Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Sofias änglar: Möglet ett hot mot lille Vincent

13 mar, 2019 
Redaktionen
Pappa Ludvig, sonen Vincent och mamma Cara skrattar och är glada.
Vincent är bara tre år gammal, men har redan opererats 20 gånger. Tillsammans med föräldrarna Cara och Linus bor han i ett mögelskadat hus – som kan vara livsfarligt för den infektionskänslige lille pojken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under sina tre år på jorden har lille Vincent genomgått 20 operationer, varav två njurtransplantationer. Redan när Vincent låg i mamma Caras mage märkte läkarna att någonting var fel med fostret, och föräldrarna ställde in sig på att pojken inte skulle överleva.

När Vincent föddes var han trots allt vid liv. Så fort han såg dagens ljus togs han med in på operation.

– När han väl kom försvann han bara ut ur rummet. Sedan började de i princip att skära i honom, det första de gjorde, säger Cara i programmet Sofias änglar på Kanal 5.

– Vincent led jämt under sina första två år i livet. Han hade kroniska smärtor, sov ingenting på nätterna och vaknade och skrek.

Vincent tillsammans med pappa Ludvig på sjukhuset.
Under sina tre år på jorden har Vincent genomgått 20 operationer. Foto: Kanal 5

Bor i en livsfarlig miljö

Vincent diagnosticerades med kronisk njursvikt. Den första transplantationen utfördes i november 2017, när pappa Linus donerade sin njure till sonen. Efter en och en halv månad slutade njuren fungera som den skulle – och Vincent svävade mellan liv och död. Det visade sig då att även mamma Cara kunde donera organet till sin son. Vid inspelningen av programmet har njuren varit i Vincent under fyra månader och fungerar ännu.

Annons

– Man kan inte spara på sina njurar, det går inte. Skulle någonting hända med mig och jag skulle dö, då hade en del av mig funnits kvar i Vincent. Det är ju fantastiskt, säger Cara.

Se också: Nicolas räddades av ett annat barns hjärta

Nicolas, 4, överlevde tack vare ett annat barns hjärtaBrand logo
Nicolas, 4, överlevde tack vare ett annat barns hjärta

Som om sonens tillstånd inte skulle vara nog lider familjen av ytterligare problem. I deras vattenskadade hus frodas mögel, något som försätter infektionskänslige Vincent i stor fara. Byggnaden är för nedgången för att belånas eller säljas och någon sanering av bostaden har paret inte råd med.

– Att låta honom sova i en miljö som vi vet är skit är fruktansvärt. Ändå gör vi det, för vi har inte något val.

Har funderat på skilsmässa

Varken Cara eller Linus har arbetat på tre år, att ta hand om Vincent tar mycket tid och engagemang. Under drygt två år klarade deras son inte av att äta och dricka själv, njursvikten gjorde Vincent så pass illamående att han inte kunde stoppa någonting i munnen. Efter den senaste transplantationen har föräldrarna börjat lära honom att använda sväljreflexerna, i hopp om att sonen ska kunna fungera så normalt som möjligt.

Mamma Cara
Mamma Cara känner sig trött efter tre år av ständigt vakande. Foto: Kanal 5

Vincents konstanta behov av tillsyn har gjort att Cara och Linus knappt har kunnat ägna sig åt varandra, på tre år. I perioder har situationen varit så pass påfrestande för föräldrarna att de har funderat på skilsmässa.

Annons

– Man tappar bort både sig själv och varandra. Det är så psykiskt dränerande, till slut sa vi att det kanske är bättre att vi skiljer oss. Att om han (Linus) har varannan vecka och jag har varannan vecka, slipper man åtminstone bördan i en vecka. Och sedan kan man gå på det nästa vecka igen, säger Cara.

Sofias änglar kliver in i familjens misär som en räddare i nöden. Teamet lyckas riva bort och byta ut allt fukt- och mögelskadat material. Villans undervåning totalrenoveras och Vincent får ett större sovrum. Även Cara och Linus sovrum får sig ett lyft – och lättnaden är total för den hårt kämpande familjen.

– Jag är helt överlycklig, det här är det finaste någon har gjort för oss någonsin, säger hon.

Av Elvira Lagerström Dyrssen

Annons