Mandelmanns jul 2019: Gustav och Marie bjuder på sina bästa recept

Gustav och Marie Mandelmann tillsammans med hunden Saffran på julpyntade gården Djupadal i Skåne.

Marie och Gustav Mandelmann med border collien Saffran är redo för julfirande på gården Djupadal på Österlen, där det också bor kor, grisar, ankor, en kalkon, en påfågel och en hund till. Foto: TV4

Familjen Mandelmann förbereder julen på gården Djupadal i Mandelmanns jul på TV4. Det blir italienskt, vegetariskt och andra nyheter på julbordet när Marie och Gustav lagar mat och gör godsaker.

Vad betyder julen för er?

– För oss är det den lugnaste tiden på året då vi kan koppla av efter en arbetsam säsong. Det tycker vi är väldigt skönt. Vi kan umgås och njuta av det finaste vi har odlat på gården.

Vilka traditioner har ni på Djupadal?

Test: Är du du lika mycket lantis som Mandelmanns?

– Vi börjar alltid julafton med frukost då vi bjuder in grannar och vänner. Vi är inte så traditionsbundna och har egentligen inte några måsten. Vi tycker att det är roligt att laga mat tillsammans och det brukar bli olika saker från år till år. Vi gör det vi känner för. Det är trevligt med julbord, man har mat för flera dagar och det känns som att bli bjuden på restaurang när maten är klar och vi kan lägga tiden på att umgås sedan. Hur mycket vi gör med pynt och blommor beror på hur mycket energi vi har. Vi går ut och hugger en julgran och binder kransar när vi har tid för det.

Gustav Mandelmann ryter ifrån mot orättvisor

Vad tycker du är godast på julbordet?

– Jag är glad i all mat! Skinka är förstås gott och inlagda sillar och kakor och godis. I år har vi odlat saffran för första gången på gården så den ska vi använda till jul, det blir saffranssill och bakverk med saffran.

Firar djuren på gården jul?

– Absolut! De får alltid lite extra godsaker så att de också känner att det är en speciell dag. Det kan vara äpplen och havre.

Hur gör ni med julklappar?

– Det är trevligt att ge. Vi ger till en person i familjen. Då blir det mer genomtänkt än om man ska köpa många julklappar. Vi har ett schema vi följer, vem som ska ge till vem år för år. Vi tycker inte att julklappar ska vara dyra och det kan vara något man har gjort själv. Det ska inte vara något överflöd av julklappar, men det ska vara något speciellt med varje gåva.

Vilket väder vill du ha på julafton?

– Helst ska det vara en klar dag med sol och kallt i luften. Vit jul är ju inte så vanligt här i Skåne, även om det kan inträffa. Bara det inte regnar, det är tråkigt.

Finns det något med julen du inte gillar?

– Det finns tyvärr mycket stress, ekonomisk press, att man ska köpa mer julklappar än man har råd med, och problem med alkohol som gör julen till en katastrof för många familjer. Jag lider med dem som får en sådan jul.

Hur har livet förändrats sedan Mandelmanns gård började sändas i tv?

Bakslag för Mandelmanns byggplaner på gården

– Vi blir ju igenkända och folk kommer fram och pratar. Alla är så gulliga och trevliga! Det har också inneburit att vi har jobbat mer, lite för mycket faktiskt.

Snart är det dags för fjärde säsongen av tv-programmet från gården.

– Ja, det kommer i början på nästa år. Vi har precis blivit klara med inspelningarna. Jag kan väl inte avslöja så mycket, men det blir många fina stunder med djuren och en del nyheter här på gården.

Mandelmanns jul 2019 – recept, pyssel och julstämning

Mandelmanns jul med Gustav och Marie Mandelmann har premiär den 17 december kl 20.00 på TV4. Precis som vanligt bjuder Mandelmanns hem tittarna till gården Djupadal där de delar med sig av sina bästa recept, pysseltips och massor av skånsk julstämning.

Vem är Marie Mandelmann?

Ålder: 55 år.

Gör: Lantbrukare, författare.

Familj: Maken Gustav, 54 år. Barnen Aron, 30 år, Tora, 28 år, Disa, 25 år, Joel, 19 år.

Bor: På gården Djupadal i Rörum på Österlen.

Aktuell: Mandelmanns jul 17/12 kl 20 på TV4. Ny säsong av Mandelmanns gård börjar 7/1 2020 kl 20 på TV4.

Läs också: Mandelmann tvingas nödslakta 70 får

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: