Slumpen som fällde Marina Johanssons mördare

Sommaren 2010 försvann Marina Johansson, 31, spårlöst – två år senare hittades hon död på ett närmast slumpartat sätt. Hennes ex-pojkvän blev snabbt misstänkt för mordet, men friades. Nu riktar polisprofessorn Leif GW Persson kritik mot polisutredningen.

Veckans avsnitt av GW:s mord i TV4 handlar om mordet på Marina Johansson.

Sommaren 2010 är Marina Johansson 31 år gammal. Hon bor i ett hus utanför Stenungsund. I källaren bor hennes före detta sambo. Paret har brutit upp förhållandet ett halvår tidigare, men han har ingen annanstans att bo.

Marina Johansson.

Marina Johansson. Foto: TV4

Den 27 juli 2010 är det sambons födelsedag. Dagen firas med ett besök hos Marina Johanssons föräldrar på Tjörn, där de bland annat ska åka vattenskidor. Men allting blir fel – utrustningen fungerar inte och sambon tappar sina dyra glasögon i vattnet. Marina och ex-pojkvännen börjar bråka, och åker sedan hem igen.

Ett mystiskt sms

Senare på kvällen pratar Marina med sin syster i telefon. Hon gråter när hon berättar om bråket och de bestämmer sig för att ses dagen därpå.

Men när systern upprepade gånger försöker ringa till Marina dagen efter, får hon inte tag på henne.

– Däremot får hon ett mystiskt sms från henne på eftermiddagen den 28 juli, där hon berättar att hon har åkt till Linköping eller möjligen Lidköping, säger Leif GW Persson i programmet.

Leif GW Persson.

Leif GW Persson i GW:s mord. Foto: TV4

Systern tycker att det är konstigt att Marina inte ringer upp – att bara skicka ett sms är inte likt henne. När Marina inte heller hör av sig till sin mormor som fyller år någon dag senare, blir familjen riktigt orolig och anmäler henne försvunnen.

Marinas familj har tidigare upplevt den 37-åriga sambon som obehaglig. Han missbrukar cannabis och kan stundtals bli väldigt aggressiv. Han har inget jobb och visar heller inget intresse av att få ordning på livet. Det är Marina som försörjer honom, berättar Leif GW Persson i programmet.

Pressklipp från tiden kring Marina Johanssons försvinnande.

Foto: TV4

Någon har tagit ut pengar

När Marinas familj tillsammans med polisen besöker hennes hus, upplever de att sambon är oengagerad och inte bryr sig om att Marina försvunnit. Marinas mamma reagerar också på att sovrummet är prydligt städat och sängen nybäddad – något som inte är likt dottern. Men polisen kontrollerar inte saken noggrannare.

När polisen kartlägger Marinas liv ser de att någon tagit ut 10 000 kronor från hennes konto i samband med försvinnandet. Någon har dessutom försökt ta ut pengar från ytterligare ett av hennes konton, men misslyckats på grund av fel kod.

– Allt det här talar för att det har hänt något med Marina, men att en person i hennes närhet dels försöker dölja det som hänt och dels försöker ta pengar från henne. Och den givne misstänkte i den situationen är naturligtvis sambon, säger Leif GW Persson i programmet.

Undersöker inte sängen

Kort därpå häktas sambon. I hans plånbok hittar polisen 4 000 kronor i femhundralappar – på sitt konto har han 25 kronor.

En dryg vecka efter Marinas försvinnande genomsöker polisen hennes hus. På madrassen i den nybäddade sängen ligger en kamouflagemönstrad filt – men polisen tittar aldrig under den.

Snart står det klart att Marina ärvt två gamla vapen av sin morfar. Ett av vapnen, en 9 mm-pistol, är spårlöst försvunnen.

I brist på bevis släpps sambon ur häktet.

9-mm pistol.

Foto: TV4

Gör en chockerande upptäckt

Men i januari 2011 tar utredningen en ny vändning.

I samband med att nya hyresgäster flyttar in i Marinas hus ska de byta ut madrasserna i sängen. När de river de bort den kamouflagemönstrade filten gör de en chockerande upptäckt – madrassen är täckt av en stor blodfläck.

Paret hittar också ett hål i väggen vid sängens huvudända. Blodet visar sig vara Marinas och hålet kommer från en kula. Allt det här missade polisen vid sin brottsplatsundersökning.

– Det som för mig är knepigt att hantera, det är att man missar det här vid den första tekniska undersökningen, för när man tror att det kan ha hänt något av den här karaktären, då är offrets sovrum centralt. Det är en väldigt viktig plats i huset, säger Leif GW Persson i GW:s mord.

Pressklipp om polisens miss.

Foto: TV4

Nekar till anklagelserna

I och med de nya fynden grips sambon på nytt, men fortsätter att neka till anklagelserna.

Trots att mycket talar för att det är sambon som plockat ut pengar från Marinas konto, saknas teknisk bevisning. Dessutom saknas fortfarande den viktigaste pusselbiten – Marinas kropp har ännu inte hittats.

Leif GW Perssons teori är att sambon känt sig frustrerad över att Marina gjort slut, och över att han är så beroende av henne. Enligt GW är det troligt att Marina tröttnat på exet och var på väg att kasta ut honom ur huset. GW tror att sambon därför tagit pistolen med sig till Marinas sovrum för att skrämmas – och att han då skjutit henne i huvudet.

Missing people bildas – hittar Marina

Men både i tingsrätten och hovrätten frias sambon från alla misstankar.

I samma veva som hovrättens dom kommer, bildas organisationen Missing people. 150 frivilliga letar igenom skogarna en bit från Marinas hus, och till slut ger genomsökningarna resultat på ett närmast slumpmässigt sätt.

– Man letar hela dagen och när man ska bryta blir det en liten paus. I det läget är det någon som mer eller mindre av en slump går avsides för att förrätta naturbehov. Plötsligt ser han att det ligger något under några täta granar.

Pressklipp angående att man hittat Marina Johanssons kropp.

Foto: TV4

Det visar sig vara Marinas kropp som ligger inlindad i bäddmadrasser och presenningar.

De nya fynden gör att sambon åter häktas och fallet får resning i Högsta domstolen – något som enligt GW är ”utomordentligt sällsynt”.

I januari 2014 inleds den tredje rättegången i fallet med den mördade Marina Johansson. Två månader senare döms sambon till 16 års fängelse för mord.

GW:s mord sänds tisdagar klockan 21.00 i TV4.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Leif GW om fallet Linda Chen: Kan ha börjat med bröllopsbråk

GW:s teori om olösta mordet på Ulla, 29

GW om mordet på Catrine da Costa: ”Värsta rättsövergreppet i modern tid”