Mordet i Förlösa: Tragedin som inspirerade tv-serien Mörkt hjärta

Ur tv-serien "Mörkt hjärta"

Gustav Lindh och Clara Christansson Drake i "psykologiska dramathrillern" Mörkt hjärta

Foto: Jesper Spanning

Det brutala mordet i Småländska Förlösa innehöll allt från ung kärlek till en infekterad släktfejd. Nu kommer tv-serien som inspirerats av tragedin.
– Jag blir ständigt påmind om det. Både på gott och ont, säger Therese Tang, som var mitt i händelsernas centrum.

Under augusti 2012 anmäldes 63-årige Göran Lundblad som försvunnen. Göran, en välbärgad lantbrukare med stora marker i Norra Förlösa utanför Kalmar, såg ut att ha lämnat hemmet på eget bevåg. Både pass, resväska och kläder saknades i alla fall. Men efter tio dagar anmäldes försvinnandet till polisen. Göran var inte typen som skulle åka iväg hux flux. Han hade varit på semester i Finland men Thailand, eller något liknande, var inte hans grej.

Försvinnandet rubricerades sedermera om till misstänkt dråp och stora ansträngningar gjordes för att hitta honom. Bland annat kopplades frivilligorganisationen Missing People in för att gå skallgång. Bland deltagarna fanns dåvarande operativa chefen i Kalmar Therese Tang. Man hittade Görans bil nära hans övernattningslägenhet i Kalmar men han förblev försvunnen.

Göran Lundblad försvann från hemmet i Förlösa 2012

Göran Lundberg försvann från hemmet i Norra Förlösa.

Foto: TT

Motivet: Kärlek och pengar

Sommaren 2014 tog det mystiska försvinnandet en ny vändning. Då kunde Kalmarpolisen berätta att två personer hemmahörande i Kalmar län anhållits misstänkta för mord. Polisen var, som det brukar heta, inledningsvis förtegna.

– Jag kan bara bekräfta att det handlar om en kvinna och en man i 25-årsåldern och att rubriceringen är mord, berättade Lina Isaksson Funke, kommunikatör på Kalmarpolisen för KvP .

I det skedet var det fortfarande inte känt om Göran hittats eller ej. Och utan en kropp kunde det bli en utmaning att bevisa att ett mord skett. Men senare samma sommar började polisen gräva på ett område i närheten av gården i Norra Förlösa. Först med grävskopa och sedan med spadar. Nu hittade man en kropp. Senare samma höst kunde åklagare Gunilla Öhlin kalla till presskonferens och berätta om åtalet.

Hon menade att de anhållna, ett sambopar, kunde bindas till mordet på den förmögne lantbrukaren. Göran Lundblad hade skjutits med en hagelbössa i sin egen säng i augusti 2012. Deras ursprungsplan var egentligen att köra över honom med en skogsbruksmaskin men de hade inte fixat att genomföra planen. Motivet, förklarade åklagaren, var det äldsta och mest klassiska man hade kunnat föreställa sig.

– Kärlek och pengar.

Två år efter försvinnandet hittades kvarlevorna i en grav på de egna ägorna.

Foto: TT

Stenbergapyromanen och bränderna som skakade Sverige

Pappan var emot förhållandet

Berättelsen som rullades upp under rättegången fick kvällstidningarnas krönikörer att greppa efter jämförelser som Shakespeare till exempel. På de åtalades bänk satt Göran Lundblads dotter Sara och hennes pojkvän Martin Törnblad. De hade vid det här laget fått ett barn tillsammans. Enligt beskrivningar hade Sara varit väldigt nära pappan i både hem och arbete. Det sas att där han fanns så fanns hon några steg bakom. Det var Sara som skulle förvalta ägorna och verksamheten vidare. Martin bodde på granngården och hans förhållande med Sara hade inte Görans välsignelse. Snarare tvärtom.

Han var i vägen för deras förhållande. I omgivningen var det väl känt att familjerna legat i luven på varandra sedan generationer. En gränsdragnings- eller marktvist från 50-talet som försurade relationen sedan dess. En allians genom giftermål fanns inte på kartan. Samtidigt hade det unga paret stora planer för framtiden. Planer som skulle kosta pengar. Och Göran Lundblads förmögenhet uppskattades till över 50 miljoner kronor. Pengar som han inte hade för avsikt att dela med sig till dotterns fästman.

Paret valde en brutal väg till pengarna, enligt åklagaren. När Göran Lundblads skjutits i sin egen säng begravde de hans kropp på de egna markerna. De gjorde en grundlig städning och sovrummet förvandlades till matrum med nya mattor och tapeter från Bauhaus. Sara undertecknade bolagshandlingar med faderns namn kort tid efter försvinnandet. Precis som att hon visste om att han inte skulle komma tillbaka. Och efter att polisen hittat kroppen så fanns det både hagel och ett vapen att matcha ammunitionen med. Men de nekade till mordet. Däremot hade Martin erkänt mordet i förtroende och pekat ut platsen där Göran var begravd. Inte för polisen men väl för Therese Tang som han kommit i kontakt med under Missing Peoples sök på gården. En kvinna som han fått förtroende för och blivit förtjust i.

Hennes vittnesmål spelade en avgörande roll i rättegången.

Therese Tang under rättegången om mordet i Förlösa

Therese Tang under rättegången om mordet i Förlösa..

Foto: TT

En insats som Leif GW Persson senare skulle lyfta till skyarna.

”Enda frisören i världen som löst ett spaningsmord”.

Hennes berättelse blev boken ”Hur man löser ett spaningsmord” skriven av kriminalreportern och författaren Joakim Palmkvist. ”…berättelsen om en kvinna som såg det alla andra missade.”

– Det var en väldigt omvälvande tid i mitt liv och boken var ett sätt att avsluta det kapitlet, säger Therese Tang idag.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Se också: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

"Jag tycker att rätt ska vara rätt"

Dramatiseringen Mörkt hjärta (Discovery +) vet hon inte så mycket om. Therese Tang har suttit i intervjuer med medlemmar av produktionen men det färdiga resultatet är hon lika spänd på som andra. Där spelar Aliette Opheim rollen som henne.

– Jag är väldigt nyfiken på premiären och att få se hur det har blivit.

Therese Tang har fortfarande kontakt med anhöriga i den drabbade familjen och bybor. Martin Törnblad har sökt kontakt med henne. Den kontakten upplever hon inte som lika positiv.

– Han har skickat hot från fängelset.

Hennes insats i att lösa mordet på Göran Lundblad har inte gått obemärkt förbi. Therese Tang är fortfarande civilist men berättar att hon håller på med en tre, fyra fall där familjer vill ha hjälp med att nysta upp liknande mysterium där polisen gått bet. Bland annat ett i Skåne.

– De familjerna har hört av sig till mig. De tycker inte polisen gör tillräckligt.

Vad gör dig lämpad för de uppdragen?

– Jag är inte polis så jag kan klampa in och ställa obekväma frågor. Många gånger folk svårt att tala med myndigheter. Det finns ju alltid nåt skit i alla familjer. Morbror Nisse som har begått ett inbrott eller nåt när han var ung till exempel. För mig kan de öppna upp och berätta om det ena eller andra.

Vad driver dig?

– Jag vet inte riktigt. Kanske ett onödigt stort rättspatos. Jag tycker att rätt ska vara rätt oavsett vad. Jag har en förmåga att få folk att öppna upp. Sen är jag ganska bra på att lägga pussel också.

Aliette Opheim i Mörkt hjärta

Aliette Opheim spelar "Tanja" i Mörkt hjärta.

Foto: Jesper Spanning

Dömdes till 18 års fängelse för mordet

Martin Törnblad hävdade från början att det funnits en tredje person i handlingen som avfyrat det dödande skottet. En skytt som han inte velat namnge. Men han medgav att han varit med och skaffat undan kroppen och städat undan bevis efteråt. Sara, berättade Martin, hade inget med mordet att göra.

Martin Törnblad dömd för mordet på Göran Lundblad

Martin Törnblad har hävdat att det finns en skytt som ännu inte namngivits.

Foto: TT

Så löstes dubbelmordet i Linköping - får inte använda metoden

2015 avkunnades domen i Göta Hovrätt. Sara Lundblad och Martin Törnblad dömdes till 18 års fängelse för att ha planerat och genomfört mordet på Göran.

Relationen mellan dem hade förändrats.

”tack för att du förstört mitt liv Martin! jag har inget att lämna till xx (barnets namn) nu! arvslös tack”, skriver Sara i ett meddelande till sin tidigare pojkvän i häktet.

I en intervju med Kvällsposten 2015 upprepar Sara att hon inte var i huset när hennes pappa sköts. Hon sov i pojkvännens hem. Det fanns ingen planering och det var inte hon som släppte in skytten. Sara hävdar vidare att det finns vittnen som kan fria henne. Vittnen som tiger. I podcasten Spår, några år senare, berättar Sara att hon varit nedtryckt, både fysiskt och psykiskt, av Martin. Men öppnar också upp för att Martins version om en annan skytt kan stämma. Men vem som tryckt av vet hon inte.

Sara Lundblad dömdes till 18 års fängelse

Sara Lundblad avtjänar sitt straff i Ystad.

Foto: TT

Tiden i fängelse har kantats av nya motgångar. Martin Törnblad har blivit svårt misshandlad av medfångar efter att ha blivit utpekad som ”golare”. Sara Lundblad har funnit en ny kärlek i tidigare medfången Natalia Pshenkina. Sara Lundblad har ansökt om permission för att få besöka Hinseberg och gifta sig med Natalia Pshenkina där. En ansökan som Kriminalvården avslog. Sara Lundblad vände sig då till Justitiekanslern (JK) eftersom hon ansåg att avslaget strider mot Europakonventionen och krävde 75 000 kronor i skadestånd. Ett krav som JK dock finner ogrundat.

Mörkt hjärta (Regi: Gustav Möller , Manus: Oskar Söderlund) sänds i discovery+ och Kanal 5 i februari 2022