Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Sofia Wistam: Jag höll min sjukdom hemlig för barnen

10 mar, 2018 
Joakim Löwing
Sofia Wistam
Sofia Wistam.
I programmet Sofias änglar hjälper hon familjer i sorg. Samtidigt var Sofia själv hårt drabbad under inspelningarna. Först fem år senare vågade hon berätta
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

S
ofia Wistam har varit programledare för en rad tv-program och i radio på Rix FM samt varit konferencier för olika tv-galor. Men allra mest stolt i karriären är hon över Sofias änglar, som började sändas 2011 och är inne på den elfte säsongen.

Tillsammans med snickaren Mattias Särnholm, målaren Johnnie Krigström och lokala hantverkare hjälper hon familjer som varit med om sjukdomar, olyckor eller andra traumatiska händelser att bygga om deras hus för att ge bättre förutsättningar.

– Vi är uppe i en bit över hundra olika hem runtom i Sverige, och det känns helt fantastiskt. Att programmet blivit så populärt tror jag beror på att folk har behov av att se att det finns sätt att få tillbaka ljuset i tillvaron när det är som mörkast. Det här handlar ju om helt vanliga människor och saker som kan drabba oss alla, säger Sofia.

Se också: 5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte visste

Den 51-åriga fyrabarnsmamman vet i allra högsta grad vad hon pratar om. I samband med inspelningen av första säsongen drabbades hon själv av bröstcancer. Hon tvingades till både operation och strålbehandling.

Annons

– Det var chockartat och fruktansvärt. Jag fick en stark dödsångest och trodde att barnen skulle få växa upp utan sin mamma.

Förträngde cancerdiagnosen

Sofia berättade inte för någon om sin tunga diagnos mer än för maken Magnus och sin mamma. Inte förrän hon friskförklarats fem år senare kunde hon prata om det.

– Det sista jag ville var att oroa barnen, jag ville inte att folk skulle tycka synd om mig. Därför valde jag att använda mig av mitt guldfiskbeteende. Jag förträngde saker och låtsades som att de inte fanns. Jag tänkte inte på mig själv som sjuk, utan som en frisk person.

Mattias, Johnnie och de andra kollegorna i teamet kring programmet Sofias änglar visste med andra ord ingenting. Sofia arbetade på i samma höga tempo som vanligt, även med jobbet som radioprogramledare hon då också hade.

– Det var väldigt speciellt att befinna sig i miljön av sjukdomar och cancer, samtidigt som jag själv satt där och hade det.

– När jag blev friskförklarad var det skönt att kunna berätta, inte minst för barnen. Då kunde jag säga att mamma har varit sjuk, men är frisk nu igen.

Annons

Sofia tycker att hennes sjukdom fört henne och kollegorna Mattias och Johnnie närmare varandra.

– Ibland kommer det som hänt över mig. Jag gråter ganska mycket. Fast det allra värsta är när vi kommer hem till familjer där ett barn gått bort. Då åker jag hem och kramar om mina egna barn lite extra.

Sofia med dottern Sindy, kompisen Tim och sönerna Lennox  och Texas.
Sofia med dottern Sindy, kompisen Tim och sönerna Lennox och Texas.

Sofias fyra barn

Det som gör Sofias änglar till något alldeles extra, tycker Sofia själv, är att hon får jobba med ett program som gör skillnad på riktigt.

– Vi kan givetvis inte hjälpa dem med det allra svåraste, med sorgen eller sjukdomen. Men vi kan vara med och vända en negativ spiral. De som mår riktigt dåligt orkar inte med en fuktskada eller trasiga element. Vi kan hjälpa till att få bort många orosmoment och ångestsaker i hemmet.

Annons

Dessutom pratar programteamet mycket med familjemedlemmarna och försöker att ge dem hopp och energi.

– Familjerna gör något oerhört viktigt när de visar att livet faktiskt går vidare och att man kan lära sig att skratta igen, säger Sofia.

Hon tycker att hon har blivit mer ödmjuk och tacksam över livet de senaste åren.

– Jag har blivit bättre på att fånga dagen och vara mer närvarande med barnen och familjen. Att vara glad för det jag har. Jag påminns ju gång på gång om hur skört livet kan vara …

Eftersom hon hela tiden kommer så nära sorg har hon vant sig vid att prata om det på ett helt annat sätt än tidigare.

– I början var jag osäker och undrade om jag ens skulle nämna den bortgångna personen vid namn. Men det vore ju som att förneka att den funnits. De anhöriga uppskattar så gott som alltid att man visar sitt stöd. Att hålla sig undan och vara tyst är det värsta man kan göra.

Sofias fyra barn är mellan 11 och 26 år. Sin roll som mamma beskriver hon så här:

Annons

– Jag ägnar mig åt curling, curling och åter curling. Jag skjutsar och hämtar dem både hit och dit, städar och plockar. Och så är jag väldigt kramig och kärleksfull.

– Men jag har också ett hett temperament. När jag blir arg kan jag smälla i dörrarna.

Gift med Magnus Wistam

Hon träffade Magnus Wistam 2001 och har varit gift med honom sedan 2003. De har barnen Texas och Lennox tillsammans.

Paret möttes i skidbacken när båda var på semester i schweiziska Verbier. Som ett kärleksbevis tatuerade de in sina respektive namn på varandras kroppar.

Förra året, på parets fjortonde bröllopsdag, la hon ut följande text på sin blogg: ”14 år sedan vi gifte oss i dag. Jag blev fru Wistam. Fortfarande är jag lika pirrigt kär. Jag älskar dig såååå mycket.”

– Jag och Magnus kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Vi ger varandra möjlighet att blomma både tillsammans och på var sitt håll. Han är även en fantastisk pappa.

Receptet på ett lyckligt förhållande tror hon innefattar flera ingredienser:

Annons

– Ett bra äktenskap byggs på förtroende, humor, värderingar och sex. Ibland är vi dåliga på att prioritera egentid med varandra. Men när vi gör det är det oftast Magnus som överraskar mig med resor eller middagar.

– Tuffa tider tar vi oss igenom genom att påminna varandra om allt bra vi har i våra liv. Kärlek, jobb och fina barn.

Sofia Wistam tillsammans med maken Magnus.
Tillsammans med maken Magnus.

Sofias karriär

Sofia är uppvuxen på Storholmen utanför Lidingö och började arbeta inom skivbranschen redan som 16-åring med styling och scenkläder.

Hon jobbade med bland andra Orup (som 1989 blev hennes make), Jerry Williams, Carola och Tommy Nilsson.

Under inledningen av 1990-talet gick Sofia över till att jobba med tv. Först som researcher på TV 4:s Nyhetsmorgon och sedan som programledare för barnprogrammet Soff-i-propp.

Annons

Under flera år varvade hon även med att arbeta som programledare på radio.

Våren 2015 startade Sofia podcasten Wahlgren & Wistam tillsammans med vännen Pernilla Wahlgren. De spelar in nya avsnitt varje söndag och har runt 300 000 lyssnare. Samma år fick de stora radiopriset som ”Årets podd”.

– Vi pratar om i princip vad som helst och det är roligt med blandade åldrar på lyssnarna.

Samtidigt har hon blivit allt bättre kompis med Pernilla.

– Pernilla är en av de roligaste människor jag känner. Hon är väldigt generös och omtänksam. Vi är faktiskt mer lika än vad många tror.

Pernilla Wahlgren och Sofia spelar in sin podd Wahlgren & Wistam hemma hos Sofia.
Pernilla Wahlgren och Sofia har en podd som spelas in hemma hos Sofia.

Sofia Wistam om Temptation island

I höstas tog Sofia även över som programledare för Temptation island – något hon fick mycket kritik för.

Annons

Programmet beskrevs bland annat som sexistiskt, kroppshetsande och äckligt av vissa tittare.

– En del undrade varför jag som är en sådan bra person och jobbar med ett så fint program som Sofias änglar skulle vara med i ett sådant sammanhang.

Men det är inget jag ångrar, säger hon och förklarar:

– Det var nödvändigt för mig för att få ett andetag i något annat, så att det inte bara blir tårar och tuffa känslor. Sofias änglar är på allvar och Temptation island är en härlig och lite knasig underhållning. Det behövs lite balans ibland.

Ett område som Sofia också kastat sig in i är design. Hon ligger bakom ett par egna solglasögon som släpptes i år, liksom ett halsband och en egen lampa.

– Det är en lampa inspirerad av en EKG-kurva som heter Life. För mig symboliserar den livets glädje och skörhet.

Är det något som hon lärt sig, är det att ta vara på livet här och nu.

Detta är Sofia Wistam

Namn: Sofia Wistam.
Född: 15 maj 1966 på Lidingö, Stockholm.
Familj: Maken Magnus som hon har sönerna Texas, 13 år, och Lennox, 11 år, med samt sonen Kid, 26 år, med Orup och dottern Sindy, 18 år, med Anders Rahm.
Bor: I villa på Lidingö.
Aktuell med: Programledare för Sofias änglar, som sänds måndagar på Kanal 5. Podden Wahlgren & Wistam, som spelas in varje söndag.

Text: Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson och IBL

Annons