Programledaren Mauri Hermundsson: "Matlagning och lego är inte min grej …"

Färgstarke Mauri Hermundsson står i grå, "betongig" gatumiljö och slår ut med händerna.

Foto: Peter Ericsson

I Aftonbladets Youtubekanal Uppdrag: Mat har Mauri Hermundsson lyckats locka till sig stora stjärnor och profiler. Numera är Mauri även en populär och alltmer igenkänd programledare på TV4.
– Det handlar nog mer om att folk inte kan missa mig, två meter lång och rödhårig, skrattar han.

För fyra år sedan var det inte så många som visste vem Mauri Hermundsson är – i dag leder han en av Sveriges mest populära Youtube-kanaler Uppdrag: Mat, driver podcasten Topp 1 i Sverige och är programledare för Lego Masters Sverige på TV4.

Dessutom har Mauri under sommaren åkt land och rike runt för att spela in ett nytt program åt TV4 – där han möter människor som varit väldigt stora under en viss period, för att sedan försvinna. Vad sysslar de med i dag, är frågan.

– Jag gillar verkligen det jag gör, även om jag är rätt dålig på att njuta. I stället har jag mer tänkt att nu när det har gått så bra kommer det säkert att gå åt helvete snart och att folk ska tröttna på mig, skrattar han. Ingenting varar ju för evigt. Det är min naturliga inställning som driver mig framåt.

Programledaren Mauri Hermundsson, lutad mot en husvägg.

Många känner honom även som Mustiga Mauri.

Foto: Peter Ericsson

Något som är lite märkligt är att Mauri leder två program om ämnen som han egentligen är totalt ointresserad av och ärligt talat inget vidare på för egen del …

– Jag är värdelös på att laga mat och har väl gjort några enstaka rätter de senaste åren, går mycket hellre ut och äter. Och det är precis likadant när det gäller lego, det har jag i princip aldrig byggt och är heller inget som lockar mig, skrattar han.

Det här är Mauri

Namn: Mauri Hermundsson.
Född: 30 oktober 1995 i Järna.
Familj: Mamma, pappa, storasyster, storebror och lillebror.
Bor: I en lägenhet i centrala Stockholm.
Intressen: Film, tv, träning (styrketräning), umgås med vänner.
Aktuell: Som programledare för Youtubekanalen Uppdrag: Mat som ges ut via Aftonbladet, podcasten Topp 1 i Sverige – där han möter och intervjuar Sveriges bästa inom olika områden. Leder Lego Masters Sverige, vars tredje säsong har premiär den 20 augusti på TV4.

Men Mauri menar att det egentligen inte spelar någon roll. Det är ändå mötet med människor som brinner för det de gör, som får honom att tända till.

Det är alltid lika häftigt och fängslande att träffa människor med en stark passion för något

Mauri Hermundsson med domaren Magnus Göransson i Lego Masters Sverige. De omgivna av lådor med legobitar, sorterade i olika färger.

I Lego Masters Sverige har Mauri domaren Magnus Göransson vid sin sida.

Foto: Jakob Dahlström

– Det är alltid lika häftigt och fängslande att träffa människor med en stark passion för något – oavsett om det handlar om att laga mat eller bygga lego. När det gäller Uppdrag: Mat har jag fått uppleva en massa fantastiska saker som jag troligtvis aldrig kommer att glömma. Det häftigaste jag var nog att få besöka den svenska ubåtsflottiljen och tillbringa ett dygn på 100 meters djup, där jag åt och sov med dem.

Ed Sheeran och Leif GW Persson

Extra minnesvärt var också då han lyckades få med självaste Ed Sheeran i sitt matprogram. Den engelske sångaren är ju en av världens populäraste artister i dag.

– Det var knappt jag trodde att det var sant. Ed fick testa svensk husmanskost, som han tyckte var väldigt gott. Dessutom var han otroligt ödmjuk och trevlig.

Mauri Hermundsson i gatumiljö med en massa street food.

Matprofil i all ära … Mauri medger att han är ”värdelös på att laga mat” och hellre äter ute.

Foto: Magnus Sandberg/TT

Bland gästerna i programmet hittills märks också bland annat svenska artiststjärnan Zara Larsson, kocken Tareq Taylor, Leif GW Persson och Bianca Ingrosso.

Kändisarna svenska folket helst har som resesällskap

– Alla har sina historier och är roliga att prata med. Men det som sticker ut allra mest är nog de olika, ganska udda teman vi haft. Som exempelvis då vi bjöd hemlösa på deras gamla favoriträtter, när jag levde en dag som en svensk pilot eller när vi lät Sveriges starkaste man och en sexåring byta kost för en dag.

Testade rollen – och det gick uselt i början

Allt började när Mauri arbetade på Aftonbladet som producent för korta klipp med recept avsedda för att publiceras på sociala medier. Då kläckte han idén att utveckla konceptet och göra ett mer utförligt program i tv-format.

– Först hade vi tänkt en annan person som programledare, men det fungerade inte tidsmässigt och därför testade jag rollen. Jag hade bara varit bakom kameran tidigare och måste erkänna att det gick uselt i början. Det var så illa att min fotografkollega Filip Meneses skakade på huvudet och tänkte att detta är bara att lägga ned, haha.

Se också: Tareq Taylor om tårar, romantik och oätlig mat

4:23

Efter reklamen: Tareq Taylor om tårar, romantik och oätlig mat

(4:23)

Slå på ljud

Men efter några avsnitt tog det sig mer och mer. Och i dag har Uppdrag: Mat runt 600 000 prenumeranter – samt totalt över 100 000 miljoner visningar på de över 50 videorna, som finns på Youtube.

– Vi gör ett program i månaden på cirka en halvtimme och varje brukar ligga mellan 1 och 1,5 miljoner visningar, berättar Mauri. Rätt sjuka siffror egentligen, så det är klart att man är stolt över det.

