Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt testar chili

18 aug, 2017 
Minna Wallén-Widung
Det blir total panik för Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt efter att de testat en av världens starkaste chilis i Trädgårdstider.
I den kommande säsongen av "Trädgårdstider" har det blivit dags att skörda chili. I säsongspremiären smakar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt på en av de absolut starkaste sorterna som finns. "Det var en fruktansvärd pärs på två timmar innan man kunde börja prata igen", säger Tareq Taylor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här testar tv-duon heta chilin: ”Det kräktes och gräts”

På tisdag drar Trädgårdstider i gång igen efter sommaruppehållet. För några veckor sedan avslutades inspelningarna, och nu har SVT släppt ett klipp där programledarna Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor ska smaka på den chili som växt sig stor under sommaren.

Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt testar världens starkaste chili.
Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt. Foto: SVT

I programmet provsmakar de hela sju olika chilisorter, och när de kommer fram till Bhut Jolokia Strain II hettar det till. Ordentligt. Programledarna tar varsin rejäl bit och börjar tugga. Snart får Pernilla Månsson Colt en rejäl hostattack och börjar klia sig på halsen och i nacken samtidigt som hon gungar fram och tillbaka på stolen.

– Min kropp säger så här: ”vad i helvete har du gjort?”, väser hon fram så gott det går.

Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor ångrar den starka chili de precis tryckt i sig.
Foto: SVT

”Fruktansvärd pärs”

Och det är kanske inte så konstigt – Bhut Jolokia Strain II är en av världens absolut starkaste chilisorter. Den har över en miljon poäng på scovilleskalan – den skala som används för att klassa styrkan i olika chili- och paprikafrukter.

Annons

– Fy fan vad starkt, fy fan vad starkt, hasplar Pernilla Månsson Colt ur sig innan producenten bryter sändningen för en paus.

Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt gråter och har svårt att andas efter att ha provat en av världens starkaste chilis.
Foto: SVT

Tareq Taylor berättar att den allra värsta styrkan från chilin faktiskt kom efter att kamerorna stängts av.

– Det som hände efter att de hade klippt, var att det fortsatte att växa och växa och växa i munnen. Det var en fruktansvärd pärs på två timmar innan man kunde börja prata igen. Det fick oanade proportioner – det kräktes och gräts och var riktigt illa, säger han.

Rekommenderade mjölk och banan

Det gick så långt att filmteamet beslutade sig för att kontakta sjukvården och giftinformationscentralen.

– Vi ringde för att ta reda på vad man skulle göra för att minska hettan i munnen. De rekommenderade mjölk och banan. Och mjölk hjälpte faktiskt. Så ska man ge sig på skiten och testa, ska man för fan se till att ha mjölk i närheten, säger Tareq Taylor.

Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt har svårt att prata efter att ha provat en av världens starkaste chilis.
Foto: SVT

För egen del rekommenderar han ingen att någonsin smaka på så stark chili.

– Även om man tycker att det verkar kul, bara glöm det. Det gör ingenting annat än ont. Det ser roligt ut ett tag, men sedan vill man bara ringa efter en ambulans.

Annons

Hinnorna är starkast

Chilin har odlats fram som ett experiment. Tareq Taylor ville ta reda på mer om den starka lilla frukten, som han säger har spridit sig som en löpeld över Sverige de senaste åren.

– Vi har ju inte en chilikultur här, så jag ville göra en liten odling för att ta reda på vilka egenskaper olika chilisorter har. Vilken sort ger en viss smak och vad på chilin är det egentligen som är starkt? Nu vet jag att det är hinnorna, som håller fast kärnorna, som är starkast. Fruktköttet har en styrka, kärnorna en och hinnorna en. Ju längre in mot basen man kommer, desto starkare blir det.

Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor kippar efter andan efter att ha provat en av världens starkaste chilis.
Foto: SVT

”Delvis mitt fel”

I klippet kan man på slutet höra Pernilla Månsson Colt väsa ”din jävel” i vad som verkar vara ett uttryck för djup ilska mot programledarkollegan. Man får intrycket av att det är Tareq Taylor som lurat Månsson Colt att testa chilin. Han skrattar förläget åt minnet.

Annons

– Vi hade kommit överens om att vi skulle prova den, men att vi skulle äta en hel bit av den sista rackaren var kanske ett stundens infall som jag väl får ta på mig. Det var nog delvis mitt fel.

Här testar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt en av världens starkaste chilisBrand logo
Här testar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt en av världens starkaste chilis

Slutet gott, allting gott. Ingen av programledarna tvingades uppsöka sjukvård och så småningom avtog hettan i munnen. Men något recept med chili bjuder Tareq Taylor inte på i tisdagens avsnitt.

– Jag hade planerat att ha chili maten, men efter den här pärsen valde jag faktiskt bort det. Jag orkade inte mer helt enkel.

Trädgårdstider sänds tisdagar klockan 20.00 i SVT1, med start den 22 augusti.

Bild: SVT och IBL

Läs också: Så din egen chili

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons