Artikeln innehåller reklamlänkar

Ny säsong av seniorsurfarna 2021 – här är deltagarna!

Johan Rabaeus, Carl-Jan Granqvist, Arja Saijomaa och Siw Malmkvist i Seniorsurfarna.

Foto: UR

Ny ska ytterligare ett gäng ”seniorer” få lära sig mer om det digitala livet i programmet Seniorsurfarna på SVT. Här år deltagarna under 2021!

Förra säsongen, där varje program sågs av i genomsnitt över 600 000 tittare, fick vi träffa Claes Malmberg, Björn Hellberg, Marianne Mörck och Ewa Fröling som drillades in i den digitala världen. Nu är det dags för nästa gäng!

Digital delaktighet har blivit allt viktigare eftersom tekniken kan hjälpa till att bryta ofrivillig ensamhet och isolering. Idag finns möjligheter att göra ärenden, roa sig och kommunicera med nära och kära på nätet. Men många äldre upplever att det är för mycket att sätta sig in i och svårt att hänga med.

Årets sex avsnitt kommer att fokusera extra mycket på källkritik, säkerhet på nätet och de mängder av tekniska hjälpmedel som finns att tillgå nuförtiden.

Se också: 10 digitala fraser du borde känna till

1:12

Efter reklamen: 10 digitala fraser du borde känna till

(1:12)

Slå på ljud

Deltagare i Seniorsurfarna 2021

Siw Malmkvist

Siw Malmkvist, 84 år, är sångerska, skådespelerska och artist född 1936. Siw, som växte upp i Landskrona, fick sin genombrott med schlagerlåten Augustin. Sedan 1971 är hon gift med Fredrik Ohlsson.

I den nya omgången utmanas deltagarna av programledaren Kattis Ahlström att prova nya saker. Bland annat får Arja Saijonmaa pröva att tala finska med den virtuella assistenten ”Siri.”

– Hon pratade med henne som om det var en riktig person. Oj, vad vi skrattade, säger Siw Malmkvist i ett pressmeddelande.

Under presskonferensen har hon sedan inte uppfattat att hon sänds live.

– Åh, herregud, det är ju så många på internet!

Arja Saijomaa

Arja Saijomaa, 76 år, är sångerska och skådespelerska född 1944. Utöver schlager- och Eurovisionframträdanden har hon varit FN-ambassadör vid UNHCR, skrivit boken Sauna om den finska bastutraditionen, kandiderat i finländska riksdagsval och EU-val för Svenska folkpartiet.

– Jag litar inte på det digitala, säger Arja i ett av programmen. Du måste uppgradera, alltid är något fel och man hotas av det där molnet.

Men det går bättre och bättre för Arja under programmets gång…

Liten guide till källkritik på nätet – vad kan man lita på?

Carl-Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist, 74 år, är krögare, vinkännare, TV-profil och adjungerad professor i matkonst, född 1946.

– Lättsamt och med humor kan man lära sig att hantera digitala medel. Det bästa jag själv lärde mig var att skicka videofilmer till familjen och tala in meddelanden istället för att skriva, säger Carl Jan Grankvist.

– Jag förstår inte heller hur det där molnet funkar och som dyslektiker har jag nästan aldrig googlat…

Johan Rabaeus

Johan Rabaeus, 73 år, är skådespelare, född 1947, som medverkat i en mängd tv-produktioner, filmer och teateruppsättningar.

Johan Rabaeus beskrivs som enormt charmig under inspelningarna men sägs ha lite dåligt tålamod och verkar skeptisk till det mesta kring det digitala. Men kanske han ändrat sig efter säsongens slut…?

Coronarestriktioner under inspelningarna

På grund av coronapandemin när programmet spelades in i september fick alla hålla mycket avstånd under inspelningarna och endast en person med handskar, munskydd och handsprit fick närma sig deltagarna, för att kunna hjälpa dem med telefonerna.

Programledare i Seniorsurfarna

Liksom förra året är det Kattis Ahlström som leder programmet och årets seniorer. Hon har även en ”Seniorsurfarskola” på Youtube.

Kattis Ahlströms fina minne med Michael Nyqvist

Seniorsurfarna säsong 2 har premiär den 9 februari kl 21.00 på SVT. Alla avsnitt finns både på SVT Play och UR Play från den 9 februari.

Vill du också prova på mer inom det digitala?

Här kan du lära dig mer om näthandel, Facebook, sociala medier och appar

Information om hur du hanterar din vardagsekonomi hittar du i boken Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

I boken får du lära dig alltifrån hur du steg-för-steg kommer igång med ditt Mobila BankID, hur du betalar räkningar och skaffar e-faktura, till hur du avgör om en e-handel är värd att lita på eller ej. Du får också lära dig att känna igen bluffakturor och att identifiera olika sorters lurendrejare på nätet. I boken finns även handfasta tips för en bättre ekonomi av experten som också varnar för områden där du ska vara lite extra försiktig.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (länk till Adlibris)