Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Leif GW Persson i ”Här är ditt liv”: Barnen drabbades

22 maj, 2019 
Marcus Alm
Leif GW Persson i Här är ditt liv.
Här är ditt liv återuppstod under julhelgen 2018 med Carina Berg som programledare på Kanal 5:s streamingtjänst DPlay. Nu sänds programmen även på linjär TV på Kanal 5. I det tredje avsnittet får vi följa med genom kriminologen och författaren Leif GW Perssons gedigna karriär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här är ditt liv hade premiär på SVT 1980, då med Lasse Holmqvist i programledarrollen. Elva år senare, 1991, lades programmet ner för att återuppstå med Ingvar Oldsberg vid rodret år 2009. Sedan vintern 2018 sänds programmet på Kanal 5 och kanalens streamingtjänst Dplay.

Under julhelgen 2018 sände Dplay ett antal avsnitt, med bland annat Pernilla Wahlgren, Felix Herngren – också Leif GW Persson såklart. Under våren 2019 meddelade Kanal 5 att programmen även skulle gå linjärt med start den 16 maj. Först ut var Pernilla Wahlgrens program, och den 23 maj är det dags för Leif GW Perssons program.

Gäster i Leif GW Perssons avsnitt av Här är ditt liv

Under Leif GW Perssons program besöks studion av bland annat hans döttrar Hedda och Malin (Malin är med via telefon), komikern Henrik Schyffert, hans vapendragare från Veckans brott, Camilla Kvarntoft – och hans syster Maud.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Leif GW Persson, till höger, 17 år gammal, tillsammans med 14-åriga Bengt Brodin och Lennart Julin. Pojkarna bildade Norra Reals lag i radions skolturnering Vi som vet mest
Leif GW Persson, till höger, 17 år gammal, tillsammans med 14-åriga Bengt Brodin och Lennart Julin. Pojkarna bildade Norra Reals lag i radions skolturnering Vi som vet mest. Foto: Sven Åsberg/TT

För att vara säker på att Leif fick en trevlig resa till studion delade han dessutom taxi med sin gode vän Lotta Lundgren och passade på att planera in lite jakt.

Annons

Frågan till Camilla Kvarntoft – som gav henne jobbet på Veckans brott

I åtta och ett halvt år arbetade Leif GW tillsammans med Camilla Kvarntoft på SVT och programmet Veckans brott. Trots att produktionen hade 19 kandidater bestämde sig Leif redan vid första mötet för att Camilla var den han skulle göra programmet med.

Leif GW Persson och Camilla Kvarntoft inför premiären av Veckans Brott.
Leif GW Persson och Camilla Kvarntoft inför premiären av Veckans Brott. Foto: Henrik Montgomery/TT

Frågan han ställde, och som fick honom att bestämma sig direkt, var: ”Vad skulle du ta med dig om du skulle följa med mig ut i skogen och leta efter ett lik?”

Camilla tänkte snabbt och sa omedelbart ”gummistövlar”.

Leif GW Persson, som gillar att besöka brottsplatser och se allt med egna ögon, älskade hennes svar.

– Jag har alltid gummistövlar i mina bilar. Plus varma kläder och regnkläder, berättar han i Här är ditt liv.

Annons

Camilla såg direkt i Leifs ögon att hennes svar var rätt – och hon fick jobbet.

Leif GW Persson om sin fru Kim

När han ska öppna upp som sin kärlek till hustrun Kim tappar Leif GW, okaraktäristiskt, orden.

– Det är lättare att prata om folk man tycker illa om. Det är svårt att prata om folk som du tycker väldigt mycket om, berättar han.

Leif GW Persson och hustrun Kim Persson på röda mattan inför premiären av Störst av allt, en Netflixserie baserad på Malin Persson Giolitos bok.
Leif GW Persson och hustrun Kim Persson på röda mattan inför premiären av Störst av allt, en Netflixserie baserad på Malin Persson Giolitos bok. Foto: Karin Törnblom/TT

Han berättar vidare om den enda gången han misslyckats med att hålla ett tal: När han skulle säga några ord om sin dotter Malin när hon debuterade som författare. Problemet är att känslorna blir för starka.

– Det är svårt att ge uttryck för sin oreserverade kärlek. Speciellt offentligt, privat kan jag göra det.

Trots problemen med att uttrycka sin kärlek offentligt kan Leif uppenbarligen visa ömhet privat. Det 23 år långa äktenskapet med hustrun Kim är ett strålande exempel på detta.

Annons

Fick sparken från polisen

1967 fick Leif GW Persson jobb på rikspolisstyrelsen. Detta trodde han skulle leda honom in på banan att bli detektiv – hans stora dröm – men istället handlade jobbet mest om statistik. Efter 10 år på tjänsten fick han sparken i samband med den så kallade Geijeraffären.

Leif GW Persson 1977.
Leif GW Persson. Foto: Per-Åke Uddman

Upptrappningen till skandalen handlade om hur män med makt, bland annat dåvarande justitieministern Lennart Geijer, besökt prostituerade och sedan fått rätt att bli anonymiserade i rättegången. Men när en journalist ringde polisstyrelsen och Leif GW bekräftade justitieministerns inblandning fick han sparken – trots att han borde varit skyddad av källskyddet.

Annons

Om vänskapen med Sven Melander

Sven Melander var ett stöd för Leif GW, inte minst efter Geijeraffären. Paret möttes och fattade tycke för varandra när Sven var tillsammans med Leifs äldste sons mamma.

När Leif förlorade jobbet på polisstyrelsen märkte han ur vännerna runt honom försvann. Men Sven Melander, som för tillfället arbetade som journalist på Aftonbladet, var den vän som bestod.

Det var också Sven Melander som föreslog för Leif att han borde skriva en bok.

– Skriv en bok. Hämnas.

Och resten är litteraturhistoria.

Leif GW Perssons böcker

Boken som Sven Melander fick honom att skriva var Grisfesten. Föga förvånande handlar den om just en justitieminister som besöker prostituerade. I Det här är ditt liv får vi veta att Sven Melander skrivit minst ett kapitel i boken och skapat minst en karaktär.

Den nya karriären innebar också att Leif började förhandla med förläggare. Den första nämner han inte ens namnet på.

– Vad han heter kan vi förbigå med tystnad. Det var en skurk, nämligen, berättar han i programmet.

Annons

Förläggaren var dessutom skeptiskt till boken och föreslog en upplaga på 2500 böcker, något Leif GW förhandlade upp till 4000. Alla 4000 böcker sålde slut första förmiddagen.

Leif GW Persson om att vara pappa

Som 21-åring blev han pappa för första gången, och tre år senare fick han dottern Malin Persson Giolito. I programmet berättar Leif hur det var att bli pappa.

Leif GW Persson signerar böcker tillsammans med dottern Malin Persson Giolito
Leif GW Persson signerar böcker tillsammans med dottern Malin Persson Giolito. Foto: Patrik C Österberg/TT

– Det var nog mest barnen som drabbades av det. Man var ju inte så bra på det faktiskt. Sen när jag blir pappa igen är jag väl snarast för gammal.

Han beskriver själv hur han, vid stunder av dåligt samvete, frågat sina barn hur han varit som förälder, och de svarar pliktskyldigt ”du var alldeles utmärkt”.

Annons

– Det är ju relativt riskfritt att svara eftersom vi i stort sett aldrig träffades, för jag var ju så upptagen av mig själv. Så i den meningen var jag ingen bra pappa, berättar han i programmet.

Tre jakttips från Leif GW Persson

Henrik Schyffert berättar i programmet om de tre tips han fått från Leif GW för att bli en bättre jägare.

  1. Ta med något att sitta på, exempelvis en pall.
  2. Ta med ett koppel om det kommer en hund.
  3. Ljug inte – för det är i jägarsammanhang som det bres på rejält.

Leif GW Perssos förmögenhet

I en intervju med SvD 2018 berättade Leif GW Persson hur mycket han faktiskt tjänar.

– Jag tjänar skitmycket pengar, ungefär hundra miljoner per år. Ett par miljoner i veckan ungefär. Den som säger att pengar inte betyder något snackar skit. Det är en frihet att aldrig behöva kolla efter röda prislappar, sa han till tidningen.

Leif GW Perssons adopterade dotter Hedda Larsson

Hedda får frågan om hur det var att växa upp med en pappa som Leif GW.

– Jo, det var bra. Han är väldigt speciell, väldigt omtänksam.

Men när han köpte en bilbana till barnen slutade det med att han själv satt och lekte med den istället.

Annons

– Du spenderade halva julen med att montera bilbanan och resterande dagar åt att leka med den, berättar dottern Malin Persson Giolito på telefon.

Leif GW Persson om barndomen och som ung

1945 föddes Leif GW Persson i Stockholm, och växte upp på Gärdet tillsammans med sin mamma, Margit, pappa Gustav och så småningom systern Maud.

Leif GW Persson utanför Hovrätten.
Leif GW Persson utanför Hovrätten. Foto: Björn Larsson Ask

– Det var ett fantastiskt ställe att växa upp, det var ju rena landet. Också hade vi frihamnen i närheten där man kunde leva ett äventyrligt liv och så där.

– Vi bodde i ett nyuppfört hus, kvarteret hette New York, vilket vi kallade Nevvjårk, för där var alla hus höga, det hade man sett på bild.

Uppväxten beskriver Leif GW som varken sträng eller lekfull. På somrarna när man var ledig kunde det vara lekfullt, men annars så var det arbete det handlade om. Han växte upp i en arbetarfamilj, så försörjningen var central.

Annons

Relationen till mamman var något ansträngd och han var närmare pappan. Hans mamma var under hela uppväxten sjuk under långa perioder – något Leif GW insåg inte var sant när han var i tonåren.

– Hon hade Bonniers läkarbok hemma så det fanns mycket att välja på, säger han i Här är ditt liv.

Mammans lögner under uppväxten tog ifrån honom säkerheten, men som tur är hade han sin pappa, som agerade både mamma och pappa när det krävdes.

Systern Maud ”Moa” Persson

Syskonen Persson fick inte den bästa inledningen på sin relation. Det började med att Leif råkade gunga hennes barnvagn för mycket så hon flög ur. Något år senare ”hämnades” Maud genom att slå Leif GW i huvudet med en sten. Syskonkärleken till trots hittade de något som de hade gemensamt: Ett fiskeintresse.

Systern berättar också om Leifs tidiga intresse för spaningsarbete – bland annat hade han en liten svart bok han skrev ner spaningsiakttagelser i när han var åtta år gammal.

Källa: Dplay.se, Svenska Dagbladet

Foto: Moa Karlberg/DN/TT

Annons