Pernilla Wahlgren dödshotades inför Melodifestivalen

Pernilla Wahlgren på pressträff inför SVT-serien Stjärnorna på slottet.
Fem gånger har Pernilla Wahlgren tävlat i Melodifestivalen, med varierat resultat. Men 1991 års tävling har etsat sig fast i minnet, på grund av andra orsaker än musiken. Nu berättar Pernilla Wahlgren för första gången om det hot hon utsattes för i samband med tävlingen.
– Jag tror att jag blev så illa berörd av det här hotet att jag kände att det här är inget jag vill prata om, säger hon i programmet.

När det har blivit dags för Pernilla Wahlgrens program i Stjärnorna på slottet i SVT, blir det en dag full av lekar och galna upptåg. När hon berättar om sin långa och framgångsrika karriär, är det svårt att inte bli imponerad av allt hon hunnit med – musikaler, folkparksturnéer, skivsläpp, blogg, podcast, egen realityserie och egna shower.

Men framgångssagan har också sina mörka sidor.

Carola Häggkvist och Pernilla Wahlgren inför Melodifestivalen 1991.

Carola Häggkvist och Pernilla Wahlgren tävlade mot varandra i Melodifestivalen 1991. Foto: Roger Tillberg/TT

I programmet berättar Pernilla Wahlgren för första gången om det dödshot hon utsattes för i samband med Melodifestivalen 1991. Det var då andra gången hon skulle medverka i tävlingen, och hon skulle framföra en nyskriven låt av Lena Philipsson – Tvillingsjäl.

Visste du detta om Pernilla Wahlgren?

Hotet kommer till Sveriges radio

Strax innan det är dags för tävlingen, får Pernilla Wahlgren ett samtal från Sveriges radio. Personen i andra ändan säger att programledaren Ulf Elfving har fått ett brev till sitt program Efter tre, med ett hot som är riktat direkt mot Pernilla Wahlgren.

Pernilla Wahlgren och Lena Philipsson inför Melodifestivalen 1991.

Pernilla Wahlgren tillsammans med Lena Philipsson som skrivit hennes låt Tvillingsjäl. Foto: Roger Tillberg/TT

– Det var som man har sett på film, ihopklippta bokstäver. Och så stod det "Du har knullat svartskallar länge nog, du skämmer ut den svenske mannen. Sjunger du i Melodifestivalen skjuter vi dig i direktsändning". Och så underskrivet av någon rasistisk organisation, säger hon i programmet.

Det är uppenbart ett känsligt ämne för henne att prata om.

– Åh gud, jag har aldrig pratat om det här, säger hon samtidigt som hon får svårt att hålla tillbaka tårarna.

Därför har Pernilla Wahlgren aldrig pratat om hotet

Så blir den nya säsongen av ”Wahlgrens värld”

Varför brevet skickats till just Ulf Elfving vet hon inte, men Pernilla Wahlgren tror att det är för att personen bakom brevet vill nå ut med sitt budskap. Brevet rev hon sönder på en gång, men budskapet satte djupa spår i henne.

Det här är första gången hon överhuvudtaget har pratat om händelsen.

– Jag tror att jag blev så illa berörd av det här hotet att jag kände att det här är inget jag vill prata om. Och jag har inte pratat om det heller.

Påverkade hennes framträdande

De övriga i Stjärnorna på slottet – Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius, Måns Möller och Björn Kjellman – blir tagna av det Pernilla Wahlgren berättar och att hon dessutom saknade uppbackning och någon som stöttade henne under tävlingen.

Pernilla Wahlgren, Björn Kjellgren, Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius och Måns Möller i Stjärnorna på slottet.

Pernilla Wahlgren tillsammans med Björn Kjellgren, Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius och Måns Möller i Stjärnorna på slottet. Foto: Janne Danielsson/SVT

– Man önskar att hon hade fler runt omkring sig som sa "behöver du inte hjälp?". För hon kommer aldrig att be om det själv, säger Måns Möller i programmet.

Pernilla Wahlgren deltog trots allt i Melodifestivalen, men hotet påverkade hennes framträdande. Nervositeten tog över och all glädje i att stå på scenen var som bortblåst, berättar hon i programmet. Hon slutade till sist på en sjätteplats och vann gjorde Carola Häggkvist med Fångad av en stormvind.

Stjärnorna på slottet sänds lördagen den 25 januari 2020 klockan 20.00 i SVT1.