Färgstarke Mauri Hermundsson, med dubbla skjortor som matchar det röda håret, står lutad mot en rå husvägg.

Foto: Peter Ericsson

Mustiga Mauri – men Victor hos tandläkaren

Han har gjort sig känd som ”Mustiga Mauri” – men döptes egentligen till Victor.

Redan som sjuåring lyckades jag faktiskt på något sätt att övertala mina föräldrar att byta namn

– Redan som sjuåring lyckades jag faktiskt på något sätt att övertala mina föräldrar att byta namn. Detta efter en fem år äldre granne i byn Järna, där jag växte upp. Vi spelade fotboll på kvällarna och han var väldigt bra. Dessutom var han en häftig och cool person och jag gillade verkligen hans namn. Mamma och pappa var kanske inte så överförtjusta i just Mauri, men gick med på det till slut (skratt).

– Men på något sätt blev det ändå fel när de anmälde namnbytet på Skatteverket. För där står fortfarande att Victor är mitt förnamn och Mauri ett mellannamn. När jag går till tandläkaren ropar de upp ”Victor” och först reagerar jag inte, innan jag inser att det är jag, haha. Jag har ju hetat Mauri i snart 20 år …

”Mustiga Mauri”, har han kallat sig för på Instagram sedan flera år tillbaka – och det har hängt med.

– Jag tyckte att ordet ”mustiga” lät roligt ihop med Mauri och det har ju lite schwung. Men på senare tid har jag insett hur vidrigt det framstår. Ungefär som att jag har lanserat det med mig själv när jag började med Youtube. Men så är inte fallet, haha. Det är snarare att folk kallar mig så och därför har det fått följa med.

Starkt kontrollbehov drabbar kollegor

Humor och ironi är inget som det råder brist på hos honom. Men själv menar Mauri att det garanterat ändå inte alltid är så lätt för kollegorna att samarbeta med honom.

Kändisarna med udda intressen

– Nej, jag har ett sådant starkt kontrollbehov att det går ut över andra. När jag kommit på idéen och har en vision över hur innehållet i ett program ska vara är jag väldigt envis och vill inte tumma på något. Både vid inspelning och klippning. Jag har svårt att släppa något.

Mauri säger att han inte upplever sig vara så privat.

– Men om fem år kanske jag förstår hur fel jag hade, att jag är likadan där också, säger han med ett skratt.

Mauri om kändisskapet och folk som pekar

Något som är säkert är i alla fall att han knappt kan stänga ytterdörren hemma och ge sig ut innan någon känner igen honom. Många plockar fram sina mobiltelefoner och vill ta bilder på honom eller bara prata lite.

Mauri Hermundsson sticker ut med sina två meter.

Numera får Mauri räkna med att bli igenkänd på gatan. Så sticker han ju dessutom ut lite med sin längd, påpekar han.

Foto: Peter Ericsson

– Men det kan ju också vara så att jag är väldigt svår att missa. Är man två meter lång och rödhårig får man räkna med att bli igenkänd, haha.

Då vet jag inte riktigt hur jag ska reagera. Ska jag hälsa på dem eller bara gå vidare?

Oftast har han inget emot uppmärksamheten, frånsett vissa situationer …

– Det händer då och då att folk pekar på mig och säger något i stil med ”Där är Mauri” – trots att de bara är några meter ifrån och jag hör allting. Ungefär som att de står och pratar om ett får (skratt). Då vet jag inte riktigt hur jag ska reagera. Ska jag hälsa på dem eller bara gå vidare?

Gärna sovmorgon och tio timmar i soffan

Frånsett på Youtubekanalen och podcasten Topp 1 i Sverige kommer Mauri alltså att vara dubbelt aktuell på TV4. Först som programledare för den tredje säsongen av Lego Masters Sverige och sedan leda ett helt nya programkoncept – som i skrivande stund ännu inte fått något namn.

– Jag är kreativ och gillar när det är fullt upp på jobbet. Men hemma är jag helt tvärtom. Jag älskar att slappa när jag är ledig. Min drömdag är att ta sovmorgon till halv nio-nio, träna styrketräning på gymmet och sedan sitta tio timmar i soffan – följt av några öl på krogen med vänner, ler Mauri Hermundsson.

8 snabba frågor till Mauri Hermundsson

Hur ofta googlar du dig själv?
– Haha, det gör jag säkert varannan vecka eftersom jag vill läsa och titta på saker som skrivs och sägs om mig.

Vilken är din värsta fobi?
– Att råka ut för någon farlig sjukdom, jag är hypokondriker.

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – vart skulle du då åka?
– Då skulle jag vilja vara med om högertrafikomläggningen den 3 september 1967. Den vore spännande att få uppleva.

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?
– Jag är egentligen lite feg när det gäller att testa nya rätter. Men har faktiskt provat olika typer av insekter, som exempelvis skalbaggar. De var friterade och smakade helt okej, men bara vetskapen av vad jag stoppade i munnen gjorde mig ändå äcklad, haha.

Hur många parkerings- och fortkörningsböter har du fått genom åren?
– Inga, av den enkla anledningen att jag inte har något körkort.

Om du var tvungen att delta i en dokusåpa – vilken skulle du då välja?
– Oj, det blir inte lätt. Jag räknar hellre upp dem som jag inte vill vara med i, låt se – Robinson, Farmen, Big brother, Över Atlanten, Paradise hotel … (skratt).

Vad skulle du ha jobbat med om du inte gör det du sysslar med nu?
– Hm  …  kanske filmregissör eller på ett hunddagis.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?
– Jag är ganska bra på kortspelet Plump. Men också brädspelet Med andra ord. Det får bli något av dessa.