Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Så ser Stina i Vi på Saltkråkan ut i dag

29 jun, 2021 
Aino Oxblod

Kristina Jämtmark blev Stina med hela svenska folket, när hon spelade det lilla barnet i Vi på Saltkråkan.
Efter rollen i Astrid Lindgren-filmerna blev hon retad i skolan, och Kristina valde bort en fortsatt skådespelarkarriär.
– De retade mig jättemycket, jag kom hem till mamma som sa ”Men Kristina, de är bara avundsjuka”. De tyckte jag var mallig, säger hon i en sällsynt intervju från 2017.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kristina Jämtmakt var bara sex år gammal när hon fick rollen som Stina i Vi på Saltkråkan 1964. Men faktum är att rollen som Stina inte ens fanns att söka – den hittade man på för att passa henne.

I en sällsynt intervju från 2017 samlades det gamla Saltkråkan-gänget igen, och Kristina berättar att rollbesättarna tyckte att hon var ett roligt barn.

Se också: Astrid Lindgren - barnen så lever de och så ser de ut

Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

– Min mamma såg att de sökte folk som Tjorven, så då sökte jag som Tjorven. Men de hade tänkt henne lite annorlunda, men då tyckte de jag var rolig, så då hittade de på Stina för att jag heter Kristina, säger hon.

Annons
Kristina Jämtmark som Stina.
Så här minns de flesta Stina i Vi på Saltkråkan.

Stina var yngst under inspelningarna, men hade inte med sig någon förälder ut på skärdgårdsön där de spelade in filmen. Därför fick de andra skådespelarna trösta henne med sagor när hon hade hemlängtan – sagor som sexåringen sedan återberättade för alla vuxna på inspelningen dagar i sträck.

Retades i skolan för att hon spelade Stina i Vi på Saltkråkan

Men även om det var roligt att vara med i Vi på Saltkråkan och de uppföljande fyra filmerna, så fick det också negativa inverkningar på Kristina Jämtmarks liv. I skolan blev hon retad för sitt kändisskap.

Annons

– De retade mig jättemycket, jag kom hem till mamma som sa ”Men Kristina, de är bara avundsjuka”. De tyckte jag var mallig.

När Kristina blev lite äldre och började mellanstadiet så bytte hon skola. Men inte heller där kom hon undan från ”Stina-stämpeln”. Första dagen i den nya klassen uppmuntrades hon att berätta om erfarenheterna av sin nya fröken.

– Sen när jag började ny skola i fyran fick jag ställa mig inför hela klassen och berätta, och det gillade inte jag. Fröken tyckte jag skulle berätta och de fick ställa frågor, säger Kristina Jämtmark i intervjun från 2017.

Annons

Samtidigt är det inget som har påverkat henne negativt upp i vuxen ålder menar hon.

– Det var lite jobbigt då, men inte nu.

Efter att ha spelat Stina så blev det inget mer skådespeleri för Kristina – kanske på grund av de elaka kommentarerna. Hon valde i stället att jobba som bland annat frisör och receptionist när hon växte upp.

Stina i Saltkråkan.
Kristina Jämtgård som Stina i Saltkråkan.
Kristina Jämtmark 2017.
Så här ser Kristina ut som vuxen.
Annons

Vill du ha fler nöjesnyheter?

Mer nostalgi - klicka här

Följ oss på Facebook - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Annons