning av att pastor Fossmos första fru hittats död i badkaret.

– Hon har trillat, lyckats slå sig själv medvetslös och drunknat. Och det blir lite mycket i ljuset av det som sedan inträffar. Den typen av slumpmässiga sammanträffanden är man yrkesmässigt inte så glad i, säger Leif GW Persson.

Tidningssida med texten "Frun låg död i badet."
Foto: TV4

Det första dödsfallet avskrivs som en olyckshändelse, något som Leif GW Persson inte alls är övertygad om. Han radar upp flera omständigheter kring dödsfallet som är märkliga.

Annons

– Folk dör inte på det viset. Men hur kan det komma sig att polisen med sådan lätthet släpper tanken på allt det där andra? Man har ju slarvat betänkligt alltså.

När nu ännu en fru dör i Fossmos hus, riktas misstankarna snabbt mot pastorn. Han säger att han somnat i sina barns rum och inte hört när det dödande skotten mot hans fru avlossades.

Bild från polisens rekonstruktion i utredningsarbetet om mordet i Knutby ur programmet GWs mord.
Foto: TV4

”Stark doft av sexualitet”

Men snart nystas en märklig historia upp. Genom telefonavlyssning får polisen reda på att Helge Fossmo har en relation med offret Daniels hustru.

Annons

– Dessutom förstår man att den här pastorn inte är någon vanlig pastor, för han tycks ta hustruns frånfälle med ett stort mått av ro. Han beklagar sig skämtsamt för folk att han har det lite knackigt ekonomiskt just nu, för han måste ju både köpa ny säng, ny madrass och nytt täcke istället för de som hustrun blodat ner i samband med mordet. Och sedan vänder han sig i stort sett omgående till försäkringsbolaget för att få ut hennes livförsäkring.

Bild på mobiltelefon i tidningsartikel.
Foto: TV4

Snart visar det sig att barnflickan fått sms med uppmaningar om att döda Alexandra. Hon säger att meddelandena är vidarebefordrade från Gud, och polisen får så småningom om fram bevis om att det finns kopplingar till pastor Fossmos telefon och det nummer som skickat sms:en.

Annons

– Det finns en mycket stark doft av sexualitet över det som har hänt. Det visar sig nämligen att pastor Fossmo har varit flitigt i farten. Han har inte bara haft ihop det med hustrun, utan har samtidigt och helt öppet haft ihop det med barnflickan och med hustrun till mannen som blir skjuten samma morgon som hans egen hustru blir mördad.

Fått sms om att döda

Barnflickan har flyttat in i pastorns hus för att hjälpa honom med vad han kallar ”den andliga kampen”. Det går ut på att han emellanåt drabbas av en själslig oro, och att det enda sättet för honom att bli lugn igen är genom att ha sex. Barnflickan blir dessutom pastorns verktyg för att genomföra de mord som han av någon anledning vill ha utförda, menar polisen.

Tidningssida med rubrik rörandes Knutby-fallet.
Foto: TV4

I förhör ger barnflickan senare en utförlig beskrivning av hur hon gått tillväga. Hon redogör för sitt förhållande med pastorn och hur hon skaffade vapnet i Stockholms undre värld. Hon vittnar också om den stora mängd sms hon fått med uppmaningar att döda.

Annons

I maj 2004 inleds rättegången i tingsrätten. Barnflickan åtalas för mord och pastorn för anstiftan till mord. Båda döms. Pastorn åtalas också för att ha mördat sin första fru.

– Men där är den tekniska undersökningen så dålig, så den räcker inte visar det sig, säger Leif GW Persson.

Barnflickan döms till sluten psykiatrisk vård. I dag är hon en fri kvinna.

– Hon är fortfarande djupt religiös såvitt jag vet och hon har inte gjort sig skyldig till något nytt brott. Själv är jag inte så glad i henne faktiskt. När jag bedömer hur pass galna folk är, så brukar jag se hur kompetenta de är när de utför brottet som de står åtalade för. Och där tycker jag att det framkommer en del om henne som är intressant.

”Kom lindrigt undan”

Leif GW Persson lyfter fram det faktum att gärningarna hon genomförde var väldigt kvalificerade. Innan dådet lärde hon sig om vapenteknik och prickskytte. Inför dådet klädde hon sig i nya kläder och tog på sig ett par för stora skor.

Annons

– Hon tycks inte ha haft några som helst problem rent mentalt med att skjuta en sovande kvinna som ligger i sin säng, knacka på hos grannen och sedan skjuta honom så fort han öppnar sovrumsdörren. Det säger en del om en person tycker jag. Om jag ska uttrycka mig moraliskt tycker jag nog att hon kom väldigt lindrigt undan.

Tidningssida.
Foto: Tv4

Till skillnad från barnflickan dömdes pastor Fossmo till livstids fängelse, trots att han länge nekade till anklagelserna.

– Men han är ju mystisk. För det första är det ju det som pågår, att han har samtidiga sexuella relationer med sin fru, barnflickan och grannfrun. Varför låter han inte det bara rulla? Det tycks ju inte vara några problem, så varför i hela fridens namn ska han mörda frun och låta anstifta mord på grannen som ju bara är bedragen?

Annons

GW:s mord: Måndagar klockan 21.00 i TV4, med start den 21 augusti.

Läs också:

GW om mordet på Engla,10: ”Sinnebilden av polisiärt misslyckande”

Leif GW om mordet på Catrine da Costa: ”Värsta rättsövergreppet i modern tid”

 

Av Minna Wallén-Widung

Annons