Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sofia Wistam om cancern och Sofias änglar

24 aug, 2019 
Joakim Löwing
Sofia Wistam som överlevde cancern poserar i en rosa tröja.
Hon var mitt uppe i inspelningen av Sofias änglar när hon fick sin diagnos. Nu är Sofia Wistam frisk från bröstcancern men påminns ständigt om hur skört livet kan vara.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sofia Wistam har arbetat inom tv-världen i snart 30 år. För många blev hon känd som Soff-i-propp i barnprogrammet med samma namn, och genom åren har hon synts i en rad underhållningsprogram samt hörts i radiokanalen Rix FM.

Men det finns inget program som påverkat henne så mycket privat som Sofias änglar.

Sedan premiären 2011 har en bra bit över 100 familjer runt om i Sverige fått hjälp av Sofia, snickaren Mattias Särnholm, målaren Johnnie Krigström och lokala hantverkare. Tillsammans hjälper de människor som drabbats av olyckor, sjukdomar och andra trauman genom att bygga om och renovera deras hus för att ge dem bättre förutsättningar att orka vidare.

Ny säsong av Sofias änglar

Under hösten sänds den trettonde säsongen av succén – och nya avsnitt är på väg att spelas in.

– Det är helt fantastiskt att det har blivit en sådan långkörare. Det här är mycket mer än bara ett tv-program, vi är ju med och förändrar folks liv, vilket känns så inspirerande och givande, säger Sofia.

Sofia Wistrand i Sofias änglar
Under hösten sänds den trettonde säsongen av Sofias änglar, och fler ska spelas in.

En stor förklaring till att det blivit så populärt tror hon är att vi alla har behov att se att det finns sätt att få tillbaka lite av ljuset när det är som mörkast.

Annons

–Det här handlar ju om helt vanliga människor och saker som kan drabba oss alla.

Sofia framhåller att ”änglarna” verkligen gör skillnad på riktigt. Det är inte ett inredningsprogram i mängden där personer som redan har det bra får det ännu finare.

Sofia gör Sofias änglar tillsammans med Mattias Särnholm och Johnnie Krigström
Sofia gör Sofias änglar tillsammans med Mattias Särnholm och Johnnie Krigström.

–Vårt uppdrag är att hjälpa till att få bort många orosmoment och sådant som ger ångest i hemmen. Har man sorg på grund av en familjemedlems sjukdom eller olycka orkar man inte med en fuktskada eller något som är trasigt.

– Vi vill underlätta i vardagen på något sätt och samtidigt ge hopp och positiv energi inför framtiden. Det ger mig så mycket glädje att se när någon av de vi besöker ler eller skrattar.

Annons

Sofia Wistam fick bröstcancer

Sofia vet själv hur det är att ha det tufft. Under inspelningen av den första säsongen av Sofias änglar diagnosticerades hon med bröstcancer.

Sofia Wistrand Sofias änglar
Det var tufft mellan varven att spela in Sofias änglar när hon själv drabbats av bröstcancer.

–Jag kan lova att det kändes otroligt märkligt att befinna sig i den miljön med drabbade familjer och samtidigt fått ett cancerbesked för egen del. Mina egna erfarenheter kommer över mig ibland när vi spelar in, men det gör inget. Jag gråter när det blir för känslosamt.

– Det absolut värsta är när vi är hos familjer där ett barn har gått bort eller drabbats av något annat hemskt. De är så tappra och kämpar på – trots smärtor och cellgifter. Då kommer tårarna snabbt.

Se också: Ta kontroll över brösten – håll koll på dessa förändringar

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigtBrand logo
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

Den egna sjukdomen krävde både operation och strålbehandling.

–Jag hade en fruktansvärd dödsångest och hemska tankar där jag tänkte att mina barn skulle tvingas växa upp utan sin mamma. Men jag valde att inte berätta för dem förrän efter jag friskförklarats fem år senare. Bara min man och min mamma Yvonne visste om att jag var allvarligt sjuk.

Annons

Sofia Wistams pappa dog

Ytterligare en sorg har drabbat Sofia. En försommardag 2014 ringde hennes pappa och berättade att han skulle dö. Han hade också fått cancer.

–Klart att det var en stor chock, och det gick väldigt fort, säger Sofia.

Hennes föräldrar skilde sig när hon bara var tre år. Efter att ha först ha bott hos sin mamma i Tumba valde hon som tioåring att flytta till pappa som bodde på ön Storholmen utanför Lidingö.

–Jag har blivit som en mix av mina föräldrar. Mamma är väldigt ordentlig och ansvarsfull, medan pappa var impulsiv och lite knasig, säger Sofia och ler.

Under åren med Sofias änglar har hon vant sig vid att möta och hantera sorg.

–Numera vågar jag att närma mig och prata om det som har hänt på ett helt annat sätt än innan. I de första avsnitten var jag väldigt osäker och visste inte om jag ens skulle nämna en bortgången person vid namn. Men det lärde jag mig ganska snabbt, att det vore ju som att förneka att hon eller han hade funnits.

