Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så blir SVT:s Eurovision-vecka – tv-tider och andra hålltider

06 maj, 2020 
https://image.allas.se/image-202049?imageId=202049&width=1320&height=1320&cropw=41.54&croph=62.5&x=29.08&y=4.02
Marcus Alm
Delad bild. Till vänster: Eurovision: Europe Shine A Light-loggan. Till höger: Sveriges bidrag The Mamas.
Pontus Lundahl/TT/NPO/AVROTROS/NOS
Efter att Eurovision Song Contest 2020 ställts in på grund av coronapandemin såg det länge ut att inte bli någon underhållning från tävlingarna under våren. Men SVT hade ett ess i rockärmen – och med start den 9 maj sänds Eurovision-veckan. Läs allt du behöver veta om programmet här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Sveriges 12:a med Sarah Dawn Finer på SVT – så kommer det se utBrand logo
Sveriges 12:a med Sarah Dawn Finer på SVT – så kommer det se ut

Den 18 mars kom beskedet många fruktat: Eurovision Song Contest 2020 skulle behöva utgå på grund av coronavirusets framfart i Europa och övriga delar av planeten. För The Mamas, som nyligen vunnit Melodifestivalen och som nu skulle få chansen att representera Sverige igen (2019 var de bakgrundskör till Sveriges bidrag som sjöngs av John Lundvik), var beslutet en besvikelse även om gruppen kunde förstå varför det var nödvändigt.

– Vi har idag nåtts av det mycket tråkiga beslutet att ESC 2020 är inställt. Vi respekterar naturligtvis detta beslut som nu är taget och under rådande akuta krisläge som vi alla befinner oss i är problemet större än att vi inte kan åka till Rotterdam. Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen. Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med Move, sa gruppen till allas.se då och fortsatte:

Annons

– Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan förflytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta. För om vi hjälps åt i denna svåra tid kommer det också att resultera i något gott till slut. Våra tankar går också till arrangören av ESC som jobbat hårt i motvind, sa The Mamas.

Videon kunde inte hittas

SVT sänder Eurovision-veckan med start Inför ESC den 9 maj

Den 9 maj sänder SVT programmet Inför ESC. Programmet, som leds av David Sundin och Christer Björkman, kommer att spela upp delar av samtliga 41 bidrag som skulle ha deltagit i Eurovision Song Contest 2020.

– Det är som vi brukar i införprogrammen, man får se snuttar från låtarna och där kommer det medverka personer som förhåller sig till låtarna som en vägledning för tittarna, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Annons

Men redan den 4 maj finns bidragen att se i SVT:s Mello-app och då öppnar också röstningen.

De 25 bidrag som får flest röster av de svenska tittarna kommer i sin tur att gå vidare till programmet Sveriges 12:a som sänds den 14 maj.

I Sveriges 12:a får tittarna återigen chansen att rösta på sitt favoritbidrag och sedan kommer även en jury att dela ut 1 - 12 poäng till de bästa bidragen. Vinnaren blir sedan det bidrag som samlat ihop flest röster från både jury och tittare.

Detta är juryn i Sveriges 12:a 2020

Dotter – Artisten Dotter har fått äran att leda juryn i form av att vara dess ordförande i tävlingen på SVT. Förutom Dotter så är även Charlotte Perrelli, Eric Saade, Fredrik Kempe och Lina Hedlund medlemmar av juryn i Sveriges 12:a.

Eurovision: Europe Shine a Light den 16 maj

Den 16 maj sänds ett specialprogram direkt från Rotterdam, där Eurovision Song Contest 2020 skulle ha ägt rum. Detta är en internationell sändning där bidragen som skulle ha varit med och tävlat i årets tävling hyllas, och dessutom kommer ett antal kända ansikten att synas och framträda med kända Eurovision-låtar.

Källa: SVT, Aftonbladet

Annons