Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Rogers artros tvingade honom sälja livsverket

14 mar, 2018 
Helena Sjögren
Rogers bror dog och han själv drabbades av artros – då var han tvungen att sälja livsverket.
Roger är bara 47 år gammal när han fick diagnosen svår artros. På grund av sjukdomen tvingas han sälja sin släktgård, skriva in sig på arbetsförmedlingen och dessutom leva med den ständiga värken. "Vad skulle min pappa och min bror säga där uppe i himlen", säger Roger i När livet vänder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I veckans avsnitt av SVT-serien När livet vänder åker Anja Kontor till Öland för att träffa Roger.

Roger växte upp på gården som hans farfar en gång byggde. Gården hade sedan gått i arv till Rogers far och därefter tog Roger och hans storebror Anders över verksamheten.

Redan vid 22 års ålder förstod Roger att värken han allt oftare upplevde var artros. I samma veva gick hans storebror bort efter en stroke.

– Jag vet så väl sista gången jag såg honom. Vi delade på ladgårdspassen och han kom bort med bilen och sa att han inte mådde så bra. Jag har den bilden kvar när han åker iväg över gårdsplanen med bilen. Det var sista gången jag såg honom när han fortfarande var frisk, säger Roger i programmet.

Samma natt blev brodern inlagd på sjukhus där han senare dör.

Roger vid broderns grav.
Foto: SVT

Gifter sig och får två barn

Efter broderns bortgång får Roger mycket hjälp av sin pappa. Han anställer även en djurskötaren Annika för att orka driva vidare gården.

Annons

Tack vare Annika släpper han tankarna på att lägga ner arbetet med gården och fortsätta.

– Hon såg att jag var ledsen, men att jag hade rätt att vara det. Jag fick möjligheten att vara ledsen. Ur det tunga, jobbiga fanns det något nytt att glädjas åt. Något nytt att vara stolt över. Det blev kärlek av det, säger Roger i programmet.

Annika och Robert på bröllopsdagen.
Foto: SVT

De gifter sig och får två söner. Roger försöker ta med pojkarna i arbetet på gården så mycket han kan. De får vara med i traktorn, även om det inte dröjer en lång stund innan ögonlocken blir så pass tunga att de somnar.

Men med åren blir också Rogers artros värre. Ibland är värken nästan outhärdlig, ändå biter han ihop. Kor måste få sin omvårdnad och åkrar ska plöjas. Livet på gården måste fortsätta.

Annons

Diagnosen svår artros

När hösten kommer är han helt utslagen. Det kan ta honom en kvart bara att kliva upp ur sängen. Han beskriver hur han vände sig på magen och sedan kasade sig ner över sängkanten för att få ner fötter och knän på golvet.

– Sedan står du där i något mellanläge och försöker ta sats för att skjuta dig upp. Tårarna rinner på en av värken, men också för att man är så ömklig. Fan jag måste ut. Jag har djuren att sköta. Man känner att det inte går och när den känslan kommer känner man sig så liten. Man var rädd för konsekvenserna med djur och gården. Jag började inse att det inte riktigt gick vägen, säger Roger.

Roger i tårar i När livet vänder.
Foto: SVT

När han var 47 år gammal fick han diagnosen svår artros.

Hans föräldrar har gått ur tiden, brodern är sedan länge borta och kvar blir Roger med en släktgård han inte längre kan driva på grund av sjukdomen. Efter många funderingar tvingas han fatta beslutat att sälja släktens livsverk och skiljas från djuren. Från att ha varit bonde under hela sitt liv tvingades han att skriva in sig på arbetsförmedlingen.

Annons

– Vad skulle min pappa och min bror säga där uppe i himlen. Och mina barn som en dag skulle ärva gården. Det var ju mitt älskade barndomshem och både jag och min bror hade drivit gården som vår farfar hade byggt med sina egna händer. Och korna var ju mina goaste vänner, säger Roger till Anja Kontor.

Roger och korna på gården.
Foto: SVT

Under försäljningen får Roger ändå en känsla av att han har brodern Anders stöd. De hittar en köpare som vill behålla gården som den var. Från sitt hus, precis intill barndomshemmet, kan han se korna från fönstret.

– Nu kan jag med någon slags gott samvete känna att jag gjorde rätt.

När livet vänder i SVT sänds i SVT2 kl 20.00 den 14 mars

Läs också:

Leif GW Perssons känga till SVT – därför går han över till TV4

TV-doktorns 6 bästa råd mot artros

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons