Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Sommar med Ernst 2019: Allt du behöver veta

10 jun, 2019 
Marcus Alm
27 juni har Sommar med Ernst 2019 premiär. Här är gården som renoveras i år.
I Sommar med Ernst 2019 kommer tittarna få följa Ernst Kirchsteiger när han renoverar en gård på Österlen och myser barfota och lagar mat såsom bara Ernst gör.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Då har Sommar med Ernst premiär 2019

Sommar med Ernst har premiär torsdag 27 juni kl 20.00 på TV4 och sänds även på TV4 play. Programmet visas under åtta torsdagskvällar sommaren 2019 och som vanligt får tittarna ta del av Ernst renoveringstips, hans matlagning – och självklart hans omtalade personlighet.

I programmet rustar Ernst Kirchsteiger  upp en vacker gammal bondgård på Österlen.

Ernst renoverar en bondgård på Österlen sommaren 2019

Enligt ett pressutskick från TV4 är säsongens ledord innovation och tradition. Respekt för detaljer och för hur bondgården ser ut idag samt en stor dos återbruk ska förvandla gården helt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Huset berättar en tydlig historia så det viktigaste för mig blir att lyssna. Detaljerna berättar mycket om hur huset är byggt, och tillsammans kommer huset och jag hjälpas åt att återskapa dess forna stolthet och känsla, säger Ernst Kirchsteiger i pressmeddelandet.

I Sommar med Ernst 2019 renoverar Ernst Kirchsteiger en bondgård på Österlen.
I Sommar med Ernst 2019 renoverar Ernst Kirchsteiger en bondgård på Österlen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Målet med Sommar med Ernst 2019 är att skapa en lugn plats för människor att vara på, men även att förstå och ta tillvara på gårdens ursprung.

Annons

Gården ligger i Örneberga, en liten by mellan Gladsax och Baskemölla och och beskrivs som en stilig och gammal, om än något bortglömd, bondgård.

Se gården som renoveras i Sommar med Ernst 2019

Här kan du se bondgården på Google Maps.

Ansök om att vara med i Sommar med Ernst

Produktionen bakom Sommar med Ernst har i år, precis som tidigare år, gått ut med en annons på Facebook där personer kan lämna in förslag på fastigheter att renovera. Förslag skickas till TV4, med bilder och information, på mailadressen [email protected].

Kritik mot Sommar med Ernst

Efter Sommar med Ernst 2018, då han renoverade en Kånsta kvarn (byggd 1858), så lät inte kritiken vänta. När Ernst byggde om kvarnen till en sommarstuga protesterade grannarna mot att deras kulturarv förstördes:

Grannarna protesterar mot Sommar med Ernst.
Grannarna protesterade mot att Ernst Kirchsteiger byggde om Kånsta kvarn i Sommar med Ernst 2018. Foto: TT

– Framför allt handlar det om det kulturhistoriska värdet. Det är på tok för stora ändringar att bygga om kvarnen till fritidshus. Det optimala vore att de får skruva ner allt och återställa den, säger delägaren Suzann Bernsgården till Nerikes Allehanda.

Annons

Delägarna i kvarnen blev lämnade helt utanför luppen – och först två månader efter att bygglovet givits fick de ta del av handlingarna. En överklagan gjordes, och lyckades, och bygglovet drogs in.

Även 2011 kritiserades Ernst Kirchsteiger efter programmet. Den gången var det Carl-Jan Grankvists sjöfastighet som renoverades. Efter inspelningen berättade Carl-Jan att bygget inte hade varit färdigt när produktionen begav sig. Bland annat saknades rinnande vatten i huset och kostnaderna för att renovera EFTER att Ernst var klar blev en miljon kronor, sa han till Aftonbladet.

Källa: allas.se, TV4, Kristianstadsbladet, Aftonbladet, Ystads Allehanda

Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

Annons