Minns du de udda djurkompisarna från tv?

Det var John Blund som introducerade Drutten och Gena.

BERTIL S-SON ÅBERG BÅ

Nej, de var inte lika som bär, men de var djurbästisar ändå. Kommer du ihåg Drutten & Gena, Misse & Moje, Mamma Mu & Kråkan...
Se också: Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden
1:9

Efter reklamen: Se också: Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

(1:9)

Slå på ljud

Lika barn leka bäst? Inte. I alla fall inte i fablernas värld.

Många kända djurkompisar är olika som natt och dag – men just detta gör att de kompletterar och berikar varandra, och så blir det dynamik!

Minns du de här udda radio- och tv-kändisarna?

Kalle Stropp och Grodan Boll

Grodan Boll och Kalle stropp som radiodockor.

På 50-talet var Kalle Stropp och Grodan Boll radiokändisar.

Foto: JARL EKENRYD/TT

Kalle Stropp och Grodan Boll var en serie fabeldjursberättelser som först sändes i radio 1949 med dess skapare Thomas Funck. Det blev sedan radioteater, bilderböcker, tecknad film, lp-skivor, spelfilm, tecknade serier och tv – först med människor i masker och sedan tecknat.

Kalle Stropp är en gräshoppa som är strikt, en tankspridd och nervös gentleman. Hans vanligaste replik är ”Man må säga”, han säger man istället för jag.

Grodan Boll är hans raka motsats. Det är full fart på grodansom är frispråkig och inte så eftertänksam Han är mest känd för utropen Hörrö och Sörrö.

Nostalgi: Fem svenska reklamfilmer vi minns

Drutten och Gena

Drutten och Gena (i bland Jena/Krokodilen) blev kändisar och alla barns favoriter i Sveriges Magasin 1973 och fortsatte sedan på egen hand. Sista avsnittet var ett specialinslag som sändes 1988 på Svt.

I SVTs Sveriges Magasin 1975 var Agneta Bolme och Sten Carlberg Drutten och Gena.

I SVTs Sveriges Magasin 1975 var Agneta Bolme och Sten Carlberg Drutten och Gena.

Foto: BO-AJE MELLIN/TT

De ryska dockfilmerna med Drutten och Gena visades först av John Blund i Sveriges Magasins föregångare Halvsju. Tv köpte in två dockor från den sovjetisk tv och skapade ett eget programformat.

Drutten är ett okänt djur och Gena är en krokodil som arbetar på zoo och vill bygga ett vänskapens hus för ensamma djur. Han möter Drutten, ett litet djur med dåligt självförtroende, av en art ingen har sett förut. Lilla rädda Drutten och tuffa krokodilen blir bästisar. De svenska rösterna gjordes av Agneta Bolme Börjefors och Sten Carlberg. I Sverige var Drutten en tjej men i det sovjetiska originalet är hon en pojke.

Misse och Moje

Misse och Moje.

Misse och Moje tog över efter Drutten och Gena.

Foto:LARS WIKLUND/TT

Misse och Moje var paret som tog över barnens gunst i Sveriges magasin på 70-talet. De två handdockorna, en brun katt och en vit hund, fanns bakom en dörr hos pianisten Egon Kjerrman.

Trots att de var hund och katt och inte alltid hade samma uppfattning blev de ett bästisteam. Evabritt Strandberg och Björn Clarin gjorde rösterna.

För att ha koll på de här tv-programmen måste du vara minst 50 år

Mamma Mu och Kråkan

Mamma Mu teckand.

Mamma Mu och Kråkan är varandras motsatser – men de trivs ihop och tillsammans är de starka.

Foto: SVT/TT

Mamma Mu och Kråkan har inte många likheter. Den spralliga och livsbejakande Mamma Mu träffar den allvarliga Kråkan, som inte är så säker på att han vill vara vän med någon som gillar att klättra, dansa och tramsa. Kråkan säger sen, akta och inte. Mu säger ja och nu.

Deras olikheter inspirerar och hjälper varandra och tillsammans blir de ett oslagbart team. Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists populära böcker blev med tiden tv, och finns bl a på SVT Play.

Några andra kända udda djurkompisar:

Tom & Jerry

Gråben & Hjulben

Klas Klättermus och hans vänner i Hackebackeskogen

Djuren i Fablernas värld

Bamse och hans vänner

Kalle Anka & Musse Pigg

Se också: Här är godissorterna vi minns från förr
1:09

Efter reklamen: Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

Träsktrollet Shrek och åsnan

Pelle Kanin och hans vänner…