Annons

Kan ställa svåra frågor

Det är även något som hon har nytta av i vardagslivet.

–Det värsta man kan göra är att dra sig undan och låtsas som om ingenting har hänt. Så gott som alla anhöriga uppskattar att man visar sitt stöd och finns där.

En sak som Sofia noterat är att folk börjat öppna upp sig mer för henne under senare år.

–De uppfattar mig förhoppningsvis som en snäll människa, som bryr sig och är lätt att prata med. Sedan har jag inga problem att ställa frågor om det har hänt något tungt i deras liv.

En skillnad mot förr är också att hon blivit mer ödmjuk och tacksam över livet.

–Jag har blivit bättre på att fånga dagen och vara mer närvarande med barnen och familjen. Att vara glad för det jag har. Man påminns ju gång på gång över hur skört livet kan vara.

Sofia Wistam drabbades av bröstcancer
Sofia har blivit mer ödmjuk och tacksam över livet efter sin tuffa tid med cancer.

– Ibland tycker säkert barnen att jag kan vara lite jobbig när jag vill kramas mycket, säger Sofia och skrattar.

Annons

Sofia beskriver sig som en riktig curlingmamma – kanske mycket på grund av att hon själv aldrig blev curlad – som dras med dåligt samvete när hon är borta mycket i jobbet.

–Under en inspelningsperiod av Sofias änglar åker jag tidigt måndag morgon och kommer hem sent torsdag kväll eller natt. Det är egentligen det enda negativa med programmet. Men jag har en underbar man som tar ett stort ansvar dessa dagar.

Sofias kärlek Magnus

Sofia träffade sin Magnus 2001 under en skidsemester i schweiziska Verbier. Det var faktiskt Anders Rahm, pappan till hennes näst äldsta barn Cindy, som presenterade dem för varandra.

–Haha, ja, han brukar ta åt sig äran för det. Det hände alltså efter att jag och Anders gått isär, kanske är bäst att tillägga! De är vänner sedan innan och det är säkert en lite ovanlig historia.

Sofia och Magnus bytte ringar 2003 och har barnen Texas och Lennox tillsammans.

–Vi kompletterar varandra på ett jättebra sätt, där vi ger varandra möjligheten att både blomma tillsammans och på varsitt håll. Något jag tror är väldigt viktigt.

Annons

Bland gästerna under bröllopet fanns både Anders Rahm och Orup, som är pappa till Sofias äldsta son Kid, och dessutom höll bägge två tal.

Sofia har en god relation till sina ex.

–Jag är glad över att vi inte bara lyckats hålla sams efter separationerna utan även behållit vänskapen. Sedan måste man ju för barnens skull se det ur det stora perspektivet. Det går inte att tjafsa om alla småsaker och låta barnen komma i kläm.

Sofia Wistrand och hennes Magnus gifte sig 2003.
Sofia Wistrand och hennes Magnus gifte sig 2003.

Podden Wahlgren & Wistam

Vid sidan av Sofias änglar har Sofia podcasten Wahlgren & Wistam tillsammans med vännen Pernilla Wahlgren. Den utsågs 2015 till Årets podd och har runt en miljon lyssnare i månaden – vilket innebär en plats bland de tio populäraste poddarna i Sverige.

Annons

–Att vi båda syns mycket i media är säkert en del i framgången, inte minst Pernilla i tv-programmet Wahlgrens värld. Sedan är vi ju också öppna med det mesta, min son Kid som producerar programmet reagerar knappt över något vi säger längre, säger Sofia med ett skratt.

Det finns även en del skillnader mellan Sofia och Pernilla. Som att Sofia nästan alltid är i tid och Pernilla i princip aldrig är det…

–Men hon har faktiskt blivit lite bättre på det på sistone. Det går ju inte att låta tv-team stå och vänta en massa, det kan bli dyrt, säger Sofia och skrattar.

–Annars kan man säga att uppdelningen i podden är att jag står mer för planering och struktur, medan Pernilla mer går på spontanitet.

Sofia Wistam Bdesignar smycken

I fjol gav sig Sofia även in i smyckesbranschen. Med egendesignade handgjorda smycken hyllar hon livet och kärleken. En design, Heartbeat, är inspirerad av en EKG-kurva av ett slående hjärta som påminner om hur viktigt det är att ta vara på varje sekund.

Sofia sänder podden Wahlgren & Widstam tillsammans med vännen Pernilla
Sofia sänder podden Wahlgren & Widstam tillsammans med vännen Pernilla Wahlgren. Den har runt en miljon lyssnare varje månad. Sofias son Kid Eriksson är producent. Foto: TT

Hon har även gjort ett Mamma-halsband, som är en hyllning till alla fantastiska mammor. En stor ring symboliserar mamman och en eller fler ringar symboliserar barnen.

–Jag trodde inte att det skulle bli så stor business, utan håller på mest för att det är så roligt. Men det går enormt bra, mycket över förväntan. Det är härligt att bygga upp en plan b parallellt med tv-karriären. Man vet ju inte hur länge den pågår.

Annons