Sommarkrysset: Här är alla artister och datum 2019

Gry Forsell programleder Sommarkrysset 2019. Här är alla klara artister och datum de uppträder.
Sommarkrysset på Gröna Lund har blivit något av en institution i svensk sommar-tv. Som vanligt programleder Gry Forssell Sommarkrysset 2019. Här kan du hitta alla artister som uppträder och viktiga datum att hålla ett extra öga på.

Här är alla artister i Sommarkrysset 2019

Sommarkrysset den 8 juni:

Bonnie Tyler

Bonnie Tyler gästar Sommarkrysset 2019

Bonnie Tyler 1988. Foto: Ilpo Musto/REX

Med hitlåtar som Total Eclipse of the Heart och It’s a Heartache var Bonnie Tyler en av det sena 70-talet och tidiga 80-talets absolut största musiker. Den 8 juni 2019 intar hon scenen på Gröna Lund och kickstartar igång sommaren på Sommarkrysset.

Jessica Andersson

Jessica Andersson deltar i Sommarkrysset 2019

Jessica Andersson på QX-galan 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Jessica Andersson slog igenom i dokusåpan Fame Factory 2002 och blev sedan en del av Fame, en duo skapad av Bert Karlsson med tidigare deltagare från programmet. Duon vann bland annat Melodifestivalen 2003. 2011 vann Jessica Andersson Let’s Dance.

Näääk & Denz

Näääk framträder på Sommarkrysset 2019

Näääk. Foto: Robert Gabrielsson/Aftonbladet/TT

Näääk är en svensk rappare, född i Stockholm och uppväxt i förorten Rinkeby och på Gullmarsplan. Han har en gambisk pappa och en finsk mamma. Näääk har bland annat medverkat på Sarah Dawn Finers Stockholm om natten.

2014 gav Näääks rapkollega Denz ut låten Jetski som blev början på en tsunami av trap (trap är en undergenre inom hiphop där man använder sig av oregelbunden rytm. Det har även blivit stort inom den elektroniska dansmusiken) inom svensk hiphop.

Linae

Sommaren 2018 släppte Linae debutsingeln Sweet Sweat till stora hyllningar. Hennes musik låter som äldre, 90-tals, R’n’B men med moderna elektroniska inslag.

Weeping Willows

Magnus Carlsons Weeping Willows framträder på Sommarkrysset 2019.

Magnus Carlsons Weeping Willows framträder på Sommarkrysset 2019. Foto: Anette Nantell/DN/TT

Sent 90-tal och tidigt 00-tal var Weeping Willows soundtrack i stora delar av Sverige. Bandet, som bildades 1995, var från början ett coverband som spelade äldre rock n’ roll som Roy Orbinson. 2002 gav de ut skvian Into the light med ett väldigt annorlunda sound än tidigare, med mer synthar och moderna elektroniska inslag. Sedan dess har bandet fortsatt utvecklas mot mer modern musik, men alltid med en fot i den rock n’ roll som skapade dem.

Sommarkrysset den 15 juni:

Anna Bergendahl

Anna Bergendahl och låten Ashes to ashes i andra chansen av Melodifestivalen 2019

Anna Bergendahl och låten Ashes to ashes i andra chansen av Melodifestivalen 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att ha slutat femma i Idol 2008 så gick Anna Bergendahl och vann Melodifestivalen 2010. I Eurovision Song Contest samma år gick det tyvärr sämre för Anna som blev den första svenska akten någonsin att inte ta sig vidare från semifinalen av tävlingen. Sedan dess har Anna utbildat sig till läkare, spelat in musik i USA – och hunnit med att delta i Melodifestivalen igen 2019 med låten Ashes to Ashes.

Erik Lundin

Erik Lundin kommer uppträda i Sommarkrysset 2019.

Erik Lundin kommer uppträda i Sommarkrysset 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Rapparen och musikern Erik Lundin har varit en del av den svenska hiphopscenen sedan 2007, och med albumet Zebrapojken från 2019 blev han en självklar stjärna på den svenska musikhimmeln. Utöver musikkarriären har Erik en kandidatexamen i ekonomi från Johnson & Wales University i USA.

Peter Jöback

Peter Jöback, här på Unicefgalan 2019, kommer uppträda på Sommarkrysset 2019.

Peter Jöback, här på Unicefgalan 2019, kommer uppträda på Sommarkrysset 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Peter Jöback är en av Sveriges främsta musikalstjärnor genom alla tider. Utöver stjärnroller som Robert i Kristina från Duvemåla (hans tolkning av Guldet blev till sand låg på svensktoppen i 110 veckor) så har Peter även hunnit med att delta i Melodifestivalen två gånger; 1990 och 2010. Karriären har dessutom inneburit 13 soloalbum och otaliga film- och teaterroller.

