Sommarlov 2022: Allt om programledarna, artisterna och hur man får en plats i publiken!

Programledarna för årets Sommarlov: Alex Hermansson, Dante Zia, Malin Olsson, Angelika Prick och Ida On fotograferade bland gräs och blommor.

Foto: Mattias Ankrah/SVT

Sommarlov i SVT väcker sommarkänslor hos både liten och stor. Har du tänkt besöka inspelningarna tillsammans med barn eller barnbarn i Malmö i sommar? Här har vi samlat all information du behöver inför besöket!

Ända sedan 1978 har SVT sänt ett specialprogram för sommarlovslediga barn. Flera generationer barn har således samlats framför tv:n på sommarmorgnarna för att ta del av allt roligt – och i år blir det inget undantag.

Programledarna för årets Sommarlov: Alex Hermansson, Dante Zia, Malin Olsson, Angelika Prick och Ida On fotograferade bland gräs och blommor. I bakgrunden syns figuren Sommarskuggan.

Programledarna för årets Sommarlov: Alex Hermansson, Dante Zia, Malin Olsson, Angelika Prick och Ida On.

Foto: Mattias Ankrah/SVT

I årets upplaga av Sommarlov är det insekterna som står i fokus, men självklart blir det också besök av den numera legendariska Sommarskuggan som sprider sitt skuggslem varhelst hen kommer åt och flera aktuella artister medverkar också.

Vad har Sommarlov för tema 2022?

Årets tema i Sommarlov är alla småkryp som vi lever så tätt inpå.

– I år har vi ett väldig spännande och viktigt tema, vi ska slå ett slag för våra minsta och kanske viktigaste hjältar – småkrypen. Och lära oss vad vi kan göra för att backa dem. Under sommaren ska vi också tillsammans med alla tittare ta reda på vem som är Sommarskuggan nr 7. Det blir ett maxat Sommarlov, säger Malin Olsson, en ev programledarna, i ett pressmeddelande.

Vem är programledare för Sommarlov 2022?

I år får vi återse några välbekanta ansikten som programledare för Sommarlov. På plats för att guida tittarna genom sommarlovet finns nämligen Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On, Dante Zia och Angelika Prick.

Programledaren Malin Olsson fotograferad under pressträffen för SVT-programmet Sommarlov.

Malin Olsson.

Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Malin Olsson

Malin Olsson, född 1982, är en av de mest populära programledarna hos SVT Barn. Hon har genom åren synts återkommande i just Sommarlov, men även i program som Fixaräventyret och Ponnyakuten. Tittarna har även kunnat följa henne i Malins vlogg. Vid sidan av olika produktioner för barn, har Malin Olsson också varit programledare för bland annat Vem bor här och kommentator i Eurovision song contest. Malin Olsson är sambo med artisten Simon Peyron och tillsammans har de två döttrar.

Malin Olsson efter graviditeten: ”Jag blev likgiltig”
Programledaren Alex Hermansson framför Sommarlovsbussen Busster.

Alex Hermansson.

Foto: Urszula Striner/SVT/TT

Alex Hermansson

Alex Hermansson, född 1992, slog igenom på Youtube som en av medlemmarna i extremsport- och underhållningsgruppen Rackartygarna. År 2014 medverkade han för första gången i Sommarlov och sedan dess har han återvänt till programmet flera gånger. Han har också programlett en rad andra program för SVT Barn. Alex var en av deltagarna i Let's dance 2015. Året därpå gifte han sig med programledarkollegan Caroline Hermansson och tillsammans har paret en son. I mars 2022 gick paret ut och berättade att de skulle skiljas.

Programledarna Malin Olsson och Ida On på scen under pressträffen för SVT-programmet Sommarlov.

Ida On, till höger, tillsammans med programledarkollegan Malin Olsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ida On

Ida On, född 1996, är utbildad musikalartist vid Balettakademin i Göteborg. Hon medverkade som programledare för Sommarlov för första gången 2020 och var med även förra året. I år blir det alltså hennes tredje sommar med programmet och parallellt med SVT-jobbet har hon också medverkat i uppsättningar på bland annat Göteborgsoperan. Hon växte upp i Malmö, men bor numera i Göteborg där hon är sambo med ljusdesignern Johan Hebbe.

Programledaren Dante Zia fotograferad framför Sommarlovbussen Busster.

Dante Zia.

Foto: Urszula Striner/SVT/TT

Dante Zia

Dante Zia, född 1993, tillkom som programledare för Sommarlov 2021. Han växte upp i en stor familj och är äldre bror till artisten Oscar Zia. Han syntes för första gången i tv 2018, när han var en av deltagarna i Sveriges mästerkock. Två år senare kom hans första kokbok, Pasta al Dante. Han har också medverkat i andra program hos SVT Barn och nyligen avslöjade Dante att han och brorsan Oscar ska spela in ett nytt program i Italien senare i sommar – Weekend hos Zia.

Programledaren Angelika Prick fotograferad på ett gräsfält.

Angelika Prick.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Angelika Prick

Angelica Prick, född 1989, är bland annat utbildad vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Hon har medverkat i flera teateruppsättningar på både Stockholms och Göteborgs stadsteater. Som programledare för Sommarlov syntes hon för första gången 2016. Angelika har även synt i SVT:s julkalender som sändes 2017. Hon har också synts i Colin Nutleys film Bröllop, begravning och dop.

Vilka artister medverkar i Sommarlov 2022?

Ett gäng olika artister kommer att delta i årets säsong av Sommarlov. Här hittar du alla namn och datum:

Liamoo – sänds fredag 17 juni (inspelning utan publik innan sändning)

Cazzi Opeia sänds fredag 25/6 (inspelning med publik 16/6)

Medina sänds fredag 1/7 (inspelning med publik 23/6)

Malou Prytzsänds fredag 8/7 (inspelning med publik 30/6)

Tussesänds fredag 15/7 (inspelning med publik 7/7)

Samira Mannerssänds fredag 22/7 (inspelning med publik 14/7)

Theozsänds fredag 29/7 (inspelning med publik 21/7)

Lillasystersänds fredag 5/8 (inspelning med publik 28/7)

Klara Hammarströmsänds fredag 12/8 (inspelning med publik 4/8)

Sommar i P1: Här är alla sommarpratare 2022 – hela listan

Var spelas Sommarlov in 2022?

Sommarlov spelas in i Malmö, där den numera välkända och grönmålade bussen Busster finns. Tidigare stod den parkerad vid Scaniabadet i stadsdelen Västra hamnen, men sedan flera år är inspelningsplatsen i stället Beijers park. Parken ligger belägen i stadsdelen Kirseberg, i de östra delarna av Malmö.

När börjar Sommarlov 2022?

Sommarlov har premiär den 13 juni och sänds sedan varje vardag fram till den 19 augusti. Man spelar in med publik mellan den 16 juni och den 11 augusti.

Se video: Sommar i P1 – här är sommarpratarna du inte vill missa 2022
1:20

Efter reklamen: Se video: Sommar i P1 – här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

(1:20)

Hur gör man om man vill vara publik på inspelningarna av Sommarlov?

Efter två somrar av pandemi meddelar SVT att man nu äntligen kan välkomna publiken tillbaka till Sommarlov.

– Det känns fantastiskt att komma tillbaka till Sommarlov och att vi i år kan välkomna publiken igen till inspelningen, det har vi verkligen längtat efter, säger Malin Olsson i ett pressmeddelande.

Inspelningarna äger rum i Beijers park i Malmö klockan 9-11 varje vardag mellan den 16 juni och den 11 augusti, med undantag för fredagen den 24 juni då det är midsommarafton.

För att vara med i publiken krävs ingen biljett – det är gratis att medverka och man kan inte heller föranmäla sitt intresse. Det betyder att det är först till kvarn-principen som gäller. Parken är alltid öppen och SVT skriver på sin hemsida att de inte kan säga en tid då man måste vara där för att säkra en plats. De kan heller inte garantera plats till alla – men det är ovanligt att man inte får någon plats alls.

Alla sittplatser är på gräs, så SVT rekommenderar att man tar med en filt eller något liknande att sitta på. Tänk på att det är högst publiktryck på torsdagar, då artisterna medverkar.

I år sänds varje inspelat avsnitt först en vecka efter inspelningen.

Mitt barn vill medverka i Sommarlov – hur gör man?

Många barn är säkert sugna på att medverka själva i Sommarlov. Och det händer ibland att redaktionen för programmet annonserar i sändning eller på hemsidan efter medverkande. Om man sitter i publiken och hoppas kunna medverka ordnas allt sådant på plats under inspelningen och det går inte att föranmäla sitt intresse till det.

Vem har tidigare varit Sommarskuggan?

SVT-karaktären Sommarskuggan på inspelningarna av Sommarlov i Malmö.

Sommarskuggan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sommarskuggan är en återkommande figur i Sommarlov som har blivit enormt populär bland barn runt om i landet. Vem som finns bakom dräkten den här gången återstår att se, men här är personerna som tidigare varit Sommarskuggan: Marianne Mörck, David Sundin, Hasse Andersson, Caroline Hermansson, Malin Olsson och den fiktiva karaktären Chefen på SVT Barn.