Mandelmanns kan tvingas betala böter: "Orättvist"

Mandelmanns tvingas ändra namn på sina ekologiska produkter från gården Djupadal.
Paret Mandelmanns hotas av böter – på grund av att produkterna de säljer i sin gårdsbutik anses vara vilseledande. "Det känns så orättvist", säger Marie Mandelmann till tidningen Land.

Marie och Gustav Mandelmann har blivit rikskända sedan programmet Mandelmanns gård började sändas i TV4. I rutan får vi följa det glada paret i arbetet på gården under årstidernas gång.

Men nu har paret Mandelmann fått en obehaglig överraskning – de hotas av vite. Tidningen Land skriver att det var under en miljö- och livsmedelskontroll i höstas som de fick bakläxa på flera punkter. Bland annat ansågs vissa av produkterna de säljer i sin gårdsbutik ha vilseledande namn och kontrollanten satte stopp för bästsäljarna Lyckomarmelad, Flörtsalt och Trotjänarkorv.

Paret Mandelmanns i Mandelmanns gård på TV4.

Foto: TV4

”Känns så orättvist”

Produkterna har visserligen innehållsförteckning, men om inte paret slutar sälja dem under de aktuella namnen hotas de av böter, skriver Land.

– Det känns så orättvist. Här försöker vi odla och producera mat som är så äkta, ekologisk och av så hög kvalitet som möjligt – och så anses vi vilseleda våra kunder, säger Marie Mandelmann till tidningen.

Enligt Livsmedelsverket är EU:s regler kring livsmedelsmärkning tydlig. För produkter som sylter, marmelader och juicer gäller regeln att huvudingrediensen måste framgå i namnet – till exempel jordgubbssylt.

– Så Lyckomarmelad kan man inte skriva, det måste stå tomatmarmelad som beteckning. Däremot kan man dessutom ha ett namn, typ Lyckoröra, utöver beteckningen på etiketten, säger Lena Wallin vid Livsmedelsverket till Land.

Marie Mandelmann med äpplen i Mandelmanns gård.

Foto: TV4

”Dödar kreativiteten”

För paret Mandelmann har hela händelsen fått en bitter eftersmak, även om de kanske kan fortsätta sälja produkterna så länge de ändrar namnet.

– Men allt känns plötsligt bara så tråkigt, reglerna dödar kreativiteten för oss små tillverkare på landsbygden. Jag förstår inte varför inte Livsmedelsverket istället försöker lyfta och stötta oss, säger Marie Mandelmann till Land.

Läs också:

Ingen ny parkeringsplats på Mandelmanns gård

Mandelmanns Lyckomarmelad i myndighetsbråk

Mandelmanns tog strid mot byråkratin med humor