Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är kändisarna som ska bli digitala i Seniorsurfarna

06 feb, 2020 
Minna Wallén-Widung
Claes Malmberg, Björn Hellberg, Marianne Mörck, Ewa Fröling och Kattis Ahlström under inspelningarna av Seniorsurfarna.
Claes Malmberg, Björn Hellberg, Marianne Mörck och Ewa Fröling tillsammans med programledaren Kattis Ahlström. Foto: Malin Göransson/UR
Vad har Marianne Mörck, Claes Malmberg, Ewa Fröling och Björn Hellberg gemensamt? Förutom att de är folkkära tv-personligheter lever de också i ett digitalt utanförskap, precis som tusentals andra svenskar.
I nya tv-serien Seniorsurfarna ska de lära sig allt från att swisha till att ha ett videosamtal med barnbarnen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ungefär en halv miljon svenskar beräknas leva i ett så kallat digitalt utanförskap, enligt en undersökning om svenskarnas internetvanor. Det innebär att de till exempel saknar ett mobilt bank-id, att de inte finns på sociala medier eller att de inte kan mejla en myndighet.

Många av de som lever i det digitala utanförskapet är äldre som inte alls upplever att den tekniska utvecklingen har förenklat deras tillvaro, utan snarare försvårat den. Nu satsar Utbildningsradion, UR, på att lyfta de digitala utmaningarna och har samlat en grupp kända svenskar som ska utbildas i allt från att ha videosamtal med barnbarnen till att betala räkningar med mobilen.

Marianne Mörck i Seniorsurfarna

Den nya serien har fått namnet Seniorsurfarna och kändisarna som ska drillas in i den digitala världen är skådespelarna Marianne Mörck, 70, Ewa Fröling, 67, och Claes Malmberg, 58, samt journalisten och mångårige På spåret-domaren Björn Hellberg, 75. Under en veckas träningsläger ska de fyra noviserna utveckla sina digitala kunskaper och, enligt pressmeddelandet, gå från "fullständiga digitala oskulder till fullfjädrade nät-virtuoser".

Annons

Eller nästan, i alla fall. I serien ska Claes Malmberg bland annat lära sig hur Siri i hans iPhone fungerar egentligen.

– Hej Siri! Har du sökt färdigt, frågar Claes Malmberg med hög röst i ett av avsnitten.

– Du gapar så att det går in hos henne här, ropar Marianne Mörck som står med sin mobil längre bort i trädgården utanför huset där de bor under inspelningarna.

Se också: 6 saker du inte visste om Marianne Mörck

6 saker du kanske inte visste om Marianne MörckBrand logo
6 saker du kanske inte visste om Marianne Mörck

Hon är programledare för Seniorsurfarna

Programledare för Seniorsurfarna är Kattis Ahlström. Det är hon som ska guida deltagarna i hur tekniken fungerar och lära dem att bli mer digitala i sin vardag.

Kattis Ahlström, Marianne Mörck och Ewa Fröling i Seniorsurfarna
Kattis Ahlström, Marianne Mörck och Ewa Fröling i Seniorsurfarna. Foto: Malin Göransson/UR

På sitt Instagramkonto har Kattis Ahlström tidigare lagt upp bilder från inspelningarna, som ägde rum i september förra året. Om man ska tro hennes inlägg hade hon väldigt roligt tillsammans med kvartetten under den vecka de tillbringade tillsammans framför kamerorna.

Annons

"Går visserligen mot en helg plågad av halsfluss från helvetet men väl uppvägt av en veckas samvaro med 4 av landets coolaste roligaste människor som jag tvingat ta det stora steget från vara analoga till att bli digitala medborgare", skriver hon bland annat.

Då har Seniorsurfarna premiär

Seniorsurfarna har premiär den 20 februari klockan 21.00 i SVT1. Den 13 februari publiceras också Seniorsurfarskolan på UR Play. Det är tolv kortare klipp där Kattis Ahlström tillsammans med deltagarna demonstrerar hur man kan lösa olika digitala utmaningar. Bland annat går de igenom hur betalningstjänsten Swish fungerar och hur man skaffar en mejladress.

Seniorsurfarskolan ska också kunna användas som material i exempelvis en studiecirkel, enligt UR.

Annons