Sommarkrysset den 22 juni (sändningsstart 19.30):

David Lindgren & Kristina Lindgren

Det äkta paret David och Kristina Lindgren uppträder i Sommarkrysset 2019.

Det äkta paret David och Kristina Lindgren uppträder i Sommarkrysset 2019. Foto: Patrick Trägårdh/TT

Programledaren för Melodifestivalen 2017 och 2018, David Lindgren, deltog även i tävlingen som artist och tog sig till final 2012, 2013 och 2016. I Sommarkrysset 2019 uppträder han tillsammans med sitt största stöd; sin fru, Kristina Lindgren.

Chris Kläfford

Mikael Christoffer Kläfford Sjögren vann Idol 2017 efter att ha medverkat i programmet tre gånger tidigare, 2010, 2011 och 2015. När han vann tävlingen gick hans version av John Lennons Imagine direkt upp på topp 10 på Spotify i Sverige och klippet på Idols Youtube-sida har över fyra miljoner visningar.

Lèon

Lotta Lindgrens artistnamn är Lèon. Sedan debutsingeln 2015 har hon lyckats få skivkontrakt i USA, medverkat på stora talkshows och sjungit på Allsång på Skansen. 2019 är det dags för Sommarkrysset.

Movits! är en av akterna i Sommarkrysset 2019.

Movits! är en av akterna i Sommarkrysset 2019. Foto: Mickan Palmqvist/DN/TT

Movits! Feat. Tjuvjakt

Bröderna Renfeldt från Luleå och saxofonist Nilsson från Piteå spelar en blandning av jazz och hiphop. Precis som Lèon har de uppträtt på talkshows i USA och sedermera turnerat i landet. I Sommarkrysset 2019 uppträder Movits! tillsammans med Tjuvjakt – som gjorde sin tv-debut just i Sommarkrysset år 2017.

Hanna Ferm och Liamoo med bidraget Hold you under deltävling 2 av Melodifestivalen 2019.

Hanna Ferm och Liamoo med bidraget Hold you under deltävling 2 av Melodifestivalen 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Hanna Ferm

Hanna Ferm gjorde sin debut i Melodifestivalen i år, 2019, men det var absolut inte hennes första musiktävling. Sångerskan har tidigare deltagit i Talang 2014 (som 14-åring) och Idol 2017 (där hon slutade på en andraplats.)

Sommarkrysset den 30 juni:

Rockbandet Takida kommer uppträda i Sommarkrysset 2019.

Rockbandet Takida kommer uppträda i Sommarkrysset 2019. Foto: Janerik Henriksson/TT

Takida

Sedan debutalbumet …Make You Breathe släpptes 2006 har rockbandet Takida ytterligare fem fullängdsplattor – och sålt platina. Singeln Curly Sue från 2008 låg etta på topplistan i Sverige i hela tio veckor.

Malou Prytz med låten I do me i deltävling 2 av Melodifestivalen 2019.

Malou Prytz med låten I do me i deltävling 2 av Melodifestivalen 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Malou Prytz

Malou Trasthe Prytz lyckades ta sig till final i Melodifestivalen 2019 – bara 15 år gammal! Hon är ursprungligen från småländska Ryd och har under uppväxten deltagit i flertalet talangjakter och musiktävlingar.

Sommarkrysset 2019: Tomas Andersson Wij kommer framträda.

Sommarkrysset 2019: Tomas Andersson Wij kommer uppträda. Foto: Carolina Byrmo/TT

Tomas Andersson Wij

Låtskrivaren, artisten, journalisten och programledaren Tomas Andersson Wij skivdebuterade 1998 med Ebeneser och sedan dess har det blivit ytterligare 12 skivor. Han har dessutom fått äran att vara med i Så mycket bättre 2017.

Måns Zelmerlöw på scen

Måns Zelmerlöw vann både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med låten Heroes 2015. Foto: IBL

Måns Zelmerlöw

En av Sveriges mest kända artister, Måns, har efter vinsten i Eurovision Song Contest 2015 påbörjat en internationell karriär. Han har bland annat varit programledare för Storbritanniens uttagningar till Eurovision och varit pausunderhållningen av finalen i Tel Aviv 2019.

Artisten Dotter, Johanna Jansson, kommer uppträda i Sommarkrysset 2019.

