Sofias änglar: Ida, 12, är svårt sjuk i leukemi

Ida sitter på sjukhuset i rullstol.
Tolvåriga Ida gick från att vara ett pigg och spralligt barn, till att knappt ha någon livslust kvar. När hon 2017 plötsligt diagnostiserades med leukemi förändrades hela familjens liv drastiskt – och vardagen fick sättas på paus. ”Man önskar inte någon detta, inte ens sin värsta fiende”, säger mamma Marianne i programmet Sofias änglar.
Annons

Livet vändes fullständigt upp och ner för tolvåriga Ida då hon insjuknade i leukemi, hösten 2017. Familjen trodde först att hon var sjuk i borrelia, men testerna visade annat. Redan ett dygn efter cancerbeskedet opererades Ida, då fick hon även sin första dos cytostatika.

Annons

Sjukdomen kom som en blixt från klar himmel, som slog ner i familjens hittills relativt lugna liv. Plötsligt blev deras vardag kantad av mediciner och sjukhusbesök. Ida var tidigare en frisk och glad tjej, med stort intresse för både fotboll och sociala medier. På musik- och dansapplikationen TikTok har hon 26 000 följare, som tar del av hennes uppträdanden online.

Men i samband med cancern tappade Ida orken och under det senaste året har hon känt sig både trött och tillbakadragen. Ibland har det till och med varit så pass illa att hon inte längre har känt någon lust att leva.

Ida, mamma Marianne och lillasyster Ebba skrattar
Tidigare var Ida en glad och sprallig tjej, men sjukdomen har gjort henne tystlåten. Här med mamma Marianne och lillasyster Ebba, 10. Foto: Kanal 5

– Man önskar inte någon detta, inte ens sin värsta fiende. Det är en mardröm för både den som är drabbad och alla runt omkring, säger Idas mamma Marianne i tv-programmet Sofias änglar på Kanal 5.

Kände knappt igen sin dotter

För att ta sig fram behöver Ida hjälp av kryckor eller rullstol, cancerbehandlingen har brutit ner hennes muskelvävnad. Fotbollsmatcher och bus med kompisar har därför fått sättas på paus – likt familjens liv i stort.

– Från att ha varit fullt frisk, kunnat spela fotboll och ha det jättekul, till att ligga i en sjukhussäng och må dåligt ett år. Jag har sett mer av sjukhuset än vårt eget hem detta år, säger Marianne.

Idas klasskompisar gör vad de kan för att lätta upp hennes liv. Emellanåt skickar de videor till Ida där de visar upp dansnummer, i hopp om att kunna stötta så gott det går. Klassen samlar dessutom in pengar för cancerforskning, tillsammans har de kunnat ge flera hundratusentals kronor till Barncancerfonden.

Idas klasskompisar dansar.
Idas klasskompisar försöker få henne att må bättre, genom dansvideor. Foto: Kanal 5

Men trots klassens fina stöd har sjukdomen gjort Ida tystlåten. Den förut så glada flickan vände sig inåt i samband med behandlingen, och klarade inte av att berätta om sina känslor. När Idas tillstånd var som värst kände pappa Daniel knappt igen sin tolvåriga dotter.

– För Ida var det här extremt traumatiskt. Hon led av ångest, det gick knappt att prata med henne på flera veckor. Hon var helt inne i sig själv, säger han.

Det Daniel önskar sig mest är att Ida ska bli som vanligt. När han hör andra föräldrar beklaga sig över sina stökiga tonåringar svider det till inombords – han längtar efter den dagen då tonårsbeteende är det mest allvarliga i familjens vardag. Dotterns sjukdom har satt saker och ting i perspektiv för föräldrarna.

– De skulle bara veta… Det där vill man ha, nu i det här läget. Jag skulle älska om Ida var en jobbig tonårstjej, det skulle vara det bästa som fanns.

Mamma Marianne gråter
Tårarna tränger fram för Marianne, när hon tänker på dottern Idas mörkaste stunder. Foto: Kanal 5

Sofias änglar hjälper till

Som om Idas cancerdiagnos inte har varit problem nog lider familjen även av flera brister i bostaden. Deras radhus i Åkersberga har många fel, som Marianne och Daniel inte haft möjlighet att reparera. Ytterdörren är trasig och släpper in kall luft, vilket är förödande för infektionskänsliga Ida. Köket är slitet och i behov av renovering och värmepannan är trasig. Idas rum är för litet för att hon ska ha tillräckligt med utrymme för sina intressen, och lillasyster Ebba, 10, längtar efter ett härligt tonårsrum.

När Sofias änglar kommer på besök lättar bördan från familjens axlar. Flera rum i huset blir som nya – och livet blir med ens lite bättre för Ida, Marianne, Daniel och Ebba, mitt i all misär.

– Det är så fantastiskt vackert allting, så häftigt. Det betyder jättemycket det här. Nu kan vi gå vidare, säger mamma Marianne.

– Vi kan fokusera på att få ihop hela familjen igen, fyller Daniel tacksamt i.

Läs också:

Mer nöjesinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar