Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Leif GW: Så har jag tappat 18 kilo sedan nyår

12 apr, 2017 
Henrik Högström
Under våren ska polisprofessorn Leif GW Persson ta upp olösta mord i en ny TV-serie. Och det är en trimmad GW som kommit till studion efter årets diet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Professor i kriminologi, omhuldad författare och folkkär TV-personlighet. Leif GW Persson, 72 år, har lyckats göra barndomens Kalle Blomkvist-lekar till ett lukrativt levebröd. Och dit har han tagit sig utan att vara allt för insmickrande. Istället är det den buttra och understundom sävliga GW som imitatörer och allmänheten tagit till sitt hjärta.

– Jag tror att jag är en snäll och hygglig figur, bakom mitt buttra yttre. Men det sparar tid, förklarar Leif GW Persson när han gästar Malou Von Sivers.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Anledningen till besöket är serien GW:s mord som sänds i TV 4 i vår. En serie där GW gör en djupdykning i sex omtalade mord, varav flera olösta.

Och Leif GW Perssons intresse för människans mörkare sidor och våldsbrott har en lång historia. GW berättar att han redan som liten, i 50-talets Stockholm, gjorde sina första spaningsinsatser. I det här fallet innebar det att han hade en anteckningsbok där han noterade signalementet på skumma individer och bilnummer som kunde vara av betydelse.

Annons

Observerade pedofil i trappan

I ett fall observerade han en främmande man i husets trappa som sprang ut, klev in i en parkerad bil och körde iväg. GW, som vid den här tiden var i ”fem eller sexårsåldern” följde efter och skrev in bilnummer och modell i boken. Det skulle visa sig vara viktigt när det uppdagades att det begåtts ett övergrepp mot en grannflicka på husets vind vid tidpunkten.

Den lille GW fick vittna om sina iakttagelser men den förmodade pedofilen slank ur nätet. Det visade sig nämligen att bilen som GW identifierat tillhörde en högt uppsatt polis som blånekade till att bilen ens lämnat polisgaraget den aktuella dagen.

Men GW:s fascination för brott har bestått.

För Leif GW Persson blev spaningsinsatsen i trapphuset den första kontakten med en rättsröta. Det har dock inte varit den sista.

Annons

– Det som rankar högst på min lista över rättsövergrepp i modern tid är mordet på Catrine da Costa, säger GW om mordet 1984 där två läkare blev misstänkta men aldrig fällda.

De blev dock fråntagna sin legitimation och den ene förlorade vårdnaden om sin dotter.

– Läkarna berövas hela sin existens utan att ha med saken att göra, det upprör mig givetvis, säger GW och förklarar att de olösta fallen gnager i honom.

Speciellt om de är dåligt skötta.

Leif GW Persson.
GW har tagit strid mot kilona. Målet är att tappa 50 kilo i år. Foto: IBL

Hade bössan i munnen

GW:s känsla för rättvisa har även fått personliga konsekvenser. Under sin tid på rikspolisstyrelsen blev Leif GW Persson en av huvudpersonerna i den så kallade Geijeraffären. Justitieminister Lennart Geijer hade klassats som en säkerhetsrisk av rikspolisstyrelsen på grund av umgänge med prostituerade. Det här var regeringen informerade om.

Annons

GW kände till detta och bekräftade uppgifterna i en tidningsintervju. När bomben briserade gick dock regeringen till motattack och dementerade hela saken. Källan bakom artikeln, det vill säga GW, fick sparken och blev lovligt byte.

Leif GW har berättat att han var så sänkt under den här perioden att han till och med funderade på att ta sitt liv.

Han hade till och med bössan i munnen men var inte i skick att trycka av.

När GW kommit på rätt köl igen kunde han dock vända svackan till något annat. Geijeraffären blev bränsle till hans skrivande och debutboken Grisfesten som kom 1978. Storsäljaren blev GW:s hämnd och grunden för en ny karriär.

Lovat banta bort 50 kilo

Vid det här laget är Leif GW en återkommande röst på temat kriminalitet och polisarbete. Men även professorns kamp mot kilona engagerar.

Annons

Vid nyår gick GW ut i en egen krönika i Expressen och förklarade att han avsåg att gå ner 50 kilo. Och nu i april är 18 av kilona borta.

– Jag undviker alla sötsaker, all alkohol, och sådant som pasta, ris och potatis, säger GW till Expressen.

– Jag har till och med börjat käka vegetariskt till lunch. Inte så att jag sitter och gnager på salladsblad, men jag käkar bönor. Det är faktiskt jävligt gott.

Av Henrik Högström

Läs också:

Leif GW Persson om sin hälsa: ”Är i väldigt dåligt skick”

Leif GW Persson efter besöket på hjärtakuten: ”Vill inte dö på det viset”

Familjens oro för Leif GW ”Missbruk är svårt”

 

Vill du också leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!

Annons