Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sofia Helin som Saga Norén i sista Bron på Svt

19 dec, 2017 
Helena Sjögren
Sofia Helin tackade först nej till rollen som Saga Norén i Bron.
I snart fyra säsonger har Sofia Helin gestaltat Saga Norén i succéserien Bron. Men när hon fick erbjudandet om rollen tackade hon först nej eftersom hon inte kunde relatera till karaktären, berättar hon för danska Femina.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När den nya säsongen av Bron rullar i gång på nyårsdagen har det gått ungefär två år sedan vi senast träffade Saga Norén (Sofia Helin) och kollegan Henrik Saboe (Thure Lindhardt).

En kvinna hittas brutalt mördad vid brofästet på Pepparholmen. Henrik Saboe blir satt att utreda händelsen tillsammans med en dansk kollega eftersom Saga Norén sitter på kvinnoanstalten i Ystad – dömd för mordet på sin mamma.

Det är sedan länge klart att den fjärde säsongen också blir den sista.

– Alla gick in i fyran för att avsluta, inte minst Sofia som har enormt tuffa inspelningar, många dagar, borta från familjen i ett halvår. Så vi sa: Gör vi en till så blir det den sista, har manusförfattaren Hans Rosenfeldt tidigare sagt till Expressens tv-blogg Spoiler alert.

Sofia Helin och Hans Rosenfeldt på Kristallengalan 2014.
Sofia Helin och Hans Rosenfeldt på Kristallengalan 2014. Foto: IBL Bildbyrå

Men det var långtifrån en självklarhet att Sofia Helin skulle spela rollen som Saga Norén. För danska Femina berättar hon att hon tackade nej till rollen när hon först fick frågan. Anledningen var att hon inte kunde relatera till henne.

Annons

I dag har många svårt att se någon annan gestalta Saga Norén vid länskrim i Malmö. Sofia Helin säger själv att hon ibland upplever att hon varit ”inne i Saga” så pass länge att hennes eget tankesätt förändrats. Hon påpekar att hjärnan, precis som vilken annan muskel som helst, kan tränas och formas.

– Eftersom den verkligen är plastisk betyder det ju att vi kan bestämma vilka vi är, säger hon till den danska tidningen.

”Har påverkat mig på många bra sätt”

I en intervju med Aftonbladet utvecklar hon resonemanget om hur Saga påverkat hela hennes tankesätt.

– Det smittar. Allt annat är en lögn. Det är fysiskt bevisat att det gör det.

I rollen som tvåbarnsmamma händer det att hon, halvt på skämt och halvt på allvar, frågar sig vad Saga Norén hade gjort i samma situation. Det har hjälpt henne att ta ett steg tillbaka när känslorna svallar lite väl friskt.

Annons

– Hon har påverkat mig på många bra sätt. Jag har tagit med mig en del av hennes sätt att tänka helt sakligt. Inte alltid men ibland, säger Sofia Helin till tidningen.

I "Bron IIII" symboliserar Öresundsbrons fyra pyloner den fjärde säsongen.
I Bron IIII symboliserar Öresundsbrons fyra pyloner den fjärde säsongen. Foto: Shutterstock/IBL

Och när det sista avsnittet av den fjärde säsongen är sänt är det slut på Bron, deklarerar manusförfattarna Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren. I stället lovar de att serien kommer att begravas i en riktigt bra final.

– Vi tycker att det är väldigt tillfredsställande. Men det kommer inte alla tycka, säger Camilla Ahlgren till Aftonbladet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons