Mandelmanns kärlekshistoria: Så träffades de!
Så träffades Gustav och Marie Mandelmann
I Mandelmanns gård har tittarna vant sig vid att följa Gustav och Marie Mandelmann från sådd till skörd på Österlen. Paret jobbar sida vid sida från morgon till kväll, i snö och slask. Och av åtminstone TV-bilderna att döma är det en relation som är både stark och varm. En relation som ”går genom rutan”.
Se också: Bakom kulisserna hos Mandelmanns
Gustav studerade till läkare
Fröet till den självhushållande gården föddes i en i en annan tid och i en annan miljö. Marie Mandelmann berättar att hon var elev på Gerlesborgsskolan i Bohuslän för att lära sig stenhuggeri. Till skolan kom även en ung man som gjort uppehåll i sina läkarstudier för att måla på skolan. En ung man vid namn Gustav Mandelmann.
Marie minns att skolans husmor Ingeborg lagade fantastisk mat som eleverna träffades kring morgon, middag och kväll. Musiken var ytterligare ett intresse som förenade.
– På kvällarna startade vi en balalajkaorkester, säger Marie Mandelmann.
– Man kan säga att vi träffade varandra genom måleriet och musiken.
Energi och lust på ”Mandelmanns gård”
Marie Mandelmann berättar att det inte var så mycket Gustavs balalajkakunskaper som fällde avgörandet. Det handlade mer om en gemensam lust att upptäcka nya saker.
– Jag kände att han och jag hade samma energi att skapa något tillsammans.
Mötet på skolan ledde i alla fall till bröllop. Och man skulle ju kunna tänka sig att Mandelmanns knöt hymens band på en strand eller i en kohage. Men icke.
– Vi gifte oss i rådhuset på Kungsholmen, säger Marie Mandelmann.
Den gemensamma lusten och energin kom tidigt att handla om ett liv på landet. Gustav hoppade visserligen av och på läkarutbildningen ett par gånger till men det fanns en längtan efter att få ”stoppa fingrarna i jorden”, som Marie Mandelmann uttrycker det.
Hyrde ut lägenheten i Stockholm
Under en tid hyrde de ut lägenheten i Stockholm för att testa på lantbrukarlivet på en gård utanför stan. Men när de inte fick köpa loss gården så började de se sig om efter annat.
Marie Mandelmann berättar att de redan då ville ha en gård där människor skulle kunna mötas. Och med det i åtanke letade de i områden dit folk åker på semester.
– Vi letade på Gotland, i Bohuslän och på Österlen.
Gustav Mandelmann hittade paradiset på Österlen
Vid det här laget hade Gustav övergett läkarplanerna och läst en ettårig journalistutbildning. Samma dag som utbildningen var klar fick paret besked om att de kunde flytta in i ett torp på Gotland.
Vistelsen på ön blev dock kortvarig. De flyttade in januari men snart fick de veta att hyran skulle gå upp avsevärt under sommarmånaderna.
Den ekvationen gick inte ihop och paret fick flytta hem till Stockholm igen.
Se också: Mandelmanns jul 2021
Var hemma med barnen
Men letandet fortsatte. Gustav åkte ner till Österlen för att leta på plats medan Marie var hemma med barnen.
Under sin expedition stötte Gustav på en bonde som berättade att en gård i närheten skulle ut på marknaden efter att ägaren dött.
Gården var i anfrätt skick men när Gustav ringde Marie och rapporterade var han lyrisk. Det här var ett paradis i törnrosasömn.
– Han sa att ”jag har hittat något fantastiskt”, så jag packade in de tre barnen i bilen och åkte ner.
När gården väl lades ut till försäljning fanns det bud som var högre än Mandelmanns. Men dödsboet valde Gustav och Marie.
– De sa att det spelade ingen roll, vi vill sälja till er. På något sätt fattade de tycke för oss.
Startade jordbruk för att klara ekonomin
Det här var 1996. Att driva ett självhushållande jordbruk kom både av vilja och av nödvändighet. Gustav hann i alla fall inte göra några journalistjobb vid sidan av arbetet med gården.
– När vi köpte gården var det så mycket så det hanns inte med. Vi var tvungna att bli självförsörjande för att klara ekonomin, säger Marie Mandelmann.
Men nu har ni väl så att ni reder er eller?
– Vi har haft det väldigt knapert ända fram till nu. Just nu får vi investera i vår pension på sätt och vis. Köpa en traktor så att vi sparar på knäna, säger Marie Mandelmann.
”Måste vårda relationen”
Även om balalajkaorkestern är ett minne blott så är musiken fortfarande viktig för Mandelmanns.
– Vi sjunger tillsammans, lagar goda middagar, försöker ta oss tid för varandra, säger Marie Mandelmann.
– Vi har väl aldrig tvivlat på vår relation men man måste ju vårda den.
För deras del innebär det att de tar åtminstone ett tillfälle i veckan till att göra något på tu man hand. Det kan vara en promenad i skogen eller en fisketur. Helst utan TV-kameror.
– Precis. Så att man kan prata om hur man mår och hur man har det.