Per Andersson håller låda i Stjärnorna på slottet – får alla att gapskratta

Till vänster, Malin Karlsson och Per Andersson, till höger Per Andersson inför Stjärnorna på slottet.

Foto: Till vänster, skärmbild SVT, till höger, Janne Danielsson/SVT

"Livet kan vara för jäkligt, men vi måste ge det en motvikt". Det säger komikern och skådespelaren Per Andersson som avslutar årets säsong av Stjärnorna på slottet. Och han börjar avsnittet med sitt första tydliga minne: När han höll på att drunkna som 3-åring.

Årets säsong av Stjärnorna på slottet avslutas i högsta växeln. Pauserna är få och överraskningsmomenten är många.

Anledningen är enkel. Per Andersson sitter i förarsätet – det är hans dag.

Under tre sittningar vid bordet på Bäckaskog slott, berättar Per om sitt liv och han gör det med sin patenterade energi. De lyssnande är gästerna som redan haft sina dagar. Artisten Carola Häggkvist, författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson och skådespelaren Grynet Molvig.

Se också: 5 snabba med Per Andersson

1:08

Efter reklamen: 5 snabba med Per Andersson om livet som komiker

(1:08)

Per Andersson börjar med sitt allra första minne.

Han är tre år gammal och har slitit av sin flytväst. Platsen är Göteborgs skärgård. Han faller i vattnet och hamnar mellan två båtar.

– Mitt första minne är att jag ska dö.

Hans pappa dök efter honom. Räddade sin son. Sedan dess har Per haft en tydlig målbild i livet. Att leva sitt liv som att varje dag vore den sista.

– Kanske är det därför jag blev komiker. För att jag vet att allting kan ta slut närsomhelst.

Grynet Molvig: Tänker att jag var en dålig mamma till min son

Detta är Per Andersson

Komikern och skådespelaren Per Andersson föddes den 17 november 1976 i Mölndal. Han växte upp i ett höghus-område i samma stadsdel. Där träffade han sin bästa vän som gick under smeknamnet "Huvet". De älskade att klä ut sig. Gärna till karaktärer i Robin Hood.

– Jag gillade att klä ut mig till Marion, säger Per Andersson under kvällens första sittning i Stjärnorna på slottet.

Han berättar om släktmiddagar som närmst kan beskrivas som högljudda, burleska föreställningar. Per minns en kväll när morfadern skulle gå hem.

– Han byter hatt i hallen och blir olika karaktärer. Vi skrattade så att vi skrek. Jag kände bara "detta får inte ta slut".

Startar teatergrupp

Tio år gammal startade han en teatergrupp med sina närmsta vänner. De sätter upp kabaréer i tvättstugan. Tog inträde. Konceptet växer och de säljer ut skolan aula.

Han går vidare med spex och revyer och det blir allt mer tydligt att Per Andersson har en framtid inom humorns värld.

Marika Carlsson om Stjärnorna på slottet: ”Jag är bara rolig tre minuter om dagen”

Galenskaparna utlyser en tävling där man kan vinna "Årets kliv". Då hade han bildat humorgruppen Humoristerna med sina vänner. Tillsammans vaskade de fram sina bästa sketcher och ställde upp i tävlingen.

– Vi brände allt vi hade. Claes Eriksson (komiker och regissör, reds. anm.) kom in och berättade att vinnaren blir Humoristerna.

Priset blev att få lov att sätta upp en handfull föreställningar på Lorensbergsteatern.

Per Anderssons träffar sin fru

Det är också inom revyns värld som han träffade kärleken Malin Karlsson. Det var i slutet av 1990-talet och de hade sett varandra i olika föreställningar. De möts sedan på en fest i Göteborg.

Malin Karlsson och Per Andersson.

Foto: Skärmbild SVT

– Det säger inte klick, det är mer än vulkan som exploderar, säger Per i Stjärnorna på slottet.

I dag har paret två barn, Ture och Tage. De bor i Täby, norr om Stockholm.

Går vidare med Grotesco

Per startar humorgruppen med Grotesco med bland annat Henrik Dorsin. Första säsongen sänds 2008 i SVT. Någon succé blev det inte i början.

– En chef på SVT frågade om vi hade rökt på, säger Per Andersson.

Under 2000-talet har Per Andersson varit med i rad revyer, tv-serier och filmer. Så verkar det fortsätta framöver. I Stjärnorna på slottet säger att han är uppbokad med uppdrag de närmsta tre, fyra åren.

Per klickar med Tareq Taylor

Tillbaka till Per Anderssons dag i Stjärnorna på slottet.

Maten i programmet görs av tv-kocken, kokboksförfattaren och krögaren Tareq Taylor. Under programmet är Per Andersson ute i köket för att ser hur det går vid grytorna. De två männen har ett riktigt varmt samtal och båda uttrycker stor entusiasm för varandra.

Tareq Taylors liv med nya kärleken – tar steget!

– Du är så bjussig, det är så mysigt, säger Tareq först till Per och fördjupar sedan sitt resonemang direkt till kameran.

– Han är så jäkla skön ju. Underbar. Jag vill bara ha Per med mig hela tiden. Stoppa med honom i fickan och plocka upp honom.

Själv säger Per så här om Tareq:

– Tareq är underbar. Jag tänker att vi kan gå på dej...jag håller gärna kontakten med honom. Gud nej, det här får du ta bort inser jag. Men han är för jädra go.

Komikern Per Andersson och tv-kocken Tareq Taylor

Foto: Skärmbild/SVT

Stjärnorna imponeras över Per

Även de andra gästerna imponeras av Per Anderssons värdskap under dagen. Inte minst för att han skrivit personliga snapsvisor till allihopa.

– Det visar på pers oerhörda kreativitet och hur duktig han är på ord, säger Marika Karlsson.

Grynet Molvig stämmer in:

– Hans gränslösa lekfullhet kan jag känna igen hos både Tage och Povel, säger hon och syftar till legendarerna Tage Danielsson och Povel Ramel.

David Lagercrantz stämmer in och säger att Per Andersson har en "blixtrande komikerintelligens".

– Hasse och Tage, Povel Ramel...Det är klart att vi kommer säga samma sak om Per Andersson. Och vi kan säga säga att "vi var där".

Då sänds Stjärnorna på slottet med Per Andersson

Klockan 20 på SVT1 lördagen den 29 januari sänds sista avsnittet med Stjärnorna på slottet. Det går även att se på SVT Play från och med samma datum.

Se också: 5 snabba med Marika Carlsson om livet som komiker

0:54

Efter reklamen: 5 snabba med Marika Carlsson om livet som komiker

(0:54)