Rolling Stones-byxorna gav jackpot i Antikrundan

Den unge konsertbesökaren lyckades få Rolling Stones att signera ett par vita jeans 1965. Enligt Antikrundan har värdet stigit väsentligt sedan dess. ”Han kan få mellan 40 000 och 50 000 kronor för dem”, säger experten Torgny Schunnesson i programmet.

Det är ett stycke rockhistoria som värderas när Antikrundan i SVT besöker Sofiero utanför Helsingborg. Torgny Schunnesson, som är programmets expert på bland annat autografer, får ett par vita jeans på sitt bord. Jeans med en spännande historia.

Gömde sig mellan stolsraderna

Det är en kvinna som tagit med sig jeansen. Hon berättar att de är hennes mans och att han haft dem i sin ägo sedan 60-talet. Det speciella med paret är att de är signerade av hela Rolling Stones.

Maken var på Rolling Stones spelning på Baltiska hallen i Malmö 1965. Stones skulle spela två shower men kompisarna hade bara biljett till den första. Så i stället för att gå ut efter spelningen dröjde han och en kompis sig kvar i lokalen.

– Han gömde sig mellan stolsraderna, berättar hustrun i Antikrundan.

Rolling Stones 1965: Brian Jones, Mick Jagger, Bill Wyman, Keith Richards och
Charlie Watts. Bild: Sydsvenskan/IBL

Otvättade sedan 1965

De unge popentusiasterna blev dock påkommen av vakter där han låg och tryckte men fick hjälp från oväntat håll. Rolling Stones sångare Mick Jagger stod på scen och rökte. När han såg att vakten höll på att avhysa ett fan grep sångaren in.

– Han sa att det är gäster till mig, berättar kvinnan i programmet.

Det rådiga ingripandet ledde inte bara till att mannen fick träffa idolerna. Han fick även deras autografer på ett par vita jeans. Byxor som han därefter vårdat ömt.

– Jag har aldrig tvättat byxorna sen dess. Min mor misstänkte att de kunde bli någonting, så vi la ner dem i en påse, berättar han för Aftonbladet.

Hade förväntat sig mer

Torgny Schunnesson konstaterar att det nog var ett klokt drag. Autograferna är tydliga än i dag och alla medlemmarna har signerat.

En poäng är att originalmedlemmen Brian Jones autograf finns med. Brian Jones dog 1969 vid 26 års ålder och det innebär mycket i autografkretsar.

– Alla söker ju Stones komplett med Brian Jones, säger Torgny Schunnesson.

Experten refererar till amerikanska auktioner med liknande objekt och menar att jeansens värde hamnar någonstans mellan 40 000 och 50 000 kronor.

En värdering som inte förvånar ”mannen med guldbyxorna”. Han hade dock förväntat sig att de skulle vara värda mer.

– Jag har pratat med Rolling Stones-fans. Och ute i Europa och världen är det högre pris. Det är helt okej men jag säljer inga byxor under 50 000 kronor, säger mannen till Aftonbladet.

Antikrundan sänds i SVT 1, torsdagar 20.00

Text: Henrik Högström