Artisten Dotter, Johanna Jansson, kommer uppträda i Sommarkrysset 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Dotter

Sångaren och låtskrivaren Johanna Jansson som döljer sig bakom artistnamnet Dotter är vegan, och artistnamnet är en förkortning av Dotter till moder jord. Hon debuterade 2014, medverkade i Melodifestivalen 2018 och skrev Lina Hedlunds Victorious som tog sig till final av Melodifestivalen 2019.

Sommarkrysset den 6 juli:

Nano framför Chasing rivers i Melodifestivalen 2019

Nano framför Chasing rivers i Melodifestivalen 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nano

Trots att han var helt okänd inför tävlingen slutade Nano på andraplats i Melodifestivalen 2017, efter Robin Bengtsson. I dag är Nano nykter och drogfri, mycket tack vare sin sambo, men tidigare i sitt liv var tillvaron brokig med flera fängelsevistelser för bland annat bilstöld, rån och droger.

Charlotte Perrelli och Sebastian Ingrosso när han skulle tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2018.

Charlotte Perrelli och Sebastian Ingrosso när han skulle tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2018. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Charlotte Perrelli

Hon vann Sveriges fjärde Eurovision genom tiderna med Take Me To Your Heaven 1999 – och har vunnit ytterligare en Melodifestival, 2008. Från att ursprungligen ha varit en dansbandssångerska (med bland annat Wizex) gled hennes karriär in mer på popmusik under sent 90-tal när hon blev solomusiker.

Jakob Hellman är en av artisterna i Sommarkrysset 2019.

Jakob Hellman är en av artisterna i Sommarkrysset 2019. Foto: Aftonbladet/TT

Jakob Hellman

En av de största kultmusikerna i svensk musikhistoria är Jakob Hellman. Efter debutalbumet …Och Stora Havet 1989, som blev en stor succé med låtar som Vara vänner och Hon har ett sätt, vann Hellman en grammy för bästa manliga rockartist. Sedan dess har han inte släppt någon inspelad musik, men hans inflytande på svensk musik går inte att ta miste på. Bland annat har Nöjesguiden utsett skivan till den bästa svenska skivan genom tiderna.

Kitok är med i Sommarkrysset 2019.

Kitok är med i Sommarkrysset 2019. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kitok

Magnus Ekelund, som döljer sig bakom artistnamnet Kitok, är en rappare, sångare, låtskrivare och producent från Jokkmokk. Kitok är också hans samiska släktnamn. Han har varit aktiv som musiker sedan 2007 och innan rapkarriären spelade han rock.

Sommarkrysset den 13 juli:

Jon Henrik Fjällgren framför Norrsken i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019

Jon Henrik Fjällgren framför Norrsken i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Jon Henrik Fjällgren

Han föddes i Cali, Colombia, men är uppväxt i norra Sverige med samiska föräldrar – och jojken är en stor del av hans artistskap idag. Med tre finaler i Melodifestivalen (2015, 2017 och 2019) samt en vinst i Let’s Dance 2018 är Jon Henrik en av Sveriges mest populära artister.

Pontus och Amerikanerna en av de klara grupperna till Sommarkrysset 2019.

Pontus och Amerikanerna år 1991. Foto: Roger Tillberg/TT

Pontus & Amerikanerna

Årets popgrupp 1990 är tillbaka! Den första skivan på svenska, som kom just 1990, innehöll hitlåtar som Min bror och jag – och nästa album Följer ett spår innehöll bandets kanske mest populära låt God morgon Colombus. I år har bandet gett ut singeln Folk som oss och turnerar över hela landet.

Helena Gutarra kommer sjunga i Sommarkrysset 2019.

Helena Gutarra tillsammans med Swingfly. Foto: Stina Stjernkvist SST/TT

Helena Gutarra

2008 slog Helena Gutarra igenom med punkrockbandet La Puma och medverkade sedan i The Voice 2012 (där hon tävlade för Petters lag). 2013 släppte hon sin första singel som soloartist och 2016 deltog hon med Swingfly i Melodifestivalen.

Sommarkrysset den 20 juli:

Mohombi sjunger låten Hello i deltävling 1 av Melodifestivalen 2019

Mohombi sjunger låten Hello i deltävling 1 av Melodifestivalen 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Mohombi

Mohombi deltog i Melodifestivalen 2019 och tog sig till final med låten Hello. Han har samarbetat med stora internationella artister som Shaggy och Pitbull och vunnit en grammy för Pitbulls skiva DALE. Han har dessutom samarbetat med Arash och J Balvin. För samarbetet med J Balvin nominerades han till en Latin Grammy Award 2018.

Backyard Babies klara för Sommarkrysset 2019.

