Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Stjärnorna rörs till tårar på slottet under Alexanders dag

11 jan, 2019 
Henrik Högström
Henrik Högström
Alexander Karim är skådespelaren som nått hela vägen till Hollywood och stadsteatern. Men att en svart man skulle spela William Shakespeare på scen var inte givet när han växte upp. "Jag hade ju perioder där jag absolut ville vara vit”, berättar skådespelaren i Stjärnorna på slottet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under Alexander Karims dag i Stjärnorna på Slottet åker näsdukarna upp titt som som tätt. Skådespelaren beskriver sig själv som blödig och får finna sig i att kallas ”lipsill från Helsingborg”. Det är dock en pik som levereras med värme av Sven Melander. Och det finns gott om rörande sekvenser i hans historia.

Familjen Karim flydde till Sverige från Uganda på 70-talet och landade i Gränby utanför Uppsala.

”Mamma fick jobba extremt mycket”

Pappa , som arbetade som affärsman, återvände snart hem till Uganda igen medan Alexanders mamma och syskon blev kvar. Mamman tog då med sig de fyra barnen söderut och slog sig ner i en dyr våning i Helsingborg.

Det fanns gott om plats för barnen att leka men mamman, frisören, fick jobba hårt för att klara hyra och mat.

– Hon fick jobba extremt mycket hela tiden, berättar Alexander Karim.

– Hon gjorde enorma uppoffringar.

Alexander Karim med mamma
Alexander Karims mamma gjorde stora uppoffringar för att barnen skulle ha det bra. Foto: SVT

Barnen Karim hamnade i en miljö med ”kritvita vd-ungar” och stack ut. De enda mörka barnen på skolan.

Annons

Samtidigt upplevde han ingen rasism. Det var mer exotifiering.

Hade inte råd med semester

Men han berättar också om att han funderade över om det där mörka inte var något han skulle växa ifrån. Så att han blev vit som de andra.

Familjen Karim hade kanske inte råd med utlandssemestrar men videobandspelaren gick varm och grundlade ett stort filmintresse.

– Vi reste ju med film. Vår VHS var en magisk låda.

Alexander Karim i Babajou
Mamma ( Zarina Musa), äldste sonen Big Willy (spelas av David Nzinga) och pappa (Alexander Karim) I SVT-serien Babajou. Foto: SVT/Johan Paulin

Den magiska lådan bäddade för ett filmintresse som barnen Karim tagit vidare. Förutom Alexander jobbar även bröderna Baker och Othman i branschen.

Baker och Alexander har gjort flera filmer tillsammans. Och regissören Baker har varit tuff mot brorsan. Alexander fick till exempel äta upp sig 20 kilo för att göra rollen som frånskild pappa i kortfilmen Malcolm (2002).

Annons

Frånvarande pappa

Den frånvarande pappan var tidigt ett genomgående tema i brödernas filmer. Ett tema bröderna var väl bekanta med.

I Stjärnorna på slottet berättar Alexander Karim att kontakten med pappan, som gick bort för några år sedan, i huvudsak bestod av kort och telefonsamtal.

– Jag kände aldrig honom riktigt.

Alexander Karim berättar att det fanns en period då han var arg på pappan som lämnat honom och syskonen. Samma sorts nästan självbiografiska avsked finns med i brödernas SVT-serie Babajou (2009). Alexander Karim förklarar att han ansträngde sig för att försöka förstå orsakerna bakom uppbrottet. En dag lossnade det när han förstod att pappan hade gått under om han stannat kvar. Att han måste hem.

– Efter det tror jag att jag släppte ilskan. Och då slutade vi göra film om pappor, säger Alexander Karim.

Alexander Karim tar alltid med familjen på utlandsjobb

Rollerna har förändrats i takt med att Alexander Karims stjärna stigit. De tidiga erbjudandena som ”våldtäktsman i Efterlyst” eller ”dörrvakt” har blivit internationella filmroller. Bland annat mot Nicholas Cage i Dying of light (2014)

Annons

Och då ingår det i kontraktet att familjen ska kunna följa med pappa på jobbet.

Ur ett folkkärt perspektiv har Alexander Karim dessutom fått göra karaktären Vanheden i Jönssonligan – den perfekta stöten (2015). Ett val som väckte visst rabalder och till och med hatiska nätkommentarer eftersom Alexander Karim är något mörkare i hyn är Ulf Brunnberg från originalet. Ulf Brunnberg själv tyckte dock att valet av efterträdare var finfint och gav sin välsignelse.

– Nu ska det bli mitt nya svar på alla hatmejl. ”Jag har Brunnbergs stöd”, sa Alexander Karim till Aftonbladet i samband med att filmen spelades in.

Gråtfest i Stjärnorna på slottet
Rörande och känsligt under Alexander Karims dag på slottet. Foto: SVT

Fick spela i Shakespeare in love

Under Alexander Karims dag på slottet är det, som sagt, nära till känslorna. När dagen avrundas berättar skådespelaren att en dröm varit att spela Shakespeare på Stockholms stadsteater. Och drömmar kan, som bekant, slå in.

Annons

I höstas gjorde Alexander Karim huvudrollen i Shakespeare in love på just den scenen. Då trillar tårarna nerför Kajsa Ernsts kinder.

– Det är så vackert. Från den här lille pojken som sitter och väntar på att bli vit. Nu står han som den förste svarte skådespelaren och får göra den här rollen. Det är så vackert och så rätt, säger hon i programmet.

Alexander Karim i Shakespeare in love
Sofia Ledarp och Alexander Karim i Shakespeare in love. Foto: SVT

Stjärnorna på slottet sänds i SVT 1 lördagar 20.00

Läs också:

Sven Melander om alkoholproblemen: ”En nattsvart ångest”

Kajsa Ernst förlät mamman på dödsbädden

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons