Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Se hemliga klippet när Jönssonligan återförenas på scen – för sista gången

27 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, Ulf Brunnberg, Gösta Ekman och Björn Gustafson år 2016, till höger, Björn Gustafson, Gösta Ekman, Ulf Brunnberg och Birgitta Andersson år 1990.
Publikens jubel visste inga gränser när de plötsligt fick se Sickan, Vanheden och Dynamit-Harry på scen år 2016. Nu har det tidigare okända klippet gjorts offentligt. Stor varning för gåshud utfärdas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

År 2021 är det 40 år sedan den första filmen om Jönssonligan sändes på bio. Jubileet har uppmärksammats av TV4 under året. Filmerna har rullat på nytt och den 26 december sändes dokumentären Lysande Jönssonligan - 40 år.

Jönssonligan tar form

Jönssonligan skapades efter den danska förlagan Olsen-banden som handlade om Egon Olsen (Ove Sprogøe) och hans två förbrytarkumpaner Benny (Morten Grunwald) och Kjeld (Poul Bundgaard).

Se också: Det här minns vi från 80-talet

Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Totalt spelades det in 13 Olsen-banden-filmer som blev enorma succéer i Danmark men dessa slog aldrig stort i Sverige.

År 1981 gjordes den första svenska versionen Varning för Jönssonligan. Filmen älskades på de svenska biograferna med Gösta Ekman som det kriminella "supergeniet".

Annons

Redan i uppföljaren introducerades Dynamit-Harry och i tre efterföljande filmerna är den legendariska trion, som de allra flesta förknippar med Jönssonligan, inskriven i den svenska folksjälen. Nämligen Sickan (Gösta Ekman), Vanheden (Ulf Brunnberg) och Dynamit-Harry (Björn Gustafson).

Totalt gjorde de fyra filmer ihop där alla hade huvudrollerna.

Från filmen Jönssonligan på Mallorca, från vänster Ulf Brunnberg alias Vanheden, Gösta Ekman alias Sickan, Björn Gustafson alias Dynamit-Harry och Birgitta Andersson.

Den sista filmen tillsammans blev Jönssonligan på Mallorca från 1989. Efter det har konceptet levt vidare i nya filmer, men inte med dessa tre herrar tillsammans.

En sista återförening år 2016

TV4 har uppmärksammat Jönssonligan hela året och veckan före jul sändes ett klipp som tidigare varit helt okänt. I inslaget berättar skådespelaren Henrik Dorsin om en kupp som Grotesco-gänget gjorde år 2016. De hade satt upp en revy på Cirkus och det var dags för den sista föreställningen.

Annons

– Vi hade alltid en hemlig gäst och undrade vad vi skulle göra. Det var nog inte jag som kom på det, men någon sa: "Tänk om vi kunde fått hit Jönsson-ligan?".

Henrik Dorsin tänkte först att det inte skulle gå. Men han hade både Gösta Ekmans och Ulf Brunnbergs telefonnummer. Gösta fick första samtalet.

– Han sa ja ganska omgående. Då kunde jag fortsätta med Ulf och säga "Gösta är med". "Jaha", sa han. "Är Gösta med?".

Då var två med på tåget. Numret till Björn Gustafson fick Henrik Dorsin av Ulf Brunnberg.

– Han var mest svårövertalad.

Men även det gick till slut. Och under Grotescos föreställning avbröts plötsligt showen med den karaktäristiska vinjetten från Jönsson-ligan. Draperiet drogs undan och där stod trion.

Publiken försattes fullständigt i extras. Stående ovationer, tårar. Nostalgi och magi.

– Taket höll på att sprängas, säger Henrik Dorsin i klippet.

Bilderna från den aktuella kvällen visar att han hoppar av entusiasm.

De tre legendarerna behöver inte ens säga något från scenen. De står mest still. Men sen greppar Björn Gustafson micken och travesterar en av sina mest kända repliker: "Vilken j-a kväll!".

Nytt jubel.

Gösta Ekman tar över micken och säger: "Jag har en plan".

Ännu mer jubel.

– Det var så enormt att se de tre tillsammans, sammanfattar Henrik Dorsin minnet med.

Se klippet här.

Se också: 21 storfilmer som fyller 21 år

21 storfilmer som fyller 21 år 2021Brand logo
21 storfilmer som fyller 21 år 2021
Annons