Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Snösmocka på Mandelmanns gård – skottar sig ur huset

09 feb, 2021 
henrik högström
Marie Mandelmann och snöskottning.
Det är ljuvlig sommar på ekologiska gården Djupadal. Fåglar kvittrar och tjurarna släpps loss. Åtminstone på tv.
– Det är snöstorm här så man kan säga att Mandelmanns skottar sig ur huset, säger Marie Mandelmann.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 Saker du inte visste om Gustav MandelmannBrand logo
5 Saker du inte visste om Gustav Mandelmann

I publikmagneten ”Mandelmanns trädgård” är årstiderna inte bundna av tv-rablån. I kvällens avsnitt ”Badar Österlen i vackert sensommarskimmer”. Det är tjursläpp, bryggning av gotländsk festdryck och det lagas korv.

Gustav Mandelmann
Sensommarfägring på Österlen i "Mandelmanns trädgård"

I verkligheten har Österlen drabbats av en så kallad ”snösmocka”. Lokaltidningen Ystads Allehanda bjuder på tips från fjällguider om hur man klarar sig i sträng kyla och polisen uppmanar boende att låta bilen stå.

Annons

– Här längs kusten blåser det mest upp drivor och på vissa ställen är det barmark . Men jag kan tänka mig att bara en kilometer inåt landet är det värre. Man ska i alla fall inte ge sig ut på vägarna, säger Marie Mandelmann.

Snöslungare Ystad
Snön har sydöstra Skåne och Österlen i sitt grepp. Det är fler snöslungor än skateboards i rörelse om man säger.

Som tur är driver de en självförsörjande gård. Det är liksom en poäng att de inte behöver ha en närbutik om hörnet för att köpa mjölk.

Paus i inspelningarna

Livet på lantgård gör att det finns jobb att göra ändå. Marie och Gustav har ägnat mycket karantäntid till att rusta upp hemmet invändigt. Tapetsering och målning står på schemat. Ett trappräcke ska fixas till. Gustav har ju opererat knäet så han behöver något rejält att hålla i för avlastning.

Annons

Inspelningarna för den nya säsongen har pausats. Där är det dock inte snösmockan som lagt hinder i vägen utan mer omsorg om det allmänna smittoläget.

– Vi tänkte att vi ligger lite lågt när smittspridningen är som värst, säger Marie.

Öppnar i sommar

Fast det kanske är så att myset i rutan är vad som behövs när verkligheten består av karantän och presskonferenser med Folkhälsomyndigheten. Familjen får i alla fall mängder med förfrågningar om när gården öppnar och om det går att boka in besök.

– Vi kommer att öppna till sommaren men eftersom vi bygger nya gårdsbutiken och parkeringen så måste de besiktigas först innan vi släpper biljetter, säger Marie Mandelmann.

– Och det tror vi inte blir förrän i maj.

Men Mandelmanns hoppas på att kunna öppna i juli. Men det är alltså lite kvar att fundera på när det gäller hur många man kommer kunna ta emot och vilket bokningssystem som ska användas till exempel.

– Det är ju många som vill planera in sin semester och det förstår jag men vi måste fula på de sakerna först.

Annons