Nicke Borg och Dregen i Backyard Babies på Skogsröjet festival 2017. Foto: Helena Larsson/TT

Backyard Babies

Rockgruppen Backyard Babies bildades 1989 och har sedan dess gått över från glamrock till punk och hårdrock och sedan vidare till ren rock n’ roll. När de meddelade att de skulle ta en paus, 2009, så hade bandet turnerat i hela 20 år.

Sigrid Bernson klar för Sommarkrysset 2019.

Sigrid Bernson tillsammans med Robin Bengtsson i Let’s Dance 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Sigrid Bernson

Sigrid har främst gjort sig ett namn i den svenska nöjesvärlden genom sin medverkan som dansare i Let’s Dance. Där han hon genom åren dansat med Andreas Weise, Anton Hysén (de vann tävlingen 2012), Erik Segerstedt och Benjamin Ingrosso (de vann tävlingen ihop 2014). Därefter tog hon en paus från tävlingen tills 2017 då hon deltog tillsammans med Samir Badran – som hon inledde en välbevakad relation med. Samma år släppte hon sin första musik och blev inbjuden till Lotta på Liseberg.

Felix Sandman

Felix Sandman och Benjamin Ingrosso klara för Sommarkrysset 2019.

Felix Sandman och Benjamin Ingrosso på Gröna Lunds scen 2019. Foto: Mattias Hansson/TT

Han slog igenom i pojkbandet FO&O och släppte två album med dem innan det var dags för en solokarriär för Felix Sandman. 2018 tog han sig till andra chansen i Melodifestivalen och vidare till finalen där han slutade på en andraplats. Han har även en av huvudrollerna i den svenska Netflix-succén Störst av allt.

Benjamin Ingrosso

Född in i familjen Wahlgren-Ingrosso var det aldrig någon tvekan om att Benjamin skulle bli en känd artist i Sverige. 2018 vann han Melodifestivalen med låten Dance You Off och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Utöver musikkarriären har han också vunnit Let’s Dance och spelat ett antal filmroller, bland annat som Sune (2008) och Lillebror i Karlsson på taket smyger igen (2010).

Sommarkrysset den 27 juli:

Wiktoria i vattenfallet under deltävling 1 av Melodifestivalen 2019

Wiktoria i ett vattenfall under deltävling 1 av Melodifestivalen 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Wiktoria

Wiktoria är en scenveteran trots sin ålder (22 år). Hon har deltagit i Lilla Melodifestivalen (2011) och Melodifestivalen (2016, 2017 och 2019). Hennes medverkan i finalen av Melodifestivalen 2019 var länge osäker eftersom hennes låt Not with me av misstag släpptes på Spotify innan den fick.

Jazzsångerskan Rigmor Gustafsson klar för Sommarkrysset 2019.

Jazzsångerskan Rigmor Gustafsson klar för Sommarkrysset 2019. Foto: Mohammad Abu Ghosh/TT

Rigmor Gustafsson

Jazzsångerskan Rigmor Gustafsson har släppt 10 skivor sedan debuten 1996 och två samlingsalbum. Hon har vunnit en Grammy som årets jazzmusiker (2008), blivit utsedd till årets värmlänning 2009 och 2017 blev hon invald som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Sommarkrysset den 3 augusti:

Lina Hedlund framför låten Victorious i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019.

Lina Hedlund framför låten Victorious i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Lina Hedlund

Efter 11 år som en del av gruppen Alcazar har Lina Hedlund nu inlett sin solokarriär på allvar med en finalplats i Melodifestivalen 2019 med låten Victorious. Splittringen från Alcazar beskrev hon som en skilsmässa, bandet fick bland annat gå i gruppterapi.

Sommarkrysset den 10 augusti:

Den amerikanska sångerskan Ava Max är klar för Sommarkrysset 2019.

Den amerikanska sångerskan Ava Max är klar för Sommarkrysset 2019. Foto: ROCH/TT

Ava Max

Amanda Ava Koci är en amerikansk sångerska med albanskt ursprung. Hon slog igenom stort i Sverige 2018 när hennes låt Sweet but Psycho tog sitt upp på förstaplatsen på topplistorna.

Sven-Ingvars är klara för Sommarkrysset 2019.

Sven-Ingvars är klara för Sommarkrysset 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Sven-Ingvars

Dansbandskungarna Sven-Ingvars intar scenen på Gröna Lund den 10 augusti. Gruppen har varit aktiv sedan 1956 och är, efter Sten & Stanley, den musikakt som haft flest låtar på Svensktoppen. Genom åren har flera musiker bytts ut mot nya. Faktum är att den aktiva medlem i gruppen som varit med längst endast varit med sedan 1998.

Källa: Gröna Lund, Kingsizemag, wikipedia, nöjesguiden, allas

Foto: Gröna Lund