Marianne Mörck: "Gick till kungen i baddräktsöverdrag"

När Marianne Mörck skulle ta emot en fin medalj av kungen och drottningen, köpte hon en ny klänning speciellt för tillfället. Men efteråt fick hon reda på att klädesplagget inte alls var någon proper aftonklänning, utan snarare ett plagg som hör hemma på stranden.

Skådespelaren och artisten Marianne Mörck är huvudperson i veckans avsnitt av SVT-klassikern Stjärnorna på slottet. I programmet berättar hon både om den tuffa uppväxten med stränga adoptivföräldrar som inte alls förstod hennes längtan efter musiken och teatern, och om hur hon fick kontakt med sin biologiska mamma efter många år.

Se också: 6 saker du kanske inte visste om Marianne

1:37

Efter reklamen: 6 saker du kanske inte visste om Marianne Mörck

(1:37)

Slå på ljud

Hennes liv har kantats av mörka erfarenheter av övergrepp och våldtäkt, men också många skratt och en övertygelse om att en dag nå sina drömmar.

En av de mer humoristiska historierna som Marianne Mörck bjuder på i programmet är den om hur det gick till när hon skulle motta medaljen Litteris et Artibus ur kung Carl XVI Gustafs hand på slottet.

Marianne Mörck bodde sina första månader på barnhem, innan hon blev adopterad av ett par i Göteborg.

Marianne Mörck bodde sina första månader på barnhem, innan hon blev adopterad av ett par i Göteborg. Foto: SVT

– Anledningen till att jag har på mig den här klänningen i dag är för att jag hade den på mig när jag fick den där medaljen som man får av konungen för lång och trogen tjänst, säger hon i programmet.

Marianne Mörck i samma klänning som hon bar på utdelningen av medaljen Litteris et Artibus.

Marianne Mörck i samma klänning som hon bar på utdelningen av medaljen Litteris et Artibus. Foto: SVT

Marianne Mörck: Drottning Silvia är så fin

När Marianne Mörck fick reda på att hon skulle få det fina priset, gick hon ut på stan för att hitta något passande att ha på sig vid det högtidliga tillfället.

– Det måste vara något halvlångt tänkte jag, för kjol och blus passar inte på mig. Och i fönstret hänger den här. ”Gud vad bra, den är ju så somrig och billig som attan – 179 kronor”, tänkte jag.

Väl på slottet, berättar Marianne Mörck, fick hon och de andra pristagarna öva ingången till salen där medaljerna delades ut och så var den högtidliga stunden inne.

Marianne Mörck mottog Litteris et Artibus 2014.

Marianne Mörck mottog Litteris et Artibus 2014. Foto: Patrik Österberg/IBL

Trots att hon bestämt sig för att inte niga för kungligheterna, blev det inte riktigt som hon tänkt sig.

– Jag neg så djupt att jag inte höll på att komma upp. Det är inte lätt när knäna är som de är. Och så fick jag medaljen och så tackade jag drottning Silvia så gott. Herregud så fin hon är! Hon är så vanlig och skrattar och så där. Så fick man lite champagne och sen gick man hem.

Aftonklänningen var något annat

Efter ceremonin var Marianne Mörck så nöjd med sin klänning att hon bestämde sig för att gå tillbaka till butiken där hon köpt den. Hon ville gärna ha aftonklänningen i en annan färg, eftersom hon trivdes så bra i den.

– ”Aftonklänning?”, sa hon i butiken, ”vi för inte aftonklänningar här”. Då sa jag att jag har ju köpt den här, och tog upp den och visade henne. ”Jaså, baddräktsöverdraget”, sa hon.

Deltagarna i "Stjärnorna på slottet" 2018: Peter Jöback, Regina Lund, Bosse Parnevik, Ann-Louise Hanson och Marianne Mörck.

Deltagarna i Stjärnorna på slottet 2018: Peter Jöback, Regina Lund, Bosse Parnevik, Ann-Louise Hanson och Marianne Mörck. Foto: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Nyheten kom som något av en chock för skådespelerskan.

– Då har jag gått till kungen i baddräktsöverdrag – och trott att jag var jättefin!

Men kungen tyckte väl att hon var fin i alla fall, undrar Bosse Parnevik i programmet. Marianne Mörck skakar på huvudet och tittar ner på den stormönstrade, orangefärgade klänningen.

– Jag tyckte inte att jag såg det i hans min, säger hon och river ner skrattsalvor bland de övriga stjärnorna.

Stjärnorna på slottet: Marianne Mörcks dag: Lördagen den 6 januari klockan 20.00 i SVT1.

Läs också:

Marianne Mörck om adoptionen: ”Jag tvingades bo på barnhem”

Marianne Mörck sörjer Lill-Babs: ”Jag älskar henne”