Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Paret Mandelmann lämnar ett tufft år bakom sig

12 jan, 2021 
Sara Wizén
Marie och Gustav Mandelmann gör tillsammans den populära serien Mandelmanns gård på TV4.
Det var inte bara coronapandemin som tvingade Gustav och Marie Mandelmanns att stänga gården under 2020. Även Gustavs knäoperation präglade året – det var inte ens säkert att det skulle bli en säsong till av Mandelmanns gård. De fick mer tid för varandra, men är trötta på att bara se barnbarnet i videosamtal.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter 25 år av arbete i jorden fick Gustav Mandelmann artros.

– Jag har säkert gått på knäna flera mil runt Skåne, om man tänker efter, säger Gustav med ett skratt i en intervju med Expressen.

Problemen blev så stora att han behövde ersätta knät med en protes. Han hade tur som genomförde sin operation innan pandemin slog till och ställde in många operationer.

– Jag ville verkligen hoppa ut genom sjukhusfönstret, säger han, om den första smärtan.

Se också: 5 saker du inte visste om Gustav Mandelmann

5 Saker du inte visste om Gustav MandelmannBrand logo
5 Saker du inte visste om Gustav Mandelmann

Tiden efteråt var det fokus på att lära sig gå igen, något som Gustav tyckte var väldigt svårt. Men återigen var turen på hans sida – för han fick tid att lära sig innan inspelningen av nya säsongen av Mandelmanns gård skulle spelas in.

– Vi lyckades spela in en säsong till. Det var inte givet, säger Gustav.

Ekonomin har fått sig en törn

Pandemin tvingade paret att ta beslutet att stänga gården för besökare, något som inte bara påverkat deras egen ekonomi.

Annons

– Vi har fått skära ner otroligt mycket och det drabbar väldigt många: Säsongsanställda, men oss också. Vi måste ju kunna betala alla lån. Men det går aldrig någon nöd på oss. Även om vi får suga på ramarna, så är det helt okej, säger Marie till Expressen.

Träffar barnbarnet i videosamtal

Ett glädjeämne under året var att det var Gustavs och Maries första som morföräldrar. Även om de har träffats tycker paret är det är tråkigt att de mest blivit videosamtal nu.

– Just nu är hon ett år och en månad. Det händer så mycket nu som man bara vill vara en del av, så att hon är trygg och lugn med oss. Coronan får vara över nu, så hon inte missar anknytningen med sina morföräldrar, säger Marie.

Något som paret ändå fått är mer tid för vila och för varandra. Nästa år har de varit gifta i trettio år.

– Tv har faktiskt varit ett lyft för oss, även för relationen, berättar Gustav.

– När man gör saker tillsammans så blir man stark. Börjar man gå parallellt med varandra då tappar man kärleken, säger Marie